Linkuri accesibilitate

Sergiu Tofilat: „Ieftinirea energiei se datorează unor factori de conjunctură internațională, nu este meritul guvernului Filip”


Interviul dimineții cu un expert în energetică.

Premierul Pavel Filip a anunţat o posibilă diminuare, din aprilie, a preţului pentru energia electrică cu 10% faţă de cel de acum. Promoţie doar pentru actualul sezon politic? Sau, într-adevăr, negociatorii moldoveni au reuşit să dribleze furnizorii de curent electric şi să-i convingă că mai binele este duşmanul binelui pentru ei?

Sergiu Tofilat
Sergiu Tofilat

Vom discuta pe această temă cu expertul în energetică Sergiu Tofilat, de la Institutul de Reforme şi Politici Europene.

Europa Liberă: Domnule Tofilat, premierul Filip a anunţat o posibilă ieftinire a curentului electric pentru consumatori cu 10% pentru început. Dvs., însă, înţeleg că faceţi parte din tabăra celor care doriţi să mai ogoiţi bucuriile stârnite în acest sens. Cum vedeţi Dvs. situaţia? Cum poate fi explicată această intenţie acum, când aşteptările ar trebui să fie probabil un pic mai pesimiste?

Sergiu Tofilat: „Această situaţie a început încă din 22 ianuarie, când am auzit declaraţiile premierului referitoare la tariful la gaze care urmează să se ieftinească cu 10%. În urmă cu o lună, în cadrul unei emisiuni televizate, menţionam faptul că, probabil, următoarea măsură populistă o să fie anunţarea ieftinirii tarifului la energie electrică. Exact asta s-a întâmplat. Conform prevederilor legale, unica instituţie responsabilă de stabilirea tarifelor este ANRE. Faptul că iese premierul şi face declaraţii cu privire la tarife nu înseamnă nimic altceva decât ingerința factorilor politici în activitatea de reglementare. Acest lucru dăunează foarte grav imaginii Republicii Moldova în faţa partenerilor externi. Mă refer, în primul rând, la FMI şi la comunitatea energetică europeană. Este exact acelaşi lucru cum ar declara premierul sau un alt politician unui judecător ce decizie ar trebui să ia în favoarea unuia sau altuia.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:23 0:00
Link direct

Europa Liberă: Spuneţi că este o măsură populistă, dar totuşi există premise ca tariful să se micşoreze - Ministerul Economiei a anunţat că s-a reuşit negocierea unui preţ de achiziţie mai redus.

Sergiu Tofilat: „Trebuie să atragem atenţie la următorul lucru: Guvernul Filip nu are nimic, nici o atribuţie, cu faptul că preţul la gaze pe piaţa mondială s-a ieftinit practic de două ori în decurs de un an. Nu are nimic, nici o atribuţie, Guvernul Filip cu faptul că în România energia costă 36 de euro MWh. Nu are nimic guvernul Filip cu faptul că în Ucraina a scăzut drastic consumul intern şi ei acum sunt în exces de capacităţi energetice şi ar dori să exporte energie. Acestea nu sunt realizările guvernului Filip. Sunt nişte factori de conjunctură care influenţează direct tariful.”

Europa Liberă: Vorbeați de ingerință în activitatea unei instituții ca ANRE. Ce se poate întâmpla acum când, iată, a venit acest anunţ? ANRE, la modul regulamentar, ce urmează să facă?

Sergiu Tofilat: „Este procedura legală conform articolului 14 din Legea cu privire la energia electrică. ANRE trebuie să organizeze dezbateri publice pentru a revizui tariful la energia electrică.”

Europa Liberă: Aţi spus că reducerea nu este meritul Guvernului Filip. Consumatorului s-ar putea să-i fie indiferent că e sau nu meritul cuiva. Ceea ce îl interesează e să se trezească dimineaţa şi să nu leşine din cauza facturilor pe care le găseşte în cutia poştală. De ce, în mod firesc, domnul Filip nu ar anunţa nişte lucruri care să bucure consumatorul? Sau credeţi că e o chestie provizorie, de scurtă durată, care nu va ţine?

Sergiu Tofilat: „Guvernul are atribuţiile sale în limitele legislației şi nu trebuie premierul să dicteze ANRE care trebuie să fie tarifele la energie. Guvernul trebuie să se preocupe de diversificarea surselor de livrare a energiei sau gazelor. Mă refer, în primul rând, la interconexiunea cu sistemul energetic românesc. Guvernul are atribuţiile de a participa la negocierea preţurilor de import a gazelor, a energiei electrice. Are atribuţia de stabilire a compensaţiilor pentru păturile social vulnerabile. Nicidecum însă nu trebuie să facă calcule şi să dicteze care trebuie să fie tarifele.”

Europa Liberă: Aţi afirmat la sfârșitul anului trecut că cetățenii Republicii Moldova sunt jefuiți anual de 150 de milioane de dolari printr-o schemă, iar banii ar fi împărțiți între un lider transnistrean şi un lider formal sau informal de la Chişinău. Acum, cu diminuarea preţului, ar reieşi că se vor împărţi mai puţini bani?

Sergiu Tofilat: „Cu siguranţă, da. Republica Moldova anual procură din exterior peste 80 la sută din consumul intern de energie – 3,2 miliarde KWh. Întrucât Ucraina în noiembrie 2014 a încetat exportul de energie, din cauza deficitului de cărbune urmare a războiului din Donbas, unica sursă de energie rămânea Centrala Electircă de la Cuciurgan. Dacă ne uităm pe toată perioada de activitate a acestei centrale şi de relaţiile cu ea, atunci observăm că formarea preţului la energia electrică nu ţine nicidecum de structura costului. Centrala produce energie pe bază de gaz, potrivit rapoartelor publicate pe site. Gazul în Transnistria, după cum ştim, vine de la compania moldovenească MoldovaGaz. Ei niciodată nu au achitat acest gaz. Noi continuă să livrăm gaz Transnistriei, iar datoria se acumulează la MoldovaGaz. Având în vedere faptul că gazul în Transnistria vine pe gratis, acesta practic nu are nici o pondere în structura costului energiei electrice produsă de Centrala de la Cuciurgan. Ei au doar costuri de procesare.

Am calculat, reieşind din datele oficiale din surse publice, că unica sursă de venit a centralei este vânzarea energiei. Ei nu fac alte produse. Uitându-ne pe rapoartele financiare ale acţionarului, companiei INTER RAO, şi raportând cifra de vânzări la cantitatea de energie vedem că costurile de procesare în 2015 a fost în jur de 1,7 eurocenți, însă în preţul energiei pe care îl plătim noi, de aproape 6,8 eurocenţi, transnistrenii includ şi componenta gazului. Aceşti bani nu ajung însă la MoldovaGaz, dar sunt distribuiții după bunul plac al companiei Energokapital care acum livrează energia. Aceşti bani fie ajung în bugetul transnistrean şi noi finanţăm regimul separatist, fie, nu exclud faptul că, acţionarii Energokapitalului, companii off-shore, mai transferă şi ceva bani peste hotare, în off-shore-uri.”

Europa Liberă: Nu mai e populism, este deja o crimă, aţi afirmat, dacă aţi fost citat corect. De ce ar fi o crimă, mai exact? Pentru că se finanţează o entitate separatistă într-un mod mai îndoielnic sau la ce v-aţi referit?

Sergiu Tofilat: „M-am referit la faptul că, prin procurarea energiei de la centrala din Cuciurgan din Transnistria, consumatorii din Republica Moldova sunt impuşi să achite şi componenta gazului care este inclusă în preţ, însă aceşti bani nu ajung la MoldovaGaz ca să fie achitaţi către Gazprom, dar ajung în bugetul transnistrean. Noi suntem obligaţi de Guvernul Filip să finanţăm separatismul la noi în ţară. De fapt această schemă cu Energokapital a apărut în perioada octombrie-decembrie 2014 când domnul Adrian Candu era ministrul economiei.”

Europa Liberă: Această companie, Energokapital, s-a anunţat că şi de această dată a câştigat concursul. Oferte au venit şi de la două companii ucrainene. De ce credeţi că nu s-a semnat contract cu una din aceste companii din Ucraina, care poate că nu au propus un preţ mai mic, dar cel puţin transparenţă mai mare?

Sergiu Tofilat: „Foarte bună întrebare. Dacă ne uităm la briefingurile organizate de domnul Filip, el de zeci de ori repeta cuvântul transparenţă. Or ceea ce se întâmplă în realitate este exact contrariul. Tarifele la gaze au fost aprobate de ANRE în şedinţă închisă. Organizarea acestui tender s-a făcut total netransparent. Nu cunoaştem care au fost ofertele companiilor ucrainene. Dacă ne uităm la afirmaţiile companiei DTEK Power Trade din Ucraina, ei sunt foarte interesaţi pentru a exporta energie electrică. Ei menționau la sfârşit de februarie că în „bugetul” energetic al Ucrainei pentru 2016 sunt prevăzuţi circa 8 miliarde de KWh pentru export, inclusiv pentru Moldova şi Belarus. Zilele trecute, Belarus a declarat că nu este interesată să cumpere energie din Ucraina.

Noi rămâneam practic unica piaţă de desfacere pentru energia ucraineană. La ei consumul intern a scăzut drastic. Prin urmare ei ar fi fost gata să negocieze un preţ de procurare a energiei destul de convenabil pentru noi. Ţinând cont de faptul că este foarte necesar să nu procurăm energie din Transnistria pentru că cresc datoriile la gaz şi banii ajung nu la MoldovaGaz, dar în bugetul transnistrean, este necesar să procurăm energie din alte surse.”

Europa Liberă: Aţi vorbit despre necesitatea urgentării interconectării reţelelor electrice cu România. De ce până acum nu s-a făcut?

Sergiu Tofilat: „Presupun că guvernările au încercat să conserveze situaţia actuală, adică să procurăm din Transnistria pentru că există interese comerciale. Cineva are beneficii din existenţa acestor companii intermediare la achiziţie de energie. Acesta ar fi unicul răspuns.”

XS
SM
MD
LG