Linkuri accesibilitate

„Avem nevoie de un om care să distrugă sistemul oligarhic, dar să și poată construi, să poată consolida instituțiile statului” (Maia Sandu/Unimedia.md)


Mai mulţi demnitari democraţi fac pledoarii în favoarea restabilirii prieteniei cu Rusia (Agenția IPN).

Tema de acasă la integrarea europeană: zero în sectorul financiar şi 4% în cel energetic. Aşa sună titlul unui amplu articol de pe mold-street.md care analizează paşii în direcţia integrării europene din ultimii doi ani. Evoluţia este modestă, constată publicaţia, fiind implementate , în medie, mai puţin de23 % din măsurile prevăzute în agenda de asociere. Domeniile în care restanţele s-au dovedit cele mai mari, mai scrie publicaţia făcând trimitere la analizele experţilor, printre ele „Euromonitor” elaborate în comun de Expert Grup şi ADEPT, sunt cel financiar-bancar, unde s-ar fi înregistrat 0% de acţiuni realizate, sectorul energetic, cu doar 4%, şi agricultura, cu 12,5%.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct

Reporterii de la „Deschide ştirea” au discutat cu doi politicieni, fostul membru al PD, Andrei Popov, care și-a anunțat zilele trecute demisia din PD ca şi din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Austria, şi liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care declara zilele trecute că are un candidat-surpriză la preşedinţie. Concluzia reporterilor după aceste contacte e că fostul PD-ist ar putea fi candidatul Partidului Nostru la funcția de președinte. „Eu am vorbit cu Renato Usatîi și l-am văzut foarte calculat și extrem de carismatic. El nu face declarații specifice partidelor de extremă stângă, el nu vorbește de Uniunea Vamală, el nu vorbește de denunțarea acordului de asociere, de aceea aș putea zice fără ca să ezit că îmi place foarte mult de el,” este citat, de exemplu, Andrei Popov. Când vorbă a ajuns la preşedinţie, fostul ambasador a spus că deocamdată, este vorba doar despre speculaţii.

Mai mulţi demnitari democraţi, care au participat în aceste zile la emisiunile postului de televiziune Publika TV şi au făcut pledoarii în favoarea restabilirii prieteniei cu Rusia sunt citați pe larg în presă. Agenţia IPN, bunăoară, sintetizează spusele din emisiunea de joi seara a preşedintelui de onoare a PD, Dumitru Diacov. „Nu trebuie de dat prioritate României sau Moscovei. Trebuie să avem relaţii bune cu ambele state”, este citat fruntaşul democrat. Cu o zi mai devreme, şi miniştrii economiei şi cel de externe din guvern ul Filip optau, în cadrul aceleeaşi emisiuni, pentru restabilirea relaţiilor bune cu Moscova. Guvernul va face tot posibilul pentru a intensifica relaţiile cu Rusia, au spus ei. Ministrul de Externe, Andrei Galbur, a anunţat în context o vizită apropiată la Chişinău a viceministrului rus de Externe, Grigori Karasin. „Noi facem acest efort pentru a demonstra Moscovei că suntem deschişi, pregătiţi pentru dialog", a declarat acesta. „În ultimul timp, semnalele care vin sunt extreme de pozitive. Acea listă de companii care au obţinut dreptul să exporte produse de origine vegetală pe piaţa din Federaţia Rusă. În ultimul timp am avut un dialog vizavi de livrările de energie electrică către Republica Moldova", a spus ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Opoziția pro-europeană ar putea avea un candidat comun la alegerile prezidențiale care ar trebui să se desfășoare în acest an. Acest anunţ făcut în seara zilei de joi de fostul ministru al Educației, Maia Sandu, este citat de unimedia.md. Maia Sandu spune că a discutat până acum cu liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, iar în viitorul apropiat urmează consultări cu alți lideri de dreapta. „Cine v-a spus că opoziția de dreapta nu va avea un candidat comun. Am discutat cu domnul Năstase și am convenit că este nevoie de un candidat integru. Avem nevoie de un om care să distrugă sistemul oligarhic, dar să și poată construi, trebuie să poată consolida instituțiile statului”, a spus Maia Sandu. Liderul Partidului PAS a mai spus că fostul prim-ministru Ion Sturza ar fi un candidat bun.În același timp, fosta șefă de la Educație a subliniat că decizia Curții Constituționale din patru martie este una strict politică şi a sugerat că asta explică şi întârzierea demarării procedurii de alegere a șefului statului care trebuiau să fie inițiate cu cel puțin o lună înainte de expirarea mandatului actualului șef al statului. „Cum pot explica cei care au luat decizia că procedura de alegere a președintelui nu a fost demarată în luna februarie așa cum prevede legea, presupun că cineva din conducere cunoștea ce decizie urmează a fi luată. Opoziția vrea alegerea președintelui direct de către popor, dar vrea să se ajungă la această decizie pe cale legală. Scopul nu scuză mijloacele”, a mai adăugat Sandu.

XS
SM
MD
LG