Linkuri accesibilitate

Oleg Chiriță: „În primul rând este o revoltă, pentru că atacul care s-a produs este unul direct la valori şi principii”


Atacuri teroriste la Bruxelles
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 2:00:25 0:00

Atacuri teroriste la Bruxelles

Opinii ale unui cetățean moldovean care lucrează la Bruxelles după atacurile teroriste de marți.

Veștile despre atacurile teroriste de la aeroportul Zaventem și de la stația de metrou Maelbeek, de lângă clădirile instituțiilor europene au marcat si cetatenii moldoveni aflati in capitală Belgiei. Oleg Chiriță activeaza de mai multi ani in cadrul unei organizatii intrernationale cu sediul la Bruxelles.

Europa Liberă: Toată lumea vorbeşte despre aceste atacuri teroriste produse în capitala Belgiei, atacuri soldate cu zeci de morţi şi răniţi. Ce sentimente trăiţi voi, cei care vă aflaţi acolo, în imediata vecinătate a acestor tragice evenimente?

Oleg Chiriță: „Rămâne a fi o zi tragică. Pentru că este foarte dificil să prevezi astfel de situaţii şi cu atât mai mult să fii în epicentrul unei astfel de deflagraţii. Biroul nostru este chiar alături de staţia de metrou unde a avut loc explozia. Eu personal cobor în fiecare dimineaţă la staţia respectivă. Astăzi, din anumite considerente, nu am coborât acolo. Dar desigur că sentimentele sunt mixte, în primul rând este o revoltă, pentru că atacul care s-a produs este unul direct la valori şi principii. Aţi menţionat Bruxellesul în calitate de capitală a Belgiei, de fapt este capitala europeană şi cred că exploziile de astăzi au, în esenţă, un element simbolic foarte-foarte important, un mesaj clar dat Europei. Şi, în acelaşi timp, un sentiment de tristeţe profundă, pentru că ceea ce s-a întâmplat poate să se repete.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:38 0:00
Link direct


Europa Liberă: Mai există panică printre cetăţeni în legătură cu noi atacuri ce ar putea avea loc?

Oleg Chiriță: „Da şi nu. Unele persoane se aşteptau şi se aşteaptă la alte atacuri similare, alte persoane nu. Sunt foarte mulţi factori implicaţi în joc. Unii consideră că statul belgian îşi va face treaba şi astfel de atacuri vor fi evitate, dar din ceea ce constatăm vedem că foarte multă lume a încercat să-şi ia copiii de la şcoală. Practic, nivelul de alertă a fost ridicat la patru, ceea ce însemnă că oraşul este blocat, transportul comun nu circulă, părinţii încearcă să-şi ia copiii de la şcoală. Noi am fost sfătuiţi la serviciu să mergem acasă. Deci, prevalează desigur şi planează o stare de panică.”

Europa Liberă: Am mai discutat şi cu alţi cetăţeni din Republica Moldova care îmi spuneau că, încă din luna noiembrie, ar trăi cu frică, în stres, pentru că este o epocă plină de orori de acest gen, mai ales oraşele mari fiind ţinta unor asemenea atacuri.

Oleg Chiriță: „Exact. Eu personal mă aşteptam la astfel de atacuri, în special în urma arestării creierului atentatelor de la Paris de vinerea trecută. În esenţă, ar trebui să fim, într-un fel, poate nu este cuvântul potrivit, pregătiţi pentru astfel de evenimente în viitor. Ceea ce s-a întâmplat în noiembrie anul trecut la Bruxelles, atunci când oraşul a fost blocat pe parcursul a cinci sau şase zile, a fost un semnal extrem de puternic. Bine, atunci lumea a glumit în mare parte, pentru că prima sau a doua zi a fost mai mult sau mai puţin şocant, apoi a devenit un fel de obişnuinţă. Într-adevăr, multă lume de atunci a dat un fel de semnal că s-ar putea să se perpetueze şi astfel de lucruri ar putea avea loc. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o demonstraţie a ceea ce poate să mai aibă loc, şi nu doar la Bruxelles, dar şi în alte capitale europene. Eu cred că ceea ce conştientizează acum lumea, care locuieşte la Bruxelles şi nu doar, este că astfel de lucruri sunt inevitabile, există o forţă vizibilă sau invizibilă care ar putea să continue astfel de fărădelegi. Şi, în cele din urmă, eu cred că lucrul acesta va duce la un fel de inhibare a celor care locuiesc în oraşe mari, dar şi va continua, cel mai probabil, să creeze o stare de stigmatizare față de anumite persoane, să le spunem cu un profil migraţional sau persoane care provin dintr-o anumită regiune a lumii.”

Europa Liberă: Se duce o luptă împotriva terorii. Dar se zice că, în lupta cu terorismul, democraţia este mai bună decât minciuna, decât orice. Ce trebuie de făcut, pentru a ieşi învingători din această luptă?

Oleg Chiriță: „Nu ştiu dacă va ieşi cineva învingător. Cred că este nevoie de o conciliere în societate. Lumea s-a împărţit între buni şi răi, între democraţi şi nedemocraţi, între cei cu profil migraţional şi cei care sunt băştinaşi sau europeni ş.a.m.d. Cred că s-a creat o stare, în special în societăţile noastre, în care lumea nu mai are încredere, în care lumea a pierdut, în mare parte, şi un sentiment de solidaritate, o societate în care s-au creat grupări pro şi contra. Cred că ceea ce trebuie de făcut este să înţelegem de ce se întâmplă astfel de lucruri, să înţelegem mult mai bine care sunt factorii care determină astfel de persoane să comită astfel de crime contra umanităţii. Şi desigur că guvernele ar trebui să ia anumite măsuri. Dar, în acelaşi timp, trebuie să luăm în consideraţie şi reacţia societăţii. Pentru că sunt sigur că, din acest moment, în special în Belgia, cetăţenii acestei ţări vor solicita guvernului să ia măsuri sporite. Dar, în acelaşi timp, observăm că societatea belgiană, care este deja una foarte-foarte divizată, posibil, va crea şi mai mult un clivaj între ei şi cei care nu aparţin societăţii belgiene.”

Europa Liberă: Cât de des te gândeşti tu, Oleg Chiriţă, la securitatea ta? Şi cât de mult îţi pasă că eşti în siguranţă? Sau cât de mult ai vrea să ai confortul acesta de a te simţi o persoană în mare siguranţă?

Oleg Chiriță: „Nu este prea simplu să ai convingerea şi sentimentul că te afli în siguranţă. Deloc. Cu atât mai mult că suntem înconjuraţi de oraşe în care au loc astfel de evenimente tragice cu o anumită regularitate, din păcate. Sincer să fiu, din noiembrie, în special, am un sentiment poate de insecuritate şi frică, aş zice chiar, atunci când iau transportul în comun sau uneori când merg noaptea târziu în stradă. Cumulul acesta de evenimente, care a avut şi care are loc, într-adevăr încearcă să creeze o stare de insecuritate totală, să înrădăcineze în noi, în minţile noastre, un fel de neîncredere în ziua de mâine. Şi cred că astfel de lucruri se întâmplă cu marea majoritate a persoanelor. Şi nu trebuie să uităm că pericolul poate să ne aştepte la orice colţ şi în orice zi, din păcate.”

Europa Liberă: Chiar dacă toată lumea acum vorbeşte despre atacuri teroriste, cred că mai mult se gândesc la curaj, la calm, la conciliere, la înţelepciune, la pace, linişte.

Oleg Chiriță: „Cred că aceasta este şi prima reacţie naturală şi firească, atunci când se întâmplă o astfel de situaţie. Poate este şi o reacţie de a găsi o soluţie sau de a crea o zonă de confort între noi. Şi, în cazul acesta, desigur, ne reamintim de valori, principii, de solidaritate ş.a.m.d. Dar s-ar putea că peste câteva zile totul va fi dat uitării. Cred că avem şi o memorie de scurtă durată. Până data viitoare, când un nou atentat, din păcate, va avea loc. Acesta este sentimentul meu, acesta este sentimentul pe care îl percep eu aici.”

Europa Liberă: Şi lecţii nu învaţă nimeni?

Oleg Chiriță: „Lecţii se învaţă. Dar eu cred că cei care sunt capabili să creeze astfel de situaţii uneori sunt mult mai pricepuţi şi încearcă să evite lecţiile pe care le-am învăţat din trecut.”

XS
SM
MD
LG