Linkuri accesibilitate

Revolta presei împotriva „ţarcului” din Parlament


Locul rezervat presei în sala de ședințe a Parlamentului pe când era găzduit de Palatul Republicii
Locul rezervat presei în sala de ședințe a Parlamentului pe când era găzduit de Palatul Republicii

De când Parlamentul s-a mutat în clădirea renovată, jurnaliștii nu mai au acces direct la deputați, pentru a-i urmări ce fac la ședințe sau cum votează.

Un grup de apărători ai drepturilor jurnaliștilor a protestat astăzi în sala de ședințe a Parlamentului față de îndepărtarea presei din această sală. Încă din 2014, când Parlamentul s-a mutat în clădirea renovată, jurnaliștii nu mai au acces direct la deputați, pentru a-i urmări ce fac la ședințe sau cum votează fiecare dintre ei. Și în actuala sesiune parlamentară începută săptămâna trecută, presa urmărește mai departe ședințele Parlamentului la televizor, într-o încăpere adiacentă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct

În aproape doi ani de când durează această polemică între apărătorii şi contestatarii aşa-numitului „ţarc” din parlamentul de la Chişinău, unii ziarişti par să se fi resemnat că trebuie să relateze fără să vadă pe viu ce fac aleşii poporului, iar alţii au renunţat să mai vină la şedinţe, mai ales că există câteva instituţii care le difuzează în regim online. Pentru că sunt nevoiţi să se mulțumească cu imagini protocolare luate pe apucate, când li se permite să intre în sală, sau cu cele pregătite de tehnicienii parlamentului şi difuzate pe ecranele din încăperea separată rezervată jurnaliştilor, cameramanii şi fotografii nu s-au împăcat cu situaţia. La fel, nici organizaţiile neguvernamentale preocupate de libertatea presei, în viziunea cărora îngrădirea este un abuz. Astăzi, problema a fost readusă în atenţie de Centrul de Jurnalism Independent.

Nadine Gogu, directoarea instituţiei, ne-a relatat motivul noii mobilizări:

„Din discuţiile cu mai mulţi colegi, în special cei care vin din audiovizual, înţelegem că este o problemă, pentru că, stând în sala de presă şi având acces doar la imaginile care sunt selectate de o singură persoană din parlament, toată lumea are acces la aceleaşi imagini şi jurnalistul este pus în situaţia de a accepta ceea ce i se oferă, fără să selecteze ceea ce vrea el să selecteze. Argumentul că deputaţii se simt intimidați nu e plauzibil. În multe parlamente din statele din Europa jurnalistul are această libertate şi aşa trebuie să fie.”

În sala pentru presă din sediul renovat al Parlamentului
În sala pentru presă din sediul renovat al Parlamentului

Purtând tricouri pe care scria acces liber pentru presă”, jurnaliști protestatari au intrat astăzi în plenul Parlamentului şi au cerut să li se permită să transmită un mesaj de la tribuna principală. Nu au fost lăsaţi. Speakerul Andrian Candu, care a numit „politică” acţiunea jurnaliştilor, s-a văzut totuşi nevoit să se apropie de cei pe care i-a acuzat ca să încerce să-i determine să plece din sală şi să-i anunţe despre crearea unui nou grup de lucru cu sarcina să identifice o soluţie de împăcare. Opoziţia parlamentară a semnat pe o petiţie adusă de jurnalişti în parlament în favoarea renunțării la „ţarc” şi cu asta evenimentul s-a consumat.

Am întrebat-o pe Alina Radu, directoarea „Ziarului de Gardă”, cu ce rezultat:

„S-ar putea să dureze. Cel puţin această senzație am avut-o după ce ni s-a spus că e nevoie de comisii speciale, discuţii speciale, deşi e vorba despre o prevedere care poate fi anulată printr-o simplă solicitare. Unde încap reporterii, încap şi cameramanii. Ei, în fond, reprezintă aceeaşi presă. Este foarte ciudată această segregare. Cu atât mai mult mi s-a părut că se va tergiversa problema, după ce am văzut că reporterii care reprezintă presa controlată de putere au început să-i atace pe cei care au cerut accesul. Dacă eşti televiziune, de ce te-ai opune? Eu i-aş califica pe cei care se opun - „iubitorii de obscur”. Este clar că ei nu vor ca jurnaliştii să afle mai mult sau să arate mai mult: întârzieri la vot, discuţii în timpul votului, în timpul ședințelor, etc.”

Problema a apărut după ce clădirea parlamentului a fost renovată, urmare a devastării în aprilie 2009, în baza unui proiect care nu prevedea o lojă specială pentru reprezentanţii mass-media chiar în sala în care îşi ţin şedinţele deputaţii. Deşi au încercat de câteva ori să propună o soluţie, ultima dată, bunăoară, pe timpul fostului speaker democrat Igor Corman, conducerea parlamentului nu a reuşit deocamdată să răspundă cu vreo măsură mulţumitoare pentru cei din presă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG