Linkuri accesibilitate

Desemnarea lui Merrick Garland pentru funcția de judecător la Curtea Supremă americană


Președintele Barack Obama la anunțul nominalizării candidatului său judecătorul Merrick Garland
Președintele Barack Obama la anunțul nominalizării candidatului său judecătorul Merrick Garland

Dreapta se teme de o modificare a raportului de forțe cu urmări importante într-o seamă de chestiuni sociale.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama l-a desemnat pe judecatorul Merrick Garland, candidat la functia de judecător la Curtea Suprema. Ce consecinte politice are aceasta decizie? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Problema care se pune este urmatoarea: republicanii care sint in opozitie fata de administratia Obama, dar la putere in ambele camere ale Congresului, au anuntat – prin vocea liderilor din Senat – imediat dupa ce locul la Curtea Suprema a devenit vacant ca nu vor introduce in forul legislativ nici o propunere a presedintelui, argumentind ca este un an electoral si ca electoratul trebuie sa fie cel care decide ce orientare va avea tribunalul.

Antonin Scalia, judecatorul decedat care a ocupat locul respectiv, era considerat un reper al jurisprudentei de orientare conservatoare si la acel moment, raportul de forte in tribunal era de 5-4 in favoarea conservatorilor.

Dreapta se teme ca daca Obama va face nominalizarea, raportul de forte se va modifica cu consecinte asupra unor chestiuni sociale de mare importanta. De aceea presedintele Obama a facut urmatoarea mutare, numind un judecator considerat independent pentru a da sah republicanilor si a crea impresia ca ei blocheaza procesul fara motiv.

Presedintele Obama face campanie activa in favoarea judecatorului. El gaseste absurd argumentul republicanilor ca populatia trebuie sa decida, spunind ca populatia a decis cind l-a ales presedinte in 2012 si ca acea optiune ii ofera dreptul si obligatia de a numi un judecator de indata ca apare un loc vacant.

Liderii democrati din Senat îi sint recunoscatori presedintelui că a facut numirea repede pentru a le da timp sa faca presiuni asupra conducerii republicane. Republicanii insa nu par sa ezite, ei nu vor sa puna in dezbatere nominalizarea. La aceasta situatie se adauga si campania prezidentiala, unde senatorul Ted Cruz, considerat a avea cele mai mari sanse impotriva lui Donald Trump, pentru nominalizarea republicana este jurist si se opune extrem de hotarit unei nominalizari inaintea alegerilor.

XS
SM
MD
LG