Linkuri accesibilitate

Nicolae Osmochescu: viitorul președinte al R. Moldova trebuie să fie ales pînă la începutul lunii iunie


Interviu cu un fost judecător al Curții Constituționale, doctor în drept și profesor universitar.

Europa Liberă: Ce mesaj a transmis Curtea Constituțională societății moldave, prin acest verdict pe care l-a pronunțat?

Nicolae Osmochescu: „Principalul și cel mai important din tot ce a hotărât astăzi Curtea Constituțională este că, prin această hotărâre din 4 martie 2016, s-a revenit la procedura de alegere a președintelui Republicii Moldova, care a existat până la modificările operate în Constituție în iunie 2000.”

Europa Liberă: Deci, Înalta Curte a decis că următorul președinte al Republicii Moldova va fi ales de către cetățeanul cu drept de vot?

Nicolae Osmochescu: „Corect. Întrucât Curtea Constituțională a declarat nu numai anticonstituțională Legea privind alegerea președintelui din 2000, care prevedea procedura de alegere președintelui, dar a revenit la sistemul precedent. Aceasta este stipulat expres în hotărârea Curții.”

Europa Liberă: Și ce regim de guvernare are acum Republica Moldova?

Nicolae Osmochescu: „Pe noi cred că acum mai puțin trebuie să ne intereseze problemele pur academice și discuțiile, în majoritatea cazurilor, absolut sterile, ce fel de regim avem noi, parlamentar, parlamentar-prezidențial, prezidențial-parlamentar.”

Europa Liberă: Președintele Curții Constituționale, domnul Alexandru Tănase, a declarat Europei Libere că, în termen de două luni, am putea să știm și cine este noul președinte al Republicii Moldova.

Nicolae Osmochescu: „Așa este, dat fiind faptul că procedura de alegere a președintelui existentă până în 2000, dar și actuala, presupune că data alegerii noului președinte se declară nu mai târziu de 60 de zile, de la momentul expirării mandatului președintelui, care exercită mandatul său legitim, fie că el este ales de Parlament, fie că de popor, nu contează.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:10 0:00
Link direct

Europa Liberă: Două luni e un termen suficient, ca să se dezmeticească populația pe cine să aleagă la funcția de șef de stat?

Nicolae Osmochescu: „Absolut. Este altceva că în Legea cu privire la alegerea președintelui și în Regulament este stipulat că, cu 45 de zile înainte de expirarea termenului, trebuie să fie declarate alegerile. Sunt 105 zile, dar aceasta nu este o încălcare pentru că nu era hotărârea Curții Constituționale. Acum este. Se poate de mutat un pic, de schimbat 45 și încă 60 de zile. Desigur că varianta cea mai pozitivă ar fi ca în 60 de zile, după expirarea mandatului, avem până la expirarea mandatului actualului președinte, astăzi este 4 martie, avem 19 zile.”

Europa Liberă: Până pe 23 martie.

Nicolae Osmochescu: „În fond, este absolut suficient ca prin iunie să fie ales un președinte nou, conform noilor vechi reguli. Principalul motiv și obstacol pentru ceea ce genera crize politice, pentru că eu nu le numesc constituționale, dar politice, în primul rând, că dacă se dorea, puteau fi depăşite aceste impedimente care existau, sunt înlăturate.”

Europa Liberă: Vă întreb ca expert în drept constituţional, s-au adunat peste 300 de mii de semnături pentru convocarea unui referendum care va cere răspuns la trei întrebări, una dintre care a rezolvat-o Curtea Constituţională. Referendumul trebuie să fie convocat, dacă se adună numărul suficient de semnături?

Nicolae Osmochescu: „Sigur că da. Dacă vor fi întrunite toate condiţiile pentru anunţarea unui referendum, el va fi anunţat, va fi petrecut, dar va fi, dacă până atunci nu se soluţionează, dar se soluţionează problema cu alegerea preşedintelui, va fi scos din întrebări. Acum avem trei.”

Europa Liberă: Alegerea preşedintelui în Parlament sau de către cetăţean, coborârea numărului de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova şi imunitatea parlamentară.

Nicolae Osmochescu: „Da. Şi o întrebare din buletine se retrage.”

Europa Liberă: Dar când ar putea să aibă loc acest referendum?

