Linkuri accesibilitate

Cazul Vlad Filat și concluziile raportorilor APCE


Vlad Filat
Vlad Filat

Judecătoria sectorului Buiucani a prelungit din nou arestul preventiv al fostului premier Vlad Filat.

Judecătoria sectorului Buiucani a prelungit arestul preventiv al fostului premier Vlad Filat, cercetat pentru luare de mită și abuz. Instanța a dat din nou câștig de cauză procurorilor, care spun că eliberarea lui Filat le poate periclita ancheta pe alte capete de acuzare în dosarele devalizării băncilor. A fost respinsă și deschiderea ședințelor de judecată pentru presă. Filat, care a fost lipsit de imunitate parlamentară și arestat în octombrie trecut, cere de mult ca procesul să fie public, iar ideea a fost sprijinită săptămâna trecută și de raportori europeni cu care s-a întâlnit.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

Ex-premierul Vlad Filat a reuşit, înainte de şedinţă, să facă o scurtă declaraţie despre ce a discutat, săptămâna trecută, cu raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE):

„Am discutat despre situaţia din Republica Moldova care este una foarte gravă.”

În comunicatul semnat de cei doi raportori europeni care s-au aflat la Chişinău se precizează că Vlad Filat li s-a plâns că deşi este deputat şi preşedinte al PLDM are acces limitat să discute cu membrii partidului său şi la lucrările Parlamentului. Raportorii APCE au recomandat între altele ca procesul de corupție al lui Vlad Filat să aibă loc cu ușile deschise. „Având în vedere faptul că acest caz proeminent se referă la cea mai importantă fraudă din istoria recentă, sperăm ca audierile să devină publice în curând”, se mai spune în declaraţie.

Deocamdată nu există o reacţie oficială la recomandarea raportorilor europeni. Solicitarea repetată a avocaţilor lui Filat ca şedinţele să fie publice a fost respinsă din nou, astăzi, de judecători.

Potrivit lui Victor Micu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie de autoreglementare judecătorească, decizia privind caracterul ședințelor aparține magistraţilor care instrumentează cazul şi că nu poate fi influenţată:

„Noi am discutat aşa între noi, dar nu putem să adoptăm o hotărâre prin care să obligăm sau să dăm indicaţii cum să se examineze un dosar sau altul. Există procedura penală unde e prevăzută modalitatea.”

Avocatul Igor Popa a spus că prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile ar fi ilegală şi neargumentată şi că Vlad Filat e deţinut în mod arbitrar. Apărătorul a reiterat că nu ar exista probe care să demonstreze vinovăția clientului său, motiv din care nu s-ar dori ca dosarul să fie examinat în prezenţa presei:

„Se urmăreşte în continuare scopul de a organiza un proces netransparent, foarte rapid, pe întuneric şi cu lezarea drepturilor domnului Filat. Vom cere în continuare ca şedinţele să fie publice pentru că noi nu avem ce ascunde. Este important ca toată societatea şi mass-media să cunoască care sunt elementele şi pseudo-probele din acest dosar.”

Igor Popa a mai spus că s-ar încerca urgentarea nejustificată, la părere sa, a examinării anchetei. Or, următoarea şedinţă de judecată la care procurorii ar urma să-şi prezinte probele, e programată pentru miercuri la nici o zi distanță, ceea ce, în opinia avocatului, este inadmisibil:

„Acest proces se vrea a fi unul rapid, făcut cumva în goană pentru a demonstra o vinovăţie care practic nu există.”

Procurorul care instrumentează cazul, Adriana Beţişor, nu a făcut declaraţii pentru presă.

Amintim că, la finele lunii decembrie, procurorii au anunțat finalizarea urmării penale pe mai multe capete de acuzare care ar proba faptul că Vlad Filat ar fi primit mită în valoare de opt sute de milioane de lei de la controversatul om de afaceri Ilan Shor. Pentru a nu influenţa acheta pe alte capete de acuzare ce derivă din autodenunţul lui Shor, procurorii insistă ca Filat să fie cercetat în stare de arest.

Previous Next

XS
SM
MD
LG