Linkuri accesibilitate

Îndemn la circumspecție față de viteza aprobării legilor de către parlamentari (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Spinoasa realitate a „neutralității” Moldovei și Rusia (Silviu Tănase/Timpul).

Comentariul lui Nicolae Negru din „Ziarul Naţional” îndeamnă la circumspecţie atunci când se analizează comportamentul Parlamentului de săptămâna trecută când legi importante privind sistemul bancar, Procuratura, integritatea funcționarilor publici, mass-media au fost votate cu viteză de legiuitori. Să nu ne grăbim cu aplauzele, scrie Negru. Ar fi putut fi adoptate cu șase ani în urmă, dacă partidele „proeuropene” nu ar fi mimat reformele și ar fi fost interesate cu adevărat de bunăstarea cetățenilor, dacă deputații nu ar fi fost niște marionete și dacă instituțiile statului ar fi funcționat cum se cuvine.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Viteza cu care s-a procedat demonstrează deocamdată doar cât de „învechiți în rele” erau liderii AIE, cât de putrede erau relațiile dintre ei. Trebuie să privim cu prudență zelul reformator al parlamentarilor, al noii guvernări. Nu de bunăvoie, de nevoie acceptă ei azi ceea ce mimau ieri, mai crede Nicolae negru.

Mai multe articole din presa de la Chişinău ating problema neutralităţii. Editorialul ziarului „Timpul” arată, sub semnătura lui Silviu Tănase că „puțină lume știe, dar Constituția din 1994 a fost agreată de F. Rusă, iar noțiunea de neutralitate a fost inclusă la solicitarea lor, primind, în schimb promisiunea că armata rusă va pleca acasă”. Noi ne-am declarat neutralitatea, continua autorul, dar tancurile rusești au rămas unde erau. Protestele recente, făcute de partidele Rusiei din R. Moldova la Ambasada SUA, României și Oficiului de Informare NATO, demonstrează, încă odată, că Moscova își dorește în continuare menținerea actualului status-quo al armatei lor, crede Silviu Tănase. După părerea lui, actualul aranjament este unul perfect pentru ruși, noi rămânem neutri, dar cu tancuri rusești, ei nu-și asumă ocupația R. Moldova, iar Chișinăul rămâne sclavul Moscovei. Neutralitatea R. Moldova garantează Moscovei, că nu vom avea niciun fel de aliat politic și militar în eventualitatea unui conflict cu forțele comune ale armatei ruse și ale regimului criminal de la Tiraspol.

La acelaşi subiect s-a referit ministrul apărării, Anatol Şalaru într-o emisiune televizată luni. Realitatea.md îl citează spunând că le-ar face monumente lui Dodon, Usatîi și Voronin, dacă l-ar convinge pe Putin să recunoască neutralitatea Moldovei. „Eu de o perioadă de timp îmi pun întrebarea cu ce ne ajută pe noi neutralitatea, nu am găsit răspunsul. Neutralitatea se manifestă prin faptul că nu ar trebui să avem armată străină pe teritoriu. În cazul nostru neutralitatea noastră este un șantaj din partea Rusă”, a declarat ministrul.

Ziarul de Gardă” publică pe site-ul său de pe internet un articol despre averea deputatului Reşetnicov. Acesta e proprietar al două case în Chişinău, apartament, spaţii comerciale, maşină de un milion şi o soţie cu afaceri de success. Artur Reşe­t­ni­cov, fost frun­taş comu­nist, deve­nit recent, după cre­a­rea Plat­for­mei Social-Democrate „Pen­tru Mol­dova”, pro-european, se bucură de un trai de lux, arată publicaţia. Ale­sul popo­ru­lui con­duce un Land Rover Disco­very Sport, care valo­rează aproape 1 milion de lei, deţine două case de lux în Chi­şi­nău, un apar­ta­ment şi două spa­ţii comer­ci­ale în cen­trul Capi­ta­lei, care costă alte câteva mili­oane. Fami­lia Reşe­t­ni­cov locu­ieşte în unul din cele două imo­bile luxoase pe care depu­ta­tul le-a ridi­cat până la vâr­sta de 35 de ani, înre­gis­trat, însă, pe numele soa­crei sale, care, de fapt, locu­ieşte într-un apar­ta­ment modest, în apro­pi­ere. Toată ave­rea fami­liei Reşe­t­ni­cov a fost obţi­nută de cei doi soţi până în 2009, când Artur era unul din­tre apro­pi­a­ţii fos­tu­lui preşe­dinte, Vla­di­mir Voro­nin.

La un an de la asasinarea lui Boris Nemtsov sub zidurile Kremlinului, Iulian Chifu publică un comentariu în „Evenimentul Zilei”, în care aminteşte că Boris Nemțov a fost asasinat în momentul în care pregătea lansarea unui raport care proba implicarea armatei ruse şi a Kremlinului în agresiunea militară împotriva Ucrainei, în Donbas. În baza sa de informaţii se aflau probe privind introducerea de trupe ruse pe teritoriul Ucrainei la ordin, deşi pentru a oculta responsabilitatea, trupele erau lăsate fără drepturi, trecute în concediu şi considerate voluntari în Estul Ucrainei.

Odată cu asasinarea sa, calculatorul pe care se afla raportul a dispărut, însă în trei luni, un raport salvat de colegii săi şi de partenerii externi a fost publicat de către ACUS, Consiliul Atlantic al SUA. Deşi e incomplet, în raport cu baza de date a lui Boris Nemțov, raportul conţine probele şi relatările, plus bucăţi din raportul Nemțov care fuseseră deja trimise partenerilor externi şi prietenilor din opoziţie de către liderul asasinat. Iulian Chifu remarcă în continuare că toţi cei implicaţi în anexarea Crimeii şi agresiunea militară din estul Ucrainei - şeful informaţiilor militare şi şeful invaziei în Crimeea - au murit subit în preajma Anului nou 2016, când nimeni nu era foarte atent la aceste evenimente. A fost ruptă astfel orice legătură între executanţii operaţiunii de anexare a Crimeii şi invaziei şi cel care a ordonat acţiunea, evitându-se astfel o inculpare pentru crime de război a lui Vladimir Putin şi a acoliţilor săi de la Kremlin, crede autorul.

XS
SM
MD
LG