Linkuri accesibilitate

Presa din Republica Moldova despre ziua de 8 Martie


În prag de 8 martie, firul roșu din presa online este istoria de succes, recunoscută după titlul „Diana cu apa”, care povestește experiența Dianei Ninescu din satul Chetrosu. Femeia reușește să conducă o întreprindere intercomunitară datorită căreia cel puțin patru localități din nordul Moldovei au apă potabilă la robinet. „Diana cu apa”, așa cum este știută de oamenii din sate, spune în articol că a fost nevoie de cel puțin jumătate de an pentru a lupta cu stereotipurile și să convingă oamenii din jur că și o femeie poate să facă față provocărilor poziției de lider.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

Totodată, majoritatea portalurilor de știri au scris despre semnalul de alarmă lansat de Grupul de Inițiative Feministe cu privire la gradul de discriminare a femeilor în Moldova, dar și despre cel de-al doilea marș feminist, intitulat „Sexismul ne fură șansele”, care va porni în ziua de 8 martie, ora 12.00, din scuarul Magazinului Universal Central.

În ajun de 8 martie, și site-ul de știri Agora.md a încercat să facă portretul femeii din Republica Moldova, în baza unor cifre publicate de Biroul Național de Statistică. Chiar de la începutul articolului, jurnaliștii au evidențiat că deși femeile au mai des studii superioare decât bărbații, acestea, în medie, au salarii mai mici. Din același material aflăm că, în raport cu bărbații, speranța de viață la femei este mai mare și se căsătoresc mai devreme.

Jurnaliștii de la Unimedia.info au publicat un video intitulat „Armata nu e doar pentru bărbați” care prezintă câteva exemple ale implicării femeilor în armată. Potrivit celor de la Unimedia, facest video vrea să elimine unul din stereotipurile legate de femei, acela că la armată merg doar bărbații.

„Ziarul de Gardă”, alături de alte site-uri de știri, a publicat un spot social prin care vrea să atragă atenția asupra avantajelor pe care le au bărbații într-o societate patriarhală. „De exemplu, dacă un bărbat conduce o mașină și face o greșeală în trafic, atunci lui i se iartă acea greșeală. Din păcate, această situație nu este valabilă și pentru femei”.

Site-ul Perfecte.md scrie despre cum trebuie bărbații să-și felicite iubitele de 8 martie. Drept sursă de inspirație, portalul oferă cititorilor exemplul lui Dan Bălan care a oferit un interviu pentru o publicație estoniană la acest subiect. „Încercați să fiți sinceri. Este mai bine să spui trei cuvinte, dar să fie ale tale, nu luate din altă parte”, sugerează Dan Bălan în cadrul interviului, citat de Perfecte.md.

Despre flori a scris portalul Bani.md. Reporterii au publicat o galerie foto cu buchetele ce fac din ochi trecătorilor care scot bani frumoși pentru un buchet de lalele sau freze, asta chiar dacă prețurile nu au explodat în prag de sărbătoare, scriu autorii articolului. O lalea, de exemplu, a putut fi cumpărată în mediu cu 15 lei, se mai menționează în material.

Despre reducerile de 8 martie au scris: „Evenimentul zilei”, care anunță că toate femeile care vor merge la Iași cu trenul în această zi vor plăti pentru bilet cu 50% mai puțin, și „Ziarul Național”, potrivit căruia o companie aeriană vinde bilete cu 70% mai ieftin pentru toate femeile care călătoresc cu avionul în perioada 4 martie - 4 aprilie 2016. Biletele mai pot fi procurate până în data de 8 martie.

XS
SM
MD
LG