Linkuri accesibilitate

Vadim Pistrinciuc: „Este o şansă pentru cei care au luptat ca alegerile directe ale preşedintelui să aibă loc”


Vicepreședintele PLDM despre răspunsul CC la sesizarea liberal-democraților privind alegerea șefului statului de către întreg poporul.

Europa Liberă: Domnule Pistrinciuc, dumneavoastră, fracţiunea parlamentară a PLDM, vă asumaţi paternitatea asupra iniţiativei care a ieşit cu vorbe în târg. Cum o tălmăciţi dumneavoastră acum? Este ceea ce au dorit deputaţii?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:53 0:00
Link direct

Vadim Pistrinciuc: „Într-adevăr, decizia Curţii Constituţionale vine după o sesizare făcută de noi, dacă nu mă înşel, în luna decembrie (n.r. - 12 noiembrie 2015). Este sesizarea noastră, atunci am semnat-o toţi in corpore, 18 deputaţi. Şi pe lângă toate, vreau să zic că noi am avut mai multe sesizări vis-a-vis de alegerile directe ale preşedintelui, inclusiv posibilitatea de modificare în Parlament. A fost pentru noi o surpriză, într-un fel, că ni s-a dat câştig de cauză, putem spune, în această sesizare. Noi acceptăm şi considerăm că este ceea ce doreşte populaţia, ce doreşte poporul – alegerea directă a preşedintelui. Eu înţeleg că este decizie surprinzătoare, pentru unii controversată. Este un lucru obiectiv în situaţia în care încrederea în organele puterii, în putere, în guvernare, în instituţiile statului este la aşa cotă minimă cum este acum şi e normal să fie atâtea dubii. Şi înţeleg că sunt, probabil, şi foarte multe subtilităţi, vor fi în cadrul campaniei care poate aduce câştig cuiva care nu vrea binele Republicii Moldova. Dar este o şansă inclusiv pentru dreapta, este o şansă pentru cei care au luptat ca alegerile directe ale preşedintelui să aibă loc. Şi dacă va prevala raţiunea, inclusiv printre partidele de dreapta, şi nu orgoliul politic, şi nu napoleonismele politice, atunci eu cred că această şansă poate fi valorificată în sensul echilibrării, cel puţin, pentru început a puterii în Republica Moldova, cu toate controversele posibile.”

Europa Liberă: Dacă ne-am întoarce în momentul în care aţi depus această sesizare şi aş fi avut ocazia să discut cu dumneavoastră, eu v-aş fi întrebat de ce credeţi că Parlamentul nu mai este în stare să aleagă un preşedinte care să menţină acest echilibru? Or, din ceea ce am înţeles eu, deocamdată grija Curţii nu este atât dreptul poporului de a alege preşedintele, cât imposibilitatea legislatorilor de a cădea la pace şi riscul enorm de a se dizolva Parlamentul, pe motiv că nu se găsesc voturi suficiente.

Vadim Pistrinciuc
Vadim Pistrinciuc

Vadim Pistrinciuc: „Eu aici n-am să fiu de acord cu dumneavoastră. Părerea mea că în Parlament se găseau voturi să se aleagă un preşedinte. Şi în luna decembrie vă spuneam că se găseau. Și am spus, inclusiv public, despre faptul că vor fi oameni care vor abandona partidele într-un mod foarte surprinzător. Astăzi în Parlament cea mai mare fracţiune este „fracţiunea” parlamentarilor neafiliaţi – deja vorbeşte de la sine. Voturi în Parlament se găseau. Altceva este calitatea acestor voturi. Noi am văzut în ce condiţii a fost numit acest guvern, în condiţii de şoc, în condiţii absolut netransparente, fugare, le-aş spune.”

Europa Liberă: Exact despre aceasta vă spun şi eu, frica de dizolvare sau sabia lui Damocles care îi ţine împreună pe aceşti deputaţi tocmai aceasta nu mulţumeşte.

Vadim Pistrinciuc: „Eu vă spun că părerea mea este că nu se temeau de dizolvare din cauza lipsei de voturi. Ei găseau voturi în Parlament, deja le aveau. Dumneavoastră aţi văzut că majoritatea are 54-55 de voturi, Vladimir Voronin cu PCRM dăduse semnale că ar putea să voteze. Deci, se găseau cum s-au găsit şi pentru guvern. Mă întorc acum în octombrie, când Marian Lupu spunea că: „Noi nu vom negocia cu partide, dar cu deputaţi în parte”. Probabil că ar fi fost aplicată aceeaşi monedă. După mine, dacă e să alegi între posibilitatea alegerilor netransparente, în baza unui târg politic foarte suspicios în Parlament a unui preşedinte sau posibilitatea de a alege între decizia Curţii Constituţionale, fie ea şi surprinzătoare, poate şi controversată pentru unii, dar sub sesizarea căreia am subscris noi, mai bine să alegem alegerea directă a preşedintelui. Fiindcă, în orice caz, acest lucru poate aduce un echilibru sau un început de echilibru în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Am înţeles. Deci, per total, este un câştig de cauză nu doar pentru dumneavoastră, dar şi pentru popor?

Vadim Pistrinciuc: „Eu aş spune că este o şansă.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră ca formaţiune nu câştigaţi nimic din aceasta. Posibilitatea de a înainta liderul partidului pe poziţia de candidat la şefia statului?

Vadim Pistrinciuc: „Noi vom decide cum ne vom purta în cadrul acestor alegeri. Vom avea o decizie cât de curând posibil. Dar când vor fi clarificate, cel puţin, câteva aspecte, când va fi data acestor alegeri etc. Însă problema acum, repet, nu ţine de egoism, nu trebuie să ţină de interesele de partid. De centru dreapta vor apărea vreo zece partide, pot să participe toate cu candidaturi. Poate aceasta şi va fi o soluţie. Aici trebuie o analiză la rece şi de văzut foarte bine ce vrem noi. Noi vrem ca statul şi instituţiile statului să nu fie totalmente la dispoziţia unui singur partid şi a unui singur om sau a acestei majorităţi create deja, că lucrurile sunt încurcate. Deci, ca să vrem să facem acest lucru, trebuie să fim foarte raţionali şi să acţionăm în baza unor calcule reci şi nu a unor emoţii sau egoisme politice şi de partid. Noi ca partid vom câştiga foarte mult, dacă vom reuşi să diluăm din puterea hegemonică a Partidului Democrat şi a prim-vicepreşedintelui care alimentează acest partid. Aceasta pentru noi va fi o victorie destul de mare.”

Europa Liberă: Pe internet ştiţi că se discută că PLDM ar avea, în special, ocazia să îl salveze, pe un timp oarecare, pe domnul Filat de închisoare, înaintându-l candidat. Aţi putea recurge la aceasta?

Vadim Pistrinciuc: „Noi am spus că nu vorbim în aceşti termeni. Eu cred că arestul preventiv al domnului preşedinte Filat este unul abuziv, este părerea mea, şi care are un singur scop – izolarea totală a lui. Să stea atâta timp, să fie o izolare totală. Şi, pe această cale, aş mai face o dată un apel ca şedinţele de judecată să fie publice. Nu văd nimic în acest lucru, mai ales că ceea ce i se impută lui este de o rezonanţă foarte mare, dar în realitate, în genere, zic juriştii, lucrurile s-au schimbat şi nu e chiar aşa cum s-a spus la început. Deci, ar fi oportun să fie un proces deschis. Şi în al doilea rând, noi nu am pus întrebarea aşa şi nu cred că dumnealui o pune. Noi am avut posibilitatea să schimbăm două vorbe săptămâna trecută la judecată. Nu am vorbit despre acest lucru. Eu consider că, dacă i s-ar da voie şi ar avea parte de o justiţie echitabilă, dumnealui are toate argumentele şi posibilităţile să-şi demonstreze nevinovăţia. Dar izolarea excesivă, la care se recurge în persoana domnului preşedinte, este, cel puţin, foarte suspicioasă în acest caz. Însă astfel de lucruri pe care le spuneţi dumneavoastră noi nu le-am discutat.”

Europa Liberă: Aţi fi gata, prin urmare, să daţi voturile susţinătorilor dumneavoastră pentru un candidat unic de dreapta?

Vadim Pistrinciuc: „Vreau să vă spun că nu se ştie care ar fi scenariul cel mai bun. Cu siguranţă, noi vom lua o decizie raţională şi în beneficiul Republicii Moldova sau în beneficiul echilibrului de putere în Republica Moldova. Nu ne vom purta egoist, din acest punct de vedere, aşa cum văd că deja încep unii să trâmbiţeze, se văd preşedinţi, cezari cu coroane pe cap ş.a.m.d. Prematur fac acest lucru. Vă asigur că noi vom fi foarte-foarte raţionali şi vom comunica cu foarte mulţi parteneri, colegi. Însă nu se ştie care ar fi scenariul cel mai bun – candidat unic de dreapta sau câţiva. Eu consider că vor fi foarte mulţi candidaţi care vor avea rolul doar să canibalizeze sectorul de centru-dreapta. Sunt sigur de acest lucru. Dar şi aceste efecte pot fi mitigate cu multă atenţie şi raţiune.”

XS
SM
MD
LG