Linkuri accesibilitate

Irena Lisnevskaia lui Vladimir Putin: „vă rog să opriți acest dezmăț și să o schimbați imediat pe Nadejda pe prizonieri de război ruși”


Într-o stație de autobuz la Moscova un afiș cerînd eliberrarea Nadejdei Savcenko
Într-o stație de autobuz la Moscova un afiș cerînd eliberrarea Nadejdei Savcenko

Participanți la acțiuni de protest la Kiev și Sankt-Petersburg au cerut eliberarea Nadejdei Savcenko și a altor deținuți politici ucraineni.

Fondatoarea companiei REN-TV, Irena Lisnevskaia, a făcut apel public către președintele rus Vladimir Putin pentru ca acesta să o elibereze pe militara ucraineană Nadejda Savcenko, care este judecată în Rusia, dupa ce a fost luată prizonieră în apropiere de Luhansk.

Într-o scrisoare deschisă adresată de Lisnevskaia lui Putin, publicată pe Facebook, se spune: „Domnule Președinte! Fac apel la Dvs. în ajunul zilei internaționale a femeilor, în calitate de cetățean rus și pur și simpli ca femeie. Sub ochii lumii întregi, într-o închisoare rusească, după ce a anunțat greva uscată a foamei, moare o femeie curajoasă – Nadejda Savcenko! Eu vă implor, eu invoc acel ceva uman, creștin, bărbătesc la urma urmei, din Dvs., vă rog să opriți acest dezmăț și să o schimbați imediat pe Nadejda pe prizonieri de război ruși sau să o amnistiați prin decret! Nu umiliți Rusia, bărbații ei, ofițerii ei, cei dintre ei care au mai păstrat sentimentul demnității! Și chiar dacă considerați că ofițerul ucrainean care a apărat suveranitatea țării sale vă este dușman, vă rog să vă respectați dușmanul! Și eu vă consider dușmanul meu ideologic, dar permiteți-mi cel puțin să cred că președintele țării mele este bărbat!”, se spune în mesajul postat de Irena Lisnevskaia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Într-un interviu pentru Radio Svoboda, Lisnevskaia a spus că pasul ei e fost determinat de un sentiment infinit de rușine pentru tot ceea ce se întâmplă cu Savcenko în Rusia.

Irena Lisnevskaia: „Este insuportabil ceea ce se întâmplă în Rusia de atâția ani, ne este arătat tot timpul un show fără sens. Noi înțelegem foarte bine ce stă în spatele la asta, cine și de ce face asta. Și nu am mai avut putere să suport, a fost ca un strigăt al sufletului. Pentru că, după ce am citit ultimul cuvânt pe care Savcenko nu a mai putut să-l spună în judecată și care a fost publicat, pur și simplu am plâns două zile din cauza sentimentului de neputință și de infinită rușine pentru tot ce se întâmplă. Înțeleg că scrisoarea mea deschisă a fost ca o explozie de adrenalină, neiertătoare și fără sens, eu înțeleg că nimeni nu-mi va răspunde și că este puțin probabil ca aceasta să schimbe ceva, chiar dacă azi toată ziua am fost citată la radio și tot Facebook-ul este plin cu scrisoarea mea către președinte… Am uitat chiar să mă adresez cu Vladimir Vladimirovici, am scris doar domnule președinte…

Pur și simplu un om normal, acel care, desigur, nu privește televizorul de dimineața până seara și nu este zombat până în măduvă, înțelege foarte bine ce se întâmplă. Dar 86%, sau cât mai arată sondajele acum, sunt convinși că totul este corect și că președintele Vladimir Vladimirovici face totul bine. Iată de ce scrisoarea a fost pur și simplu un strigăt disperat al sufletului.”, a declarat Irena Lisnevskaia în interviul pentru Radio Svoboda.

Duminică la Kiev și în alte câteva orașe ale Ucrainei au avut loc acțiuni de solidaritate cu Nadejda Savcenko, participanții la care au cerut eliberarea acesteia, dar și a altor deținuți politici închiși în Rusia.

Pichete în apărarea militarei ucrainene judecate în Rusia au avut loc și la Sankt-Petersburg.

XS
SM
MD
LG