Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Cum va fi președintele Republicii Moldova ales de popor, despre compromiterea majorității, și despre Eerik-Niiles Kross.

Editorialistul „Ziarului Național” Victor Ciobanu spune că e cea mai importantă știre a săptămânii:

„Pe de o parte, această hotărâre vine în întâmpinarea cererilor populare, pe de altă parte îmi pare un pic ciudată această decizie, pentru că induce o mulțime de probleme de alt gen. Deci, se rezolvă problema alegerii președintelui, pe de altă parte cred că se creează un haos legal care va trebui ajustat, ce se întâmplă cu perioada asta din 2000 iată până în 2016, atunci când toate modificările în legislație s-au introdus anume din considerentul alegerii prin Parlament.”

Tot în această săptămână, Elena Bodnarenco, deputat în cadrul fracțiunii PCRM, a declarat la un post de televiziune că i s-a propus mită din partea unui deputat democrat pentru a părăsi Partidul Comuniștilor. Dacă acest lucru a avut loc, atunci actuala majoritate este una compromisă, sugerează jurnalistul Victor Ciobanu:

„Asta confirmă încă o dată că majoritatea care este instalată acum în Parlament a fost creată prin corupere, șantaj și este una ilegitimă și nu reprezintă nici într-un fel voința poporului.”

Printre știrile din această săptămână, Victor Ciobanu a ținut să evidențieze și reținerea deputatului estonian Eerik-Niiles Kross la aeroport:

„Însăși procedura de reținere, atunci când un polițist de frontieră face trimitere la telefoane pe care trebuie să le dea cuiva ca să aștepte indicații și doar după aia acest deputat să aibă acces pe teritoriul Republicii Moldova, îmi pare un lucru foarte grav, deci am ajuns în situația în care pentru orice decizie se cer indicații de undeva de sus. Democrația în Republica Moldova deja are derapaje foarte mari.”

Despre declarațiile prim-ministrului Pavel Filip cu privire la ieftinirea energiei electrice, am vorbit cu jurnalistul de la RISE Moldova Ion Preașcă.:

„Eu cred că este mai mult populistă, fiindcă ținând cont de faptul că anul trecut nu au fost incluse în tarif devieri foarte mari, ar fi în mod normal să li se permită ca să poată recupera o parte din pierderile financiare ca să poată activa și asigura fiabilitatea sectorului energetic, fiindcă în ultimii doi ani întreprinderile nu au avut resurse pentru a dezvolta rețelele. În al doilea rând este faptul că el a ieșit și parcă a dat indicații cu cât să se reducă, fapt ce arată implicarea politicului în activitatea instituțiilor de reglementare, e vorba de ANRE. Asta poate constitui o problemă pentru obținerea finanțării externe dar și în relațiile cu UE, care nu tolerează asemenea imixtiuni.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct

Veștile acestei săptămâni s-au referit și la identificarea unui candidat pentru funcția de guvernator, care este Sergiu Cioclea. Jurnalistul Ion Preașcă a identificat o serie de provocări la care următorul guvernator ar trebui să facă față, pentru a îmbunătăți situația din sectorul financiar-bancar.:

„Principala provocare este asigurarea stabilității sectorului bancar și măsurile pentru a asigura o transparență mai mare. A doua provocare se referă la angajamentele din Acordul de Asociere, de fapt anumite norme și cerințe ale structurilor internaționale. În plus, este nevoie de un guvernator care sa fie mai imun la presiunile politice. În al treilea rând, este nevoie să se adopte actele legislative necesare, dar la noi deseori atunci când se adoptă tot felul de hotărâri de guvern, de legi, apar tot felul de prevederi care strică totul și constituie un fel de portiță pentru tot felul de acțiuni.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG