Linkuri accesibilitate

Igor Popa: „Putem presupune că Ilan Shor a fost victima unor măsuri de constrângere"


Avocatul lui Vlad Filat afirmă că procesul în care acesta e acuzat de corupere pasivă nu are nimic în comun cu furtul miliardului.

Vineri 12 martie, a avut loc o nouă ședință, cu ușile închise, în procesul fostului premier Vlad Filat la care a fost adus ca martor și Ion Rusu, nașul de cuninie al liderului PLDM. Nici unul nu a făcut declarații presei dar avocaul lui Filat, Igor Popa a stat de vorbă cu corespondenta Europei Libere:

Igor Popa: „Ne aflăm într-o ședință de judecată care, în mod normal, ar fi trebuit să fie publică. Cu părere de rău, constatăm că și astăzi acest drept este limitat. Rămâne ca radioascultătorii dumneavoastră să facă concluzia în interesul cui este această izolare totală a domnului Filat. Eu pot să spun cu siguranță că atât legislația națională, art. 18, Cod de procedură penală, sau art. 6, paragraful 1, Dreptul la un proces echitabil [Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale], garantează ca domnul Filat să aibă parte de un proces public, echitabil. Nu în zadar, practica Curții Europene statuează încontinuu că părțile în proces vin în fața instanței personal și nemijlocit, pentru a-și expune punctul de vedere, pentru a fi auziți nu numai de către judecători, dar și de către mass-media și de către toate celelalte părți interesate în proces.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:27 0:00
Link direct


Noi considerăm că, prin aceste încălcări procedurale și prin aceste violări ale drepturilor domnului Filat, se încearcă cumva a se izola această persoană, pentru a nu face publice mai multe informații pe care le deține, în primul rând. În al doilea rând, dacă acest proces ar fi public, probabil, acei martori, care fac declarații cumva necredibile în fața instanței, ar putea fi judecați de către societate și, probabil, ar apărea o altă concluzie despre vinovăția sau nevinovăția domnului Filat.”

Europa Liberă: Dar iată până acum supozițiile domnului Shor în proces au fost susținute și de alți martori sau deocamdată doar el a vorbit?

Igor Popa: „Deocamdată a vorbit doar martorul Shor și martorul Rusu Ion. Aceste depoziții nu au fost confirmate de ceilalți martori, urmează la celelalte ședințe. Dar vreau să ne oprim un pic aici la calitatea declarațiilor domnului Shor. În acest proces se consideră că martorul Shor ar fi regina probelor, este unica persoană care face cele mai multe declarații în care se conțin așa-numitele încriminări sau învinuiri în adresa domnului Vlad Filat.

Cu părere de rău, acest proces-verbal, prin care a fost audiat Shor, la faza de urmărire penală, este unul nul pentru că nu întrunește, cel puțin, trei elemente care sunt obligatorii pentru admisibilitatea unei astfel de probe în proces. La ședința de judecată dumnealui a fost nesincer. Pentru ca declarațiile unui martor să fie pertinente și concludente în fața unei autorități judiciare, ele trebuie să fie prezentate nemijlocit printr-o expunere sau narațiune liberă și nu numai să îți menții precedentele declarații, dar chiar să relatezi, de la început, ce știi, până la sfârșit. Pe când martorul Shor a făcut doar trimiterea că își menține precedentele declarații.”

Europa Liberă: În opinia dumneavoastră, acest lucru nu este unul tocmai corect?

Igor Popa: „Acest procedeu probator, care a avut loc în instanță, a demonstrat nesinceritatea și necredibilitatea martorului Shor.”

Europa Liberă: Dar până acum, în practica dumneavoastră de avocat, ați întâlnit astfel de cazuri?

Igor Popa: „Cu precădere, în Republica Moldova sunt mai multe cazuri în care se încalcă drepturile inculpatului, care sunt elementare, și se încalcă procedura prevăzută de Codul de procedură penală a Moldovei. În acest caz, fiind unul de rezonanță, unde sunt implicați foarte mulți funcționari cu demnitate înaltă în acest stat, ar fi bine ca, cel puțin, să se respecte normele procedural-penale, nemaivorbind de practica CEDO și de acele drepturi garantate prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care, în opinia noastră, este încălcată încontinuu. Aici, probabil, se va vedea care au fost încălcările la sfârșitul acestui proces, pentru că la această etapă noi nu facem decât să ne documentăm foarte bine, să însemnăm toate greșelile de procedură și toate încălcările care sunt admise. Dar atâta timp cât nu este o sentință în privința domnului Vlad Filat, el se bucură de prezumția de nevinovăție și urmează ca să vedem ce se va întâmpla la următoarele şedinţe.”

Europa Liberă: Dumneavoastră lăsaţi cumva de înţeles că, la etapa de urmărire penală, s-ar fi făcut oareşce presiune asupra lui Shor. Respectiv, există semne de îndoială, iată, la etapa aceea Shor ar fi fost sau nu sincer şi acum greşeala cumva trenează şi în alte etape.

Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat
Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat

Igor Popa: „Da, noi punem la îndoială sinceritatea declaraţiilor lui Ilan Shor şi putem presupune că Shor a fost victima unor măsuri de constrângere. Şi mă refer aici la îndemnuri sau promisiuni de a fi absolvit de anumită răspundere penală, cu condiţia că face anumite declaraţii. Noi presupunem aceasta. Nu pot să fac o afirmaţie faptică, deoarece noi nu deţinem probe, este o judecată de valoare bazată pe ceea ce am văzut noi, ceea ce am simţit noi. Pentru că, atunci când vine un martor în instanţa de judecată, nu doar asculţi cu urechile ce spune el, te uiţi la comportamentul lui, la manifestarea de personalitate, la reacţia asupra întrebărilor care se pun şi care sunt mai concrete. Or, martorul Shor anume aceasta a admis. A admis multe semne care ne fac să credem că declaraţiile lui sunt nesincere şi neautentice.

Domnul Filat a dat dovadă de inteligenţă şi chiar a fost amabil, aş spune, cu domnul Shor. Pe când domnul Shor, la rândul său, şi-a permis să numească cu anumite cuvinte necenzurate anumite persoane din anturajul domnului Vlad Filat. Noi considerăm că această reacţie la întâlnirea cu domnul Vlad Filat faţă în faţă a dat dovadă, încă o dată, de faptul că are ce să ascundă. Ştiţi cum se spune, qui s'excuse s'accuse.”

Europa Liberă: Partea acuzării, procurorii, susţin că au probe că fostul premier Vlad Filat a luat mită atât cash, cât şi prin transferuri. Dumneavoastră şi clientul dumneavoastră ce contraargumente aveţi?

În acest caz, fiind unul de rezonanță, unde sunt implicați foarte mulți funcționari cu demnitate înaltă în acest stat, ar fi bine ca, cel puțin, să se respecte normele procedural-penale, nemaivorbind de practica CEDO și de acele drepturi garantate prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului

Igor Popa: „Evident că eu aş fi dorit ca noi să avem această discuţie în sala de judecată şi nu la radio, o discuţie în contradictoriu, ca să vă convingeţi şi voi despre cele ce zic acum. Noi considerăm în continuare că Vlad Filat este o persoană nevinovată. Cele 40 de milioane, la care se face referire în rechizitoriu, nu reprezintă nimic altceva decât o sumă extrasă din anumite operaţiuni bancare, pe care le-a făcut domnul Ilan Shor, se includ şi anumite servicii plătite de către Ilan Shor. Dar aceşti bani nicidecum nu reprezintă o remuneraţie ilicită pe care ar fi dat-o domnului Vlad Filat. O bună parte din aceşti bani reprezintă şi suma creditului acordat de către anumite companii, pe care le deţine domnul Ilan Shor şi, repet, aceşti bani nu sunt sub formă de remuneraţie, dar sunt sub formă de împrumuturi.

Dacă mă veţi întreba despre acele renumite ceasuri şi maşini care au fost oferite, acestea nu reprezintă altceva decât anumite obiecte donate la zile de naştere şi, repet, ele nu reprezintă remuneraţie ilicită în privinţa lui Vlad Filat. Mai mult ca atât, Vlad Filat nu a avut niciun comportament infracţional sau nicio conduită pentru contra-echivalentul acestor cadouri.

Sunt multe nuanţe legate de încadrarea juridică a faptelor care sunt incriminate domnului Filat, dar, ca să nu ne ducem acum în multe detalii juridice cu privire la elementele constitutive ale unei fapte şi ale unei infracţiuni, la general vă spun că domnul Filat este o persoană nevinovată, vinovăţia lui nu a fost demonstrată. Şi am să vă spun într-un mod abstract, făcând abstracţie de la cazul Filat: pentru ca infracţiunile de corupere pasivă şi trafic de influenţă să poată fi dovedite, trebuie să întrunească anumite elemente. Şi cel mai principal, probabil, element constitutiv ar fi ca procurorii să demonstreze că un funcţionar a primit o remuneraţie ilicită, o mită, pentru a face ceva, pentru a emite un act, pentru a acorda un serviciu. Or, atunci când acest funcţionar nu prestează un astfel de serviciu, şi mai mult ca atât, remuneraţia oferită nu reprezintă mită, dar este un cadou sau un împrumut, aceasta nu este infracţiune.”

Europa Liberă: La ridicarea imunităţii, lui Vlad Filat i s-au imputat mai multe lucruri, inclusiv participarea la fraude financiar-bancare. După părerea dumneavoastră, de ce până acum există în instanţă doar acest caz de luare de mită sau corupere pasivă şi pe o sumă mult mai mică, de zece ori mai mică, practic, decât ceea ce i s-a imputat iniţial?

Igor Popa: „În primul rând, vreau să fac o remarcă generală. Acel furt al miliardului, care, până la urmă, s-a transformat într-un mit, şi cauza penală pornită împotriva lui Vlad Filat nu au nimic în comun. Şi, probabil, la această etapă va fi destul de dificil să aduc anumite afirmaţii, deoarece este caracterul nepublic al dosarului.”

Europa Liberă: Ce alte anchete sunt acum în derulare la procurori? În ce alte dosare apare numele lui Vlad Filat?

Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat
Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat

Igor Popa: „Din câte am înţeles noi şi în limita în care avem acces la aceste materiale, la Procuratură se află în cercetare şi alte dosare penale. Noi încă nu am făcut cunoştinţă cu învinuirea care se aduce, urmează. Şi, probabil, această întrebare cel mai bine ar fi să o puneţi procurorilor.”

Europa Liberă: Totuşi mass-media controlată de un anumit politician încearcă să-l acuze pe Vlad Filat chiar de aceste credite luate de la Banca de Economii sau de acelaşi Dufremol.

Igor Popa: „Sunt acuzaţii nefondate. Şi, probabil, acesta face parte dintr-un scenariu mai larg. Pentru că s-a încercat, de-a lungul timpului, să se inducă o percepţie faţă de oamenii din Republica Moldova că Vlad Filat este vinovat. Deşi se află într-o detenţie preventivă şi nu există o sentinţă definitivă, mass-media a încercat să aducă la cunoştinţa oamenilor un mesaj eronat. Deja se dădeau şi ani. Cineva spunea că domnul Filat va sta în puşcărie 15 ani. Or, aceasta este total absurd. Şi ce au făcut procurorii prin acea conferinţă de presă, prin care au ieşit şi au spus că există suficiente probe de a considera că domnul Filat este vinovat, aceasta este o încălcare gravă a principiului prezumţiei nevinovăţiei.

Aceşti bani nu sunt sub formă de remuneraţie, dar sunt sub formă de împrumuturi. Dacă mă veţi întreba despre acele renumite ceasuri şi maşini care au fost oferite, acestea nu reprezintă altceva decât anumite obiecte donate la zile de naştere...

Acest principiu a fost încălcat, prima dată, de către procurorul general Gurin în Parlamentul Republicii Moldova, pentru că dumnealui a venit cu demers faţă de Parlamentul Republicii Moldova prin care a cerut reţinerea, arestarea şi trimiterea în judecată a domnului Vlad Filat. Or, nu poţi să soliciţi Parlamentului trimiterea în judecată a unui om în privinţa căruia nu este o învinuire definitivă. Şi de aici s-a văzut caracterul tendenţios şi intenţionat de a încerca să i se aducă anumite învinuiri care sunt ilegale.”

Europa Liberă: Mai multă lume se întreabă când va vorbi Vlad Filat. El, atunci când a ţinut ultimul discurs, înainte de a pleca la CNA, a spus că va face declaraţii care vor arunca în aer toată politica moldovenească. De ce tace domnul Filat?

Igor Popa: „Domnul Vlad Filat, din câte am comunicat cu dumnealui, a refuzat să ofere declaraţii în privinţa anumitor persoane, deoarece dumnealui nu avea încredere în acest procuror general, domnul Gurin. Şi dumnealui ne-a promis nouă că, atunci când va fi numit un nou procuror, dumnealui va face declaraţii, dacă va fi cazul, şi denunţuri, prin care va explica cu lux de amănunte cine, de fapt, se face vinovat de furtul miliardului.”

Europa Liberă: Şi totuşi deja un proces este în instanţă. Şi prin tăcerea lui, imaginea lui nu are cumva mai mult de suferit?

Igor Popa: „Să ştiţi că, în opinia mea, atunci când o persoană este deţinută arbitrar, fiind nevinovată, deţinută arbitrar în condiţii mizere, umilită, şi, în acelaşi timp, este nevinovată, acea persoană devine mult mai puternică şi aceasta îi oferă posibilitatea să facă un nou salt în politica moldovenească. Nouă ne-a comunicat domnul Vlad Filat că pregăteşte o informaţie consistentă, are nevoie de timp, pentru că dumnealui nu vrea să facă anumite afirmaţii neprobate, el vrea să se bazeze doar pe informaţie care conţine anumite elemente factologice. Şi sunt sigur că, în timpul apropiat, veţi afla personal din sursa primară.”

XS
SM
MD
LG