Linkuri accesibilitate

O realitate care uneori nu-i deloc așa de sclipitoare cum pare a sugera muzica ce îmbracă vorbele astea.

Rise of Artificial (prescurtat ROA) e un proiect muzical înființat la București la sfîrșitul anului 2010 de Cezar Stănciulescu (Junkyard pe numele lui de scenă), fostul solist vocal al trupei Șuie Paparude, și Bogdan Popoiag (un producător cunoscut pe scena electronică românească drept UNU).

Am stat atunci de vorbă cu Cezar Stănciulescu de la microfonul postului de radio Europa Liberă despre tranziția de la Șuie Paparude la ROA.

Primul lor cântec, „Ne place”, a fost lansat în 10 noiembrie 2010, și după numai trei luni a devenit cel mai difuzat cântec la radiourile de hituri din România, iar în șase luni a strîns peste 4 milioane de vizualizării pe YouTube

Au lansat primul album, „Artificial”, în mai 2011, anul 2011 fiind anul când celor doi li s-a alăturat Cristin Negriuc, la ghitări.

După mai multe single-uri și un video absolut spectaculos, „Sonata în la minor”, a urmat în 2013 un al doilea album, „System of Sound”, pe care apare o altă piesă extrem de populară în mediul electronic românesc, „D-aia”, ce fusese lansată sub formă de single în vara lui 2012.

Ajunși aici se cuvine să facem două observații.

Prima e că pe pagina lor de Facebook, în dreptul genului scrie EDM, adică Electronic Dance Music.

EDM e însă un termen înșelător, pentru că nu e în sine un gen, ci doar o denumire umbrelă care acoperă toată muzica electronică de azi din cluburi, de la petreceri rave, sau de la concerte în underground.

Adică: dubstep, trance, electro, drum’n’bass, glitch hop, neurofunk, drumstep, hardstyle, trap, și mai știu eu ce altceva.

ROA
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:06:01 0:00

A doua observație ține de textele cântate de Stănciulescu, în care el continuă cumva ce făcea la Șuie Paparude. E vorba de texte angajate, uneori poate prea directe, de critică socială, un fel de dări de seamă concise asupra realității de azi din România.

O realitate care uneori nu-i deloc așa de sclipitoare cum pare a sugera muzica ce îmbracă vorbele astea.

„Trezirea”, deci, cu Rise of Artifical de pe albumul „System of Sound” din 2013.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG