Linkuri accesibilitate

România: experimentul Ciucu & electoratul contemplativ


Ciprian Cucu.
Ciprian Cucu.

Mai poate fi activată oare memoria alegătorilor la alegerile pentru primăria Bucureștiului?

Înaintea alegerilor locale, programate pentru luna iunie, românii sunt nemulțumiți și oarecum confuzi în ce privește viitorul și cei care candidează.

Aproape 60 la sută susțin că preferă un candidat independent, potrivit unui studiu dat recent publicității de IRES. 30 la sută ar miza pe cineva afiliat la un partid politic, iar 11 la sută încă nu știu ce-și doresc.

Datele arată în mod evident că lumea s-a săturat de politicieni, dar cu toate acestea cele două partide importante, liberalii și social-democrații, au șanse mai mari decât orice independent care s-ar avânta în cursă.

În primul rând pentru că au o infrastructură bine pusă la punct, care furnizează inclusiv banii pentru campania electorală, dar și fiindcă au accces la mass-media.

Un caz concludent în cursa pentru primăria Bucureștiului va fi Ciprian Ciucu, candidat independent susținut de M10, partidul creat în jurul eurodeputatei Monica Macovei.

El va concura cu Ludovic Orban, fost ministru liberal al Transporturilor și probabil cu Gabriela Vrânceanu Firea, fostă ziaristă, acum senatoare social-democrată.

În sondajele de până acum Firea conduce detașat și are prima șansă, fiindcă primarii se aleg în România dintr-un singur tur, iar posibila candidată a stângii va avea de partea ei trustul Antenelor și tot ce vor mai putea negocia sau cumpăra colegii ei de partid.

Alegerile locale sunt extrem de importante fiindcă influențează scrutinul parlamentar din toamnă: cine câștigă localele, pleacă dintr-o poziție privilegiată.

Sunt avantajați primarii în funcție și partidele mari, pentru că alegerile dintr-un singur tur nu le dau posibilitatea celorlalți să se alieze și să treacă de orgoliile personale.

Un joc important îl vor face însă nehotărâții, care înclină de multe ori balanța în mod neașteptat. Dacă ar avea loc alegeri generale săptămâna viitoare, o treime dintre români nu ar ști cu cine să voteze, potrivit unei cercetări a Institutul de Studii Sociale și Politice (ISSPOL). Pentru alegerea primarului Bucureștiului, procentul ar putea fi chiar mai mare.

Nehotărâții sunt cei care determină, însă, în cele din urmă câștigătorul: nu fac parte din electoratul captiv al partidelor și așteaptă până în ultimul moment. Potrivit cercetărilor sociologice, cei mai mulți dintre ei vor vota cu persoana sau cu partidul care are cele mai mari șanse să câștige.

Sondajul IRES arată că peste 70 la sută dintre români au o părere proastă și foarte proastă despre partide și că peste 40 de procente ar vota un partid nou.

Cu toate acestea, atunci când au fost întrebați despre numele formațiunilor nou apărute, prea puțini au putut să le nominalizeze: Mișcarea Populară a fostului președinte Traian Băsescu se află în frunte cu 7%, dar M10 este la coada acestui clasament privind notorietatea, semn că nu a reușit să se facă aproape de loc cunoscut.

Românii ar vrea însă nu numai formațiuni noi, ci și fețe noi, numai că noii-veniți nu au tribună media, nu reușesc să-și facă o campanie virtuală performantă, nu au suficienți bani pentru a se poziționa, rămânând cel mai adesea marginali.

Experimentul Ciprian Ciucu ne va arăta în cele din urmă dacă poate răzbi un candidat independent, sprijinit de un partid nou, dacă cineva care aceste calități și în plus e bine pregătit, cu un proiect coerent și realizabil, care s-a ridicat pe propriile speze poate trece de candidații partidelor tradiționale, și dacă va corespunde profilului căutat de alegător, deși nu e sigur că va fi auzit de alegătorul obișnuit în timp util.

Unul din obiectivele lui Ciucu e să scoată corupția din Primăria Capitalei.

„Bucureștiul are un buget comparabil cu al Vienei”, spune Ciucu, adăugând că „grupurile de interese nelegitime au pus mâna pe capitala României și o sufocă, secându-i bugetul cu proiecte inutile, cheltuieli disproporționate, absurde și priorități care nu au legătură cu cetățenii”.

Mesajul lui se aude însă mai degrabă în mediul virtual și e deocamdată periferic, fiindcă electoratul autohton e contemplativ.

De aceea singura lui șansă ar fi să înceapă să bată la ușa bucureștenilor, cu speranța că memoria lor poate fi activată.

XS
SM
MD
LG