Linkuri accesibilitate

Toxine provoacă și Parlamentul Moldovei, el otrăvește o întreagă Moldovă...


Lilia Tsiku
Lilia Tsiku

Jurnalul săptămînal al Liliei Tsiku.

Născută la 18 iunie 1967 in satul Radenii Vechi, raionul Ungheni, Lilia Tsiku a urmat trei ani Facultatea de Litere a USM si la Institutul de Literatura „M. Gorki” de pe linga Uniunea Scriitorilor din Uniunea Sovietica. A lucrat ca bibliotecară, traducătoare la MA al RM, responsabil cu mass media la Primaria Ungheni, reporter la ziarele „Tinerul Moldovei” si „Moldova Suverana”. In prezent face naveta Moldova-Rodos (Grecia) unde lucreaza la o cofetărie.


Luni

In sfirsit s-au terminat zilele de odihna ale bugetarilor si putem reincepe „Odisea" pe la cabinetele medicilor! Primul popas la o policlinică foarte vestita din Chisinau... Doctorita, o cunosc de ani de zile, e foarte buna. Ma sfatuie sa scot glandele, ca nu mai au nici un folos pentru organismul meu, doar provoaca toxine si ma otravesc.

Toxine provoacă și Parlamentul Moldovei. El otraveste o întreagă Moldova... Trebuie inlaturat ca si ghilcele mele! Frumos, fara singe, caci nici o schimbare spre bine (in tara mea ), nu merita vietile tinerilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:41 0:00
Link direct

De la ORL mergem la ortoped sa vedem de ce ma doare mina stinga. Ortopedul ma trimite la traumatolog sa mi-o ghipseze... Traumatologul se supară pe ortoped că-i dă sfaturi.... Mina ramine in starea in care a fost, dar la medicamentele pentru amigdale se mai alatura un pumn de leacuri si unsori pentru tendoane inflamate. Posibil sa fie din cauza meseriei de ospatarita pe care o am in Grecia..., cite trei farfurii grele intinse pe brat si antebrat!

Marti

Lilia Tsiku
Lilia Tsiku

Mergem sa-i fac viza de resedinta fiului, in locuinta proaspat cumparata in sectorul Buiucani. Doamna de la ghiseu e foarte amabila, are unghiile infrumusetate cu mergele si pictate cu Snegurocka... Nu reusim, pentru ca avem nevoie de acte noi de la tata... „Ai vazut ce unghii avea doamna"?, imi intreb baiatul, iar el imi raspunde: „Mama, tu vezi intotdeauna chitibusurile si nu lucrurile mari”. „Da, ai dreptate, - îi zic, - pe timpuri eram cea mai buna studenta de la Institutul de Literatura „M. Gorki” din Moscova la capitolul „Urmarim detaliile”.

La fel ca partidele din Moldova - se holbeaza la aschia altuia si nu vad birna din ochii proprii...

Ajungem si la Spitalul Republican: ne intelegem cu un medic chirurg sa-mi extirpeze focarul de infectie din gît!

Miercuri

O zi superba... Soarele bate in geam, inverzesc copacii, pe lacul de la Ghidighici pilcuri de rate salbatice...

...Sosea nationala cu hopuri si lipituri de asfalt, ca toata viata noastra. Nu stii ce surprize iti face drumul la o suta de metri in fata ta...

In tara asta politicienii uita cel mai usor promisiunile facute in perioada alegerilor... vedem ca „răparația” soselei a murit. Dumnezeu sa-i ierte pe cei care au ajutat-o sa-si dea obstescul sfirsit... Sintem in saptamina alba si iertam, iertam, iertam...

Moldova sta cu urechea la posturile de radio. Prim – ministru nostru proaspat ales a raspuns la intrebarile europarlamentarilor... Niste tineri prezentatori de la un post de radio il iau la misto... Asta imi place in Moldova... baietilor nu le este frica sa-l puna la punct pe Filip.... Astfel de emisiuni am ascultat in Italia, România, Grecia, Franta...

Imi inchipui cit de imposibila este aceasta satira politica undeva in Rusia sau Belarus....

Imi amintesc de noul guvernator al BN... Ce frumos a raspuns la intrebarile lui Voronin... Probabil ca liderul comunistilor a uitat ca multi membi de partid - fosti sau prezenti - au cetatenie română... Ma gindesc ca daca am fi putin mai altfel - nu stiu cum - cu atîția oameni destepti pe m.p. am trai nu de trei ori, dar de zece ori! mai bine ca elvetienii.

In dispora se ridica acum o noua generatie de profesionisti scoliti si educati de facultatile occidentale, disciplinati si dornici sa ridice tara. Dar oare cei care au ramas aici si au intinse fringhiile peste tot le vor permite sa ridice tara in pozitia verticala?

Joi

Lilia Tsiku
Lilia Tsiku

La frizerie toata lumea vorbeste despre politica si despre Postul Cel Mare... Pina ma tund aflu cine tine cu Plahotniuc (mai nimeni), cu Ghimpu, nici atita… Majoritatea din frizerie optează pentru Octavian Ticu si Maia Sandu… si toti in unison pentru alegeri anticipate.

Un domn artist zice: „Numai alegeri anticipate, nu vreau sa mai platesc impozite si sa-i duc in circa pe ei... Sa vina altii noi, tineri, cu singe proaspat, cu vederi europene”... Printre altele, doamna Elena, frizerita, povesteste cum a incercat sa lucreze la Moscova la cîrnățărie pentru 2000 de ruble pe zi, dar a rezistat numai o saptamina.


„Apa si frigaraie..., nici o zi libera, cite 12-14 ore de lucru, iar la inceput te impun sa semnezi un contract pe un an, daca pleci mai devreme, te amendeaza cu 15.000 de ruble...; îti oferă si cazare, dormi intr-o odae cu inca o pereche casatorita”... Mda, frumoasa perspectiva!

Vineri

In acest perioada Europa serbeaza carnavalul, grecii spunindu-I „αποκριεσ”. „απο” – de aici si „κρεας» - din limba greacă. Carnavalul fiind o traditie pagina preluata si de crestini...

Saptamina asta se maninca numai alb si de saptamina viitoare nu mai mincam de frupt!... Dar in aceste zile mari curatim mai multe sufletul decit trupul... Ce folos sa mergi innegrita si infometata la sfinta biserica, daca in viata cotidiana faci multe alte pacate?

Ce bine ar fi sa inteleaga asta clasa politica, care prima inhata luminarea si merge la spovedanie, ca fariseul, de ochii lumii...” „Cu crucea-n in si cu bardita-n mina”, - cum ar zice mama mea...

Pina la plecarea in Grecia mai am cite ceva de rezolvat este - aproape gata un volum de miniaturi despre insula Halki din Grecia si satul meu Radenii Vechi.. Proza scurta in carte „subtire”.
Nu-mi plac cartile groase... nu am rabdare sa le citesc... probabil „suprasaturația de lectura“ se trage de la facultatile facute... Unicile exceptii - John Fowles cu romanul „Magicianul” si DEX-ul!

XS
SM
MD
LG