Linkuri accesibilitate

Reacții la retragerea parțială a forțelor ruse din Siria


Vladimir Putin cu președintele Bashar al-Assad la Kremlin în octombrie 2015
Vladimir Putin cu președintele Bashar al-Assad la Kremlin în octombrie 2015

Trupele ruse rămîn la baza navală din portul Tartus și la cea aeriană de la Latakia.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat retragerea parțială a armatei ruse din Siria, începând de astăzi, spunând că misiunea demarată în septembrie 2015 a fost în linii mari îndeplinită. Decizia de retragere a coincis cu reluarea negocierilor de pace pentru Siria, mediate de Națiunile Unite. O sinteză a reacțiilor internaționale la anunțul Federației Ruse.

Liderul de la Kremlin și-a exprimat speranța că retragerea trupelor ruse va contribui la găsirea unei soluții politice în conflictul din Siria: „Sper că decizia pe care am luat-o va transmite un semnal pozitiv pentru toate părțile implicate în conflict, va consolida încrederea între acestea și va contribui la găsirea unei soluții politice în Siria”, a declarat Vladimir Putin în timpul întrevederii cu ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și cel de Externe, Serghei Lavrov.

Dar, a adăugat președintele Federației Ruse, baza navală din portul sirian Tartus de la Marea Mediterană și cea aviatică de pe aerodromul Hmeimim (Latakia), de unde Rusia și-a lansat majoritatea raidurilor aeriene, vor funcționa conform vechiului regim.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că liderul sirian Bashar al-Assad a acceptat decizia de retragere a trupelor ruse, iar președintele Vladimir Putin l-a asigurat, într-o convorbire telefonică, că Federația Rusă va continua să susțină guvernul de la Damasc în acțiuni de combatere a terorismului.

Între timp, armata siriană anunță că va continua să lupte împotriva grupării Statul Islamic și a frontului Al-Nusra, afiliat rețelei Al-Qaida, până când nu va fi restabilită scuritatea și stabilitatea pe fiecare centimetru pătrat din teritoriul țării.

Opoziția siriană a reacționat cu prudență la anunțul Federației Ruse. „Dacă armata rusă într-adevăr va fi retrasă, acest lucru va impulsiona pozitiv negocierile de pace”, a declarat Salim al-Muslat, purtătorul de cuvând al Înaltei comisii pentru negocieri, adăugând că dacă intenția Federației Ruse este una serioasă, aceasta va constitui un element major de presiune asupra regimului, pe care Rusia l-a susținut de-a lungul timpului.

De aceeași părere este și ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, care crede că decizia Moscovei ar putea intensifica presiunea asupra președintelui Bashar al Assad pentru încheierea unui acord privind tranziția politică în Siria.

Casa Albă a anunțat că președintele Statelor Unite Barack Obama și omologul său rus Vladimir Putin au discutat la telefon retragerea parțială a armatei ruse din Siria, inclusiv pașii necesari pentru încetarea totală a ostilităților.

Rusia a fost criticată în repetate rânduri de Statele Unite și alte puteri occidentale că ar fi lansat raidurile de bombardament din Siria în primul rând pentru a sprijini regimul președintelui Bashar al-Assad, nu atât pentru a lupta cu milițiile organizației teroriste ale Statului Islamic.

Expertul în probleme de securitate Stephen Blank, cercetător principal la Consiliul de Politică Externă americană, constată că decizia Kremlinului are la bază o strategie foarte bine gândită: „Foarte puțin analiști văd în Putin un strateg, chiar dacă el în majoritatea cazurilor ia o decizie din considerente strategice. Nu sunt întotdeauna decizii bune, însă în cazul Siriei a obținut ce și-a propus. Cel mai probabil, [Putin] crede în felul următor: ne-am atins obiectivele, trebuie să plecăm înainte ca poziția noastră să fie subminată din cauza crizei economice. Assad se poate descurca și fără susținerea noastră. Opoziția siriană este învinsă. Ne-am asigurat baze militare în Siria, deci, influența noastră e puternică. Asta e tot de ce are nevoie Putin”, opinează Stephen Blank, într-un interviu pentru serviciul rusesc al Europei Libere.

Decizia Federației Ruse a coincis cu reluarea, luni, 14 martie, la Geneva a negocierilor de pace pentru Siria, mediate de Națiunile Unite. Opoziția siriană cere ca perioada de tranziție să înceapă după înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, iar apropiații lui să fie excluşi dintr-un posibil guvern de tranziţie. Reprezentanţii guvernului de la Damasc au afirmat că îndepărtarea de la putere a preşedintelui Assad este „linia rosie” peste care nu se va trece, ceea ce ar putea însemna blocarea negocierilor.

Emisarul special ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, e citat cu declarația că reluarea convorbirilor de pace reprezintă un moment al adevărului și că singura alternativă disponibilă este reîntoarecrea la război. Astăzi se împlinesc cinci ani de la izbucnirea revoltei în Siria împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad, în urma căreia au murit sute de mii de oameni.

XS
SM
MD
LG