Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Gazeta Basarabiei”


Invitatul emisiunii este editorialistul Dorin Dusciac.

„Ediția din martie 2016 a Gazetei Basarabiei prezintă cititorilor săi mai multe materiale, care relatează despre evenimentele ce au avut loc în comunitățile din diaspora cu ocazia începutului primăverii sau a Zilei Drepturilor Femeilor. În mesajul său de felicitare, doamna Monica Babuc, Ministru al Culturii, prezintă o amplă descriere a Festivalului Mărțișor 2016, aflat în acest an la frumoasa aniversare de 50 de ani. „Indiferent de conjunctura socială, financiară şi politică, Festivalul are loc, iar Chişinăul devine o adevărată capitală culturală, pentru care suntem mândri şi recunoscători predecesorilor”, notează doamna Ministru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:56 0:00
Link direct

În articolul editorial intitulat „Alegeri prezidențiale directe: un vis devenit realitate (?)”, subsemnatul efectuează o trecere în revistă a principalelor semne de întrebare, care și-au găsit ecoul în sînul opiniei publice, ca urmare a deciziei Curții Constituționale din 4 martie curent, prin care Republica Moldova revine la alegerea șefului statului prin votul direct al cetățenilor. Referindu-se la perspectiva următoarelor cîteva luni, autorul notează: „Vom asista, fără îndoială, la o regrupare a forţelor politice pe toate segmentele eşichierului politic. Totodată, alegerile prezidenţiale vor fi în măsură să schimbe lucrurile în direcţia bună, doar în situaţia în care acestea se vor desfăşura în condiţii de maximă transparenţă, legalitate şi egalitate pentru toţi concurenţii.”

Doamna Ecaterina Deleu, doctorandă la Academia de Științe a Moldovei, ne prezintă un amplu material referitor la Conferința Internațională „Migraţie, Diasporă, Dezvoltare — noi provocări și perspective”, ce a avut loc la Chișinău în perioada 25-26 februarie 2016. Autoarea articolului de sinteză a lucrărilor conferinței notează: Valorificarea potenţialului Diasporei pentru dezvoltarea Republicii Moldova rămâne deocamdată un deziderat, pentru implementarea căruia sunt necesare politici şi acţiuni concrete. În acest sens, propunerile şi recomandările participanţilor la conferinţă vin în sprijinul autorităţilor statului şi organizaţiilor internaţionale. Un alt spectru de probleme îl constituie perspectivele integrării migranţilor reîntorşi în Republica Moldova, a copiilor acestora, cele mai grave vizând accesul pe piaţa muncii, salariile derizorii, precum şi lipsa unor acţiuni de sprijin a copiilor reveniţi din migraţie în procesul de integrare în şcoală.”

[transcriere: Nicu Gușan]

XS
SM
MD
LG