Linkuri accesibilitate

Bulgaria: victima unui atac hibrid?


Președintele Vladimir Putin cu cadou de la premierul Bulgariei cu ani în urmă
Președintele Vladimir Putin cu cadou de la premierul Bulgariei cu ani în urmă

Agenția oficială rusă ITAR-TASS a publicat trei informații despre neinvitarea președintelui Putin în Bulgaria menționând de fiecare dată că a fost invitat Erdogan.

Rusia a „salutat” Bulgaria cu ocazia zilei sale naționale, 3 martie, printr-un atac hibrid clasic care a culminat cu o declarație a lui Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Iata scenariul după cum este văzut de site-ul electronic „Mediapool”.

Fără a cita o sursă oficială, câteva site-uri sofiote promoscovite printre care „Bulgarian Times” au scris că autoritățile bulgare l-au invitat pe președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, să participe la festivitățile prilejuite de eliberarea țării de sub dominației otomane, dar nu și pe Vladimir Putin, președintele țării eliberatoare. În pofida calității îndoielnice a surselor informației medii moscovite precum „Pravda”, „Moskovskii komsomoleț” și „Komsomolskaia Pravda” au preluat știrea. În cel de al treilea ziar a și apărut un titlu mare: „Unde vă este conștiința, fraților bulgari”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct

Nu a întârziat și reacția Kremlinului. Joi, 3 martie, când în Bulgaria au avut loc festivitățile prilejuite de sărbătoarea națională purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în fața ziariștilor că Sofia nu l-a invitat pe președintele Putin la Ziua eliberării de sub dominației otomane. El a adăugat că este posibil ca invitația să fi fost trimisă pe căi diplomatice. La întrebarea cum este primită la Kremlin absența acesteia, Peskov a răspuns: „este dreptul suveran al Bulgariei pe care noi îl acceptăm cu stimă și calm”.

Purtătorul de cuvânt însă nu s-a oprit aici, ci a continuat cu un ton instructiv: „Bineînțeles noi dorim ca partenerii noștri bulgari să fie liberi de orice dominație și suverani în acțiunile și deciziile lor, astfel încât să nu poată fi afectate în niciun mod interesele țării.”

Cei de la Ministerul bulgar de Externe au făcut lumină declarând că nu au fost invitați șefi de state la sărbătoarea de la 3 martie, la care participă șefi ai misiunilor diplomatice. Zvonurile privind invitarea președintelui turc reprezintă o manipulare grosolană și nu corespund realității.

De menționat că agenția oficială rusă ITAR-TASS a publicat trei informații despre neinvitarea președintelui Putin în Bulgaria menționând de fiecare dată că a fost invitat Erdogan.

Mediapool” trage concluzia că în acest caz nu poate fi vorbă de o eroare ci de o manipulare comandată de Kremlin în scopul de a fi pregătit terenul pentru declarația lui Peskov că frații la sud de Dunăre pe care rușii le-au adus libertatea de turci se află sub un alt jug. Tema a fost reluata de diplomatul rus Leonid Abramov, care a declarat că unii demnitari bulgari au colaborat cu administrația otomană și au pierdut în timpul războiului cu Turcia, adaugând - „Și acum sunt sortite eșecului încercările unor politicieni bulgari să pună capăt prieteniei noastre istorice în detrimentul intereselor poporului bulgar”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG