Linkuri accesibilitate

Bridget Brink: „Democrația necesită muncă asiduă și timp; este important ca toți, guvernul, poporul, societatea, să fie implicați în acest proces”


Dna Bridget Brink
Dna Bridget Brink

Un interviu cu asistenta adjunctă a Secretarului de Stat american aflată în vizită la Chișinău.

Europa Liberă: Doamnă Brink, mulţumim foarte mult pentru amabilitatea de a acorda acest interviu pentru Radio Europa Liberă. După obţinerea independenţei, în august 1991, au eşuat practic toate cele trei opţiuni de supravieţuire ale statului moldovenesc – opţiunea pro-estică (pro-rusă), opţiunea pro-europeană şi opţiunea şi cu unii, şi cu alţii, adică opţiunea neutră, aşa cum i se zice în Republica Moldova. Chiar despre ţară se spune că ar fi un stat eşuat şi că vârful crizei abia urmează. Ce poate face Washingtonul, ce pot face Statele Unite ale Americii pentru a ajuta acest stat ca totuşi să aibă o dezvoltare?

Bridget Brink: „În primul rând, Valentina, mulțumesc mult pentru posibilitatea de a fi în emisiunea Dvs. Eu sunt un mare fan ar RFE/RL. Aceasta este a treia vizită a mea aici, din vara anului trecut, de când sunt în acest post. De data aceasta am avut posibilitatea să mă aflu aici trei zile și am avut șansa de a mă întâlni cu prim-ministrul, ministrul de externe, spicherul Parlamentului și, ce este important, cu membrii opoziției și cu societatea civilă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:26 0:00
Link direct

Am avut posibilitatea să vorbesc cu numeroase persoane din guvern și din afara guvernului. Mesajul meu este unul simplu și consistent, pe parcursul ultimelor câteva luni, și este de a reitera importanța reformelor, necesitatea ca guvernul să îndeplinească condițiile FMI-lui și să implementeze reformele demult necesare, inclusiv din sectorul justiției și combaterea corupției.

Aș spune că am văzut anumiți pași pozitivi, dar încă multe sunt necesare de făcut, și vreau să spun că implementarea este esențială. Noi urmărim cu atenție evoluțiile de aici. SUA foarte mult susțin reformele, și anume din această cauza am venit aici. Scopul vizitei mele este de a susține o implementare cât mai rapida a reformelor.”

Europa Liberă: Sondajele de opinie, mai toate cercetările sociologice, care se fac în Republica Moldova, arată la unison că majoritatea zdrobitoare a moldovenilor sunt nemulţumiţi de corupţie. Aţi pomenit şi dumneavoastră despre nevoia stârpirii acestui flagel. Şi mulţi îşi pun întrebarea de ce partenerii occidentali sprijină o guvernare care a admis furtul miliardului? Or, sub privirea lor a dispărut acest miliard de dolari? Ce răspuns aveţi la aceste nelămuriri ale cetăţenilor din Republica Moldova?

Bridget Brink: „După cum am spus, în timpul vizitei mele precedente, corupția este o problemă enormă în Moldova. Nu numai în Moldova, dar în întreaga regiune și în întreaga lume. Este într-adevăr o prioritate pe care guvernul trebuie să o abordeze și trebuie s-o facă, după mine, pe multiple căi. Și prima cale, care chiar a început, este de a implementa reformele, inclusiv de a adopta legislația care ar ajuta la punerea bazei pentru eliminarea corupției. Știu că legea cu privire la Procuratura a fost adoptată, și acesta este un pas pozitiv, dar, la fel, e nevoie de legislația de implementare și amendarea Constituției, după cum am înțeles. Deci, e un proces întreg.

Mai este și așa-numitul pachet de integritate examinat de Parlament acum, care include diverse prevederi, inclusiv cerința ca funcționarii publici să-și declare veniturile și să dea dovadă de un comportament, care ar fi un exemplu ce ține de atitudinea față de corupție. Și aceasta este, la fel, foarte important. Desigur, este foarte importantă investigarea cazului cu scandalul bancar, care știu că se derulează acum. Și este importantă nu numai identificarea celor vinovați, dar și recuperarea bunurilor pierdute, care, de fapt, sunt banii oamenilor.

Aș spune abordarea problemei corupției, care este o problema mare în Moldova, necesită „leadership”, inclusiv pentru implementarea legislației, și prin exemplul de abordare. Dar, după mine, e nevoie și de o schimbare societală și culturală. Ține de decizia fiecărei persoane din societate să se dezică de felul vechi de a aborda lucrurile, și tine de fiecare să accepte că este o alta cale prin care vor să-și trăiască viața și să ofere oportunități pentru copiii lor, pe care ei nu le-ar avea în caz contrar. Și anume așa va fi susținută prosperitatea, pe care cetățenii Moldovei o vor și, desigur, o merită. Deoarece corupția, răspândită atât de larg, afectează economia, scad investițiile străine directe, frânează dezvoltarea unei societăți bazate pe meritocrație, și o fac să fie o societate unde relațiile decid tot. Cred că anume un așa viitor, fără corupție, vor cetățenii Moldovei, și noi, Statele Unite, susținem aceasta foarte mult.”

Europa Liberă: Să vorbim şi despre factorul geopolitic. Relaţia dintre Rusia şi Occident trece în prezent prin cea mai gravă criză de la sfârşitul războiului rece, ca urmare a rolului pe care îl joacă Moscova în situaţia din Ucraina, după anexarea Crimeei. Rusia acuză Vestul că încearcă să creeze în jurul său un cordon sanitar, în timp ce Occidentul îi reproşează Kremlinului o politică revanşardă, o politică revizionistă. Creşte şi mai mult frica în rândurile oamenilor, pentru că riscul unei ameninţări este foarte mare în această regiune. Cine poate oferi mai multă stabilitate, securitate, linişte, pace aici, în Balcani: Statele Unite ale Americii sau Federaţia Rusă?

Bridget Brink: „As vrea să spun că poporul Moldovei și-a arătat dorința de a avea un viitor mai democrat mai prosper, un viitor european. SUA susțin reformele care ar ajuta societatea, poporul și guvernul să atingă acest scop.”

Europa Liberă: Statele Unite ale Americii fac parte din formatul de negocieri „5+2” ca observator. Credeţi că mai există şanse să fie soluţionat acest conflict transnistrean? Şi în ce condiţii se poate identifica o soluţie durabilă pentru această problemă transnistreană?

Bridget Brink: „În responsabilitățile mele intră monitorizarea conflictelor în această regiune, inclusiv Transnistria. În viziunea mea, aceste conflicte destabilizează și, potențial, ar putea submina suveranitate și integritatea statelor unde aceste conflicte există. SUA susțin mult o soluționare a acestui conflict.

Am avut șansa să mă întâlnesc cu vice-prim-ministrul, ministrul Balan în timpul aceste vizite. Sunt încurajată de faptul ca el a avut o întrevedere „1+1” ieri. Noi susținem procesul de reglementare „5+2”. Și am speranța că ne putem mișca înainte pe o cale pozitivă, pentru ca, în cele din urmă, să ajungem la o soluționare.”

Europa Liberă: Aţi spus că mesajul pe care l-aţi transmis autorităţilor Republicii Moldova este să facă reforme şi să dea şi rezultate aceste reforme care trebuie implementate. Ce mesaj aveţi pentru cetăţenii Republicii Moldova?

Bridget Brink: „În primul rând, vreau să spun că e minunat că am vizita din nou Moldova. Am o plăcere că portofoliul meu include aceasta țară fascinantă,

SUA susțin aspirațiile poporului Moldovei pentru un viitor mai democrat, mai prosper...

interesantă și plină de potențial, din punctul meu de vedere. SUA susțin aspirațiile poporului Moldovei pentru un viitor mai democrat, mai prosper, un viitor european. Democrația necesită muncă asidua și timp. Noi am făcut acest lucru pe parcursul a mai mult de 200 de ani, și încă nu am atins perfecțiunea. Aș vrea să încurajez oamenii să se tină de această cale. Este important ca guvernul, poporul, societatea – toți să fie implicați în acest proces, ca să atingă succesul.”

XS
SM
MD
LG