Linkuri accesibilitate

„Aveați ceva în acea servietă, dacă nu ați încredințat-o nimănui. Poate ați adus ceva bani?”


Vladimir Putin către John Kerry la Moscova.

Secretarul de stat american John Kerry i-a spus președintelui rus Vladimir Putin la Moscova că eforturile comune ale Statelor Unite și Rusiei au dus la obținerea unor progrese în conflictul din Siria, dar că a venit momentul să se discute despre cine va conduce mai departe țara aflată de cinci ani în război civil, relatează agenția Reuter de la întrevederea celor doi la Kremlin, joi seara.

La Geneva, convorbirile de pace între reprezentanții guvernului sirian și opoziție bat pasul pe loc, iar Washingtonul crede că Moscova își poate împinge spre concesii aliatul apropiat, președintele Bashar al-Assad.

Kerry a sosit la Moscova la 10 zile după ce Putin a ordonat retragerea contingentului de bază al formațiunii militare ruse din Siria, care a participat timp de cinci luni la campania loviturilor aeriene împotriva oponenților lui Assad. Guvernele occidentale au văzut în această decizie o șansă de oprire a luptelor și avansare a convorbirilor de pace.

Kerry i-a spus lui Putin că Statele Unite speră să existe progrese la negocierile de la Geneva, așa încât să se poată începe „munca foarte serioasă și dificilă” la o tranziție politică în Siria.

Întrevederea de la Kremlin, notează agenția Reuters, a decurs într-o atmosferă mai puțin glacială decât cu alte ocazii.

Ambii au căzut de acord că eforturile comune au dus la implementarea armistițiului fragil prin care în Siria au fost oprite ostilitățile.

„Putem în general să găsim anumite puncte de tangență și, bazându-ne pe ele, să ne mișcăm înainte în chestiunile bilaterale”, a spus Putin, ai căror aliați apropiați se află pe lista celor sancționați de Statele Unite pentru conflictul din Ucraina.

„Înțelegem că ceea ce am putut realiza în Siria a fost posibil numai grație poziției conducerii politice de vârf a Statelor Unite, președintelui Obama”, i-a spus Putin lui Kerry, exprimându-și speranța că vizita secretarului de stat va contribui la depășirea divergențelor americano-ruse atât în chestiunea Siriei, cât și cea a Ucrainei.

Nu a fost singura declarație sau gest prin care Putin, a cărui țară ar vrea să-i fie ridicate sancțiunile occidentale, a încercat să încălzească atmosfera.

În debutul convorbirilor de la Kremlin, liderul rus a glumit pe seama faptului că Kerry își ducea singur bagajul la coborârea din avion la aterizarea la Moscova.

„Aveați ceva în acea servietă, dacă nu ați încredințat-o nimănui. Poate ați adus ceva bani?”, a întrebat Putin spre amuzamentul lui Kerry. „O să vă arăt ce am în servietă când vom fi singuri”, a răspuns secretarul de stat american și a continuat: „Veți fi surprins … în mod plăcut”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG