Linkuri accesibilitate

Dezvoltarea pieței de servicii în domeniul eficienței energetice în R.Moldova


Un program PNUD și al Fpndului global de mediu.

Cu sprijinul financiar al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și al Fondului global de mediu, în premieră în Republica Moldova va fi pus în aplicare un proiect pentru dezvoltarea pieței de servicii în domeniul eficienței energetice. Între altele, programul este axat pe instruirea unor antreprenori care ulterior ar putea să ofere soluții tehnice pentru a obține conservarea și diminuarea costurilor pentru consumul de energie în blocuri locative sau instituții publice.

După modelul serviciilor energetice, cunoscute la scară internațională ca servicii ESCO, o companie propune primăriilor sau asociațiilor de locatari un scenariu tehnic și altul financiar, în urma cărora, prin eficientizarea consumului de energie, ar urma să rezulte o reducere la plata facturilor. Managerul proiectului gestionat de PNUD Moldova, Nicolae Zaharia spune că unul din avantajele acestui serviciu este faptul că beneficiarul nu are cum să fie în pierdere. Or, prestatorul de servii este interesat să ofere soluția cea mai optimă, întrucât de economiile care se obțin, depinde recuperarea investiției pe care o face:

„Compania ESCO vine și zice: eu pot să investesc în sistemul dumneavoastră de climatizare, în sistemul de ventilare, pot să schimb sistemul de generare a energiei termice și cu asta eu o să obțin 25 de procente economie. Dumneavoastră pe parcursul următorilor patru sau cinci ani, o să achitați toate facturile așa cum le achitați și înainte. După cinci ani eu am plecat, iar dumneavoastră o să aveți 25 de procente minus de la factura pe care ați plătit-o până acum. Iată asta este, de fapt, obiectul contractului este economia.”

Până în anul 2018, antreprenorii interesați de prestarea unor asemenea servicii vor fi instruiți și sprijiniți financiar, astfel ca proiecte de acest fel să fie realizate în 15 instituții publice și 5 blocuri de locuit. Ceea ce urmează, spune Nicolae Zaharia, este ca acești antreprenori să învețe să acceseze finanțare și să calculeze oferta astfel încât investiția să poată fi recuperată în perioada contractului. În cazul blocurilor de locuit, explică el, eficiența energetică se poate obține doar dacă lucrările vor cuprinde întreaga clădire și nicidecum apartamente separate:

„Cât ține de eficiența energetică per fiecare apartament, este o idee utopică care nu trebuie aplicată nicăieri. Eu consider că ceea ce se întâmplă la noi, în Chișinău, cu petele astea pe blocuri rezidențiale este o mare prostie, din cauză că nimeni nu atinge nimic. Sunt niște măsuri care aduc doar un confort psihologic, poate undeva se mai economisește, dar, cu certitudine, investiția efectuată nu se răscumpără niciodată. Măsurile de eficiență energetică se fac pentru tot blocul și atunci se resimt foarte bine pentru toți.”

La realizarea unor asemenea proiecte, în cazul blocurilor de locuit, riscul ține de neachitarea facturilor, din care agenții economici își iau partea de investiție. Iată de ce, în cazul instituțiilor publice rezilierea contractului înainte de finalizarea proiectului este minimă, explică Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică:

„Este mai sigur, că ai de a face cu mai puțini operatori și oricum statul achită toate serviciile energetice, asta ar însemna și consumul energiei termice și consumul energiei electrice, și în general tot ce înseamnă servicii. Poate, câteodată plățile se fac cu o mică întârziere, dar oricum toate achitările se execută. Acest lucru face ca proiectul să aibă mai mari șanse.”

Acest model de servicii se prezintă ca o oportunitate de business în domeniul eficienței energetice, totuși, în condițiile Republicii Moldova, remarcă realizatorii proiectului, cel mai probabil antreprenorii nu vor putea miza pe împrumuturi bancare, din cauza dobânzilor majorate urmare a crizei din sistemul bancar. De asta, la încheierea proiectului, provocările care stau în fața companiilor țin de identificarea unor surse de finanțare accesibile și de stabilitatea mediului economic din țară, cel puțin pe durata de realizare a contractului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG