Linkuri accesibilitate

Apartenenţa la societate ca balon de săpun


Ceea ce pe alte meridiane ar fi o contribuţie la prosperarea societăţii, aici ar fi un soi de stukacestvo…

Există cică un proiect care vrea să-i dezveţe pe şoferi de aruncatul gunoaielor din maşini. Se mizează pe amenzile mai mari, de 600-1000 de lei, pe camerele de luat vederi şi pe şoferii responsabili din trafic care pot să-i filmeze pe cei răuleni, aruncînd sticlele şi chiştoacele pe geam.

Apartenenţa la societate ca balon de săpun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

Ce să spun? Ideea de a-i responsabiliza pe şoferii care împroaşcă gunoaie nu e rea, dar în condiţiile noastre mi se pare irealizabilă, utopică. În primul rînd, amenda de o mie de lei e prea mică, dacă vrem cu adevărat ca şoferii să nu arunce zoile din maşini. Ar trebui să fie cel puţin 100 de dolari, după părerea mea. În al doilea rînd, camerele de supraveghere nu pot fi instalate în toate locurile, pe toate şoselele. Prin urmare, şoferii răuleni pot arunca mucurile de ţigară şi sticlele de bere acolo unde camerele nu există.

Iar motivul cel mai important, care va împiedica realizarea proiectului, e acela că aici nu există sentimentul apartenenţei la o societate. Omul e ataşat de părinţi şi copii, de cumetri, de amici. Dar nu se simte ataşat de comunitate. Comunitatea e dezagregată, lipsită de o idee coagulantă. De aceea, nimeni nu va sta să filmeze cum altcineva aruncă pe geamul maşinii o coajă de banană. Nimeni nu va alerga să dea filmuleţul nu se ştie cărei instituţii. Nimeni nu va dori să piardă timpul pentru aşa ceva.

Ceea ce pe alte meridiane ar fi o contribuţie la prosperarea societăţii, aici ar fi un soi de stukacestvo, o pîră ruşinoasă care te face dezagreabil în faţa oamenilor. Asta e mentalitatea dominantă a tranziţiei moldoveneşti. Altminteri, proiectul e bunişor, chiar bun.

XS
SM
MD
LG