Nicolae Osmochescu: „Din momentul când va fi înaintată iniţiativa. Iniţiativa va fi înaintată atunci când Comisia Electorală Centrală va confirma că este strâns numărul necesar de voturi pentru petrecerea referendumului. Atunci Curtea Constituţională va aviza pozitiv, ea deja a dat aviz şi Parlamentul anunţă data petrecerii referendumului. Nu mai târziu de şase luni şi nu mai înainte. Deci, oricum nu coincid, nu se suprapun în timp.”

Europa Liberă: Acest verdict al Curţii Constituţionale a amânat pentru un termen nelimitat declanşarea unor alegeri parlamentare anticipate?

Nicolae Osmochescu: „Cred că nu trebuie de condiţionat hotărârea Curţii Constituţionale cu alegerile parlamentare anticipate. Trebuie să le condiţionăm cu alegerea preşedintelui şi cu viitorul proces posibil de alegeri anticipate, după alegerea preşedintelui, dacă vor fi întrunite condiţiile unor alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Alegerile parlamentare anticipate se declanşau inclusiv în situaţia când nu era ales şeful statului.

Nicolae Osmochescu: „Da. Dar acum va fi.”

Europa Liberă: Deci, a rămas doar dacă Parlamentul nu adoptă legi mai mult de trei luni de zile sau cade guvernul şi nu pot învesti un nou cabinet de miniştri?

Nicolae Osmochescu: „Da.”

Europa Liberă: O problemă, care se discută pe larg acum în societate, după ce a fost anunţată această hotărâre a Curţii Constituţionale, candidatul pentru funcţia de şef de stat trebuie să aibă 40 de ani sau 35 de ani?

Nicolae Osmochescu: „Rămâne vârsta de 40 de ani. 35 a fost censul de vârstă până la modificare. În solicitarea de aviz deputaţii de atunci au indicat vârsta de 40 de ani, care nu a fost schimbată mai târziu în a doua lectură şi amendată de către o serie de amendamente care au fost introduse de Parlament şi ele nu au fost avizate de Curtea Constituţională. Deci, rămâne în vigoare vârsta de 40 de ani.”

Europa Liberă: Ca cetăţean, credeţi că Moldova a intrat în făgaşul stabilităţii acum?

Nicolae Osmochescu: „E făcut primul pas. Eu sper foarte mult că e făcut primul pas spre a intra într-o normalitate atât juridică, cât şi politică. Dar există o problemă, că într-adevăr acesta e făcut primul pas, vom alege un nou preşedinte, va fi nevoie de o modificare serioasă în legislaţia curentă, legislaţia ordinară a statului, de adus în armonie competenţele preşedintelui, Parlamentului şi guvernului. Dar aceasta se face pe parcurs, prin modificarea actelor legislative, chiar fie prin Constituţie, cu 2/3 de voturi şi aceasta atunci nu va duce la blocaj. Pentru că vor fi de acord cu modificările acestea parlamentare, pentru ei problema numărul unui, cuiul cel mare, care stătea în călcâi, era alegerea preşedintelui, fiecare se vedea ca un potenţial candidat la funcţia de preşedinte. Acum poporul va decide. Nu deputaţii, dar poporul va decide.”

Europa Liberă: Prin acest lucru Moldova bifează în faţa partenerilor externi onorarea angajamentelor pe care şi le-ar fi asumat? Pentru că şi sondajele de opinie arătau că mai mult de 80% dintre cetăţenii Republicii Moldova doresc să fie ales şeful statului prin vot direct.

Nicolae Osmochescu: „Mai mult decât atât, majoritatea absolută a electoratului era şi rămâne pentru alegerea preşedintelui de către întreg poporul. Aceasta este o manifestare a voinţei tale, prin care tu participi la guvernare de către stat. Şi aceasta este foarte bine şi foarte sănătos. Deci, ai posibilitatea să-ţi demonstrezi poziţia ta civică nu în piaţă, nu în discuţii la diferite mese rotunde, dar prin alegerea preşedintelui.”

Europa Liberă: Aceasta şi a urmărit, se pare, politicul, să dezamorseze tensiunea din societate şi să calmeze spiritele care ies şi protestează în piaţă.

Nicolae Osmochescu: „Şi aceasta este foarte important.”

Europa Liberă: A cedat sau a câştigat factorul politic?

Nicolae Osmochescu: „Eu cred că, în linii mari, sistemul politic a câştigat. Actorii politici unii au câştigat, alţii au pierdut esenţial.”

Europa Liberă: Şi cine sunt în pierdere?

Nicolae Osmochescu: „Sunt în pierdere cei care au fost categoric contra alegerii preşedintelui de către electorat.”

Europa Liberă: Cel mai mult liberalii conduşi de domnul Ghimpu erau împotrivă.

Nicolae Osmochescu: „Da. Care se temeau că electoratul este atât de slab pregătit că va alege un mare dictator. Ceea ce poate fi cu mult mai uşor ca să ajungem la un mare puternic dictator, fiind dictator ales de Parlament, decât de electorat.”

Europa Liberă: Mulţi îşi pun întrebarea dacă în topul acestor sondaje de opinie apăreau ca primi lideri Renato Usatîi, chiar şi Dorin Chirtoacă, care nu au 40 de ani, şi aici într-un fel cineva iarăşi pierde şi cineva câştigă?

Nicolae Osmochescu: „Cineva pierde, cineva câştigă. Dar oricum electoratul, poporul este mai înţelept decât politicienii sau unii politicieni luaţi separat.”

Europa Liberă: Şi credeţi că la acest exerciţiu important de peste două luni nu va fi corupt electoratul?

Nicolae Osmochescu: „Nu. Noi am ajuns la o aşa situaţie când electoratul are acumulat în el atâta masă critică, că, dacă acum nu se găseşte un crater prin care această masă critică să erupă, atunci pot fi urmări serioase. Electoratul de acum nu se va mai cumpăra la bani mărunţi.”

Europa Liberă: Acum la bani măşcaţi se cumpără?

Nicolae Osmochescu: „Nici la bani măşcaţi şi nici la pomana porcului nu se va uita. Se va uita la ceea ce vrea el să fie în fruntea statului. Aici este o problemă foarte importantă, care urmează să fie soluţionată: ce facem noi cu acei practic peste un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova care se află în afara statului?”

Europa Liberă: Deci, ei nu-şi vor putea exercita dreptul?

Nicolae Osmochescu: „Iată aici este o problemă, ceea ce am spus noi. Acum trebuie de introdus urgent, în conformitate cu hotărârea Curţii Constituţionale, modificări şi în Codul Electoral. Este timpul şi trebuie să înţelegem, să conştientizăm, să nu negăm fără argumente, că nu vreau, din motiv că nu doresc. Că aceşti peste un milion sunt partea cea mai activă a societăţii noastre, de la 18 ani în sus majoritatea dintre ei cu studii superioare.”

Europa Liberă: În două luni nu se modifică Codul Electoral.

Nicolae Osmochescu: „Dumnezeu cu aceasta. Mai târziu trebuie de modificat.”

Europa Liberă: Contează foarte mult votul lor şi acum.

Nicolae Osmochescu: „Da. Dar vedeţi dumneavoastră că la alegerile din 2014 a fost mărit cu un număr neesenţial secţiile de votare peste hotare. De ce nu recurgem noi la un vot electronic? Toată lumea recunoaşte valoarea şi puterea semnăturii electronice în probleme bancare.”

Europa Liberă: Deci, aceasta nu se reuşeşte. Ţara e pe muchia prăpastiei. Acum e nevoie de votul lor.

Nicolae Osmochescu: „Acum e nevoie de modificat urgent Codul Electoral.”

Europa Liberă: Ceea ce nu se va întâmpla.

Nicolae Osmochescu: „Se poate de făcut simplu, prin legea organică.”

Europa Liberă: Dacă există voinţă politică.

Nicolae Osmochescu: „Da. Dar avem număr suficient pentru a adopta o lege organică? Câţi au votat pentru actualul guvern? 58. Câţi trebuie pentru lege organică?”

Europa Liberă: 50+1.

Nicolae Osmochescu: „51 din numărul total de deputaţi. Deci, urmează un singur lucru – să doreşti, să ai voinţă politică şi să o manifeşti. Pentru că dacă ai voinţă politică şi o ţii în buzunar, nu o demonstrezi, nu o aplici, aceasta înseamnă că tu eşti, pur şi simplu, un conformist, aştepţi când vei scoate din buzunar votul tău şi cui să-l dai.”

XS
SM
MD
LG