Linkuri accesibilitate

Patru: Festivalul de Film Românesc de la Strasbourg. Un festival cu suflet… de voluntar


Mircea Diaconu, Olga Baltag și directorul cinematografului Odysee, Faruk Gunaltay la Festivalul de la Strasbourg
Mircea Diaconu, Olga Baltag și directorul cinematografului Odysee, Faruk Gunaltay la Festivalul de la Strasbourg

Programul festivalului a cuprins șapte filme din România și Republica Moldova, realizate între 1987 și 2015.

„Observ că s-a instalat o atmosferă plăcută, veselă. Vă avertizez însă că filmul nu este deloc vesel”, vorbele actorului Mircea Diaconu, venit în ianuarie la Strasbourg nu în calitate de europarlamentar, ci de protagonist al peliculei „Doar cu buletinul la Paris”, având și misiunea de a le împărtăși celor care au făcut să pară neîncăpătoare marea sală a Cinema Odyssee cheia în care trebuie citit filmul său. Purtând semnătura lui Șerban Marinescu („Cel mai iubit dintre pământeni", „Ticăloșii", „Cei care plătesc cu viața" ) pelicula prezintă un tablou sordid al României de azi, o Românie a non-valorilor în care oamenii decenți apelează la resemnare ca rețetă de supraviețuire.


Așadar, 2016 a marcat la Strasbourg a patra ediție a Festivalului de Film Românesc, o marcă a ADERS (Asociația Studenților Români din Strasbourg). Echipa de organizatori a crescut în patru ani cât altele în zece onorându-și și de această dată la superlativ misiunea: promovarea filmului românesc.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:08 0:00

Și anul acesta Festivalul de Film Românesc de la Strasbourg a fost organizat de Asociația Studenților Români de la Strasbourg (ADERS) cu sprijinul Consulatului General al României la Strasbourg și al Institutului Cultural de la Bruxelles.

Alexandra Negruț
Alexandra Negruț

„Am început organizarea în luna iunie. Am făcut selecția filmelor, iar după ce Cinema Odysee aprobat lista de filme am format echipa de voluntari, iar la începutul lunii ianuarie am lansat campania de comunicare, care a fost mai mult digitală decât print. Anul acesta am colaborat cu peste 25 de voluntari, oameni cu specializări diverse, de la designeri la medici și studenti la filologie.”

Reportaj la Festivalul Filmului Românesc de la Strasbourg
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

„Am reușit să aducem la Strasbourg patru invitati (actori, regizori și producători) și am proiectat șapte filme: „Ce lume minunata” (R. Moldova, R. Anatol Durbală), „Planșa” ( România, R. Andrei Gheorghe) , „Doar cu buletinul la Paris” (România, R. Șerban Marinescu), „Un etaj mai jos” (România, R. Radu Muntean), „Te iubesc Ion si Doina” (R. Moldova, R. Leontina Vatamanu). Și, pentru că am vrut să arătăm complexitatea peisajului cinematografic românesc, am inclus și două filme de referință ale unor regizori consacrați: „Moromeții” (România, Stere Gulea) și „Cel mai iubit dintre pământeni” (R. Șerban Marinescu)”, spune Alexandra Negruț, președinta ADERS și coordonatoarea festivalului.

Programul festivalului a cuprins așadar șapte filme din România și Republica Moldova, realizate din 1987 până în 2015, paleta de genuri fiind generoasă, de la documentar, la comedie și film socio-politic.

În trei seri publicul a fost provocat să intre in dialog cu protagoniștii peliculelor, fie ca a fost vorba de regizoarea Leontina Vatamanu și producătorul Virgiliu Mărgineanu (cei care au semnat pelicula „Te iubesc”, „Ion și Doina”), sau de actorul Mircea Diaconu („Doar cu buletinul la Paris”) și actrița Olimpia Melinte („Planșa”).

Ioana Țibulcă
Ioana Țibulcă

An de an studenții de la ADERS au căutat să facă în așa fel, aventura aducerii peliculelor românești în capitala alsaciană să nu fie uitată prea ușor de public. Iar 2016 va rămâne în istorie ca anul nașterii loggo-ului festivalului. Ioana Țibulcă, creatoarea loggo-ului:

„Ideea acestui loggo a venit în luna iunie 2015, când ne-am reunit ca să concepem o campanie vizuală pentru ediția a patra a festivalului. Și cum anul trecut au fost imagini din filme, m-am gândit ca anul acesta să folosim elemente grafice care să sublinieze viziunea festivalului și anume crearea unui spațiu de colaborare româno-francez. Am avut trei elemente pe care le-am combinat: Strasbourgul, România și filmul.

Am vrut o imagine simplă, dinamica, dar, în același timp, familiară publicului. Si, pentru că publicul pe care vizăm este cel francez, am început cu steagul Strasbourgului. Apoi, am realizat că imaginile pe care le-am identificat pentru România, mai ales steagul Transnilvaniei, se potrivesc foarte bine Strasbourgului. Așa am ajuns să creem o cameră de film pe care să o ornăm cu elemente tradiționale românești. Fiecare element constituie o zonă din România: Moldova, Muntenia, Transilvania, Dobrogea, Maramureș și Bucovina”.

Voluntarii sunt sufletul Festivalului de Film de la Strasbourg. Fără ei, francezii nu ar putea an de an să se bucure de talentul cineaștilor români. Lista cu numele acestor copii inimoși este poate cel mai bun final pentru acest reportaj. Ei sunt : Bogdan Șestac, Vlad Zaharia, Sorin Pătrănoiu, Sabina Junescu, Claudia Diaconu, Cristina Nanu, Ana Negruț, Talida Bighiu, Felicia Rusu, Bianca Pop, Dorel Toderici, Călin Sas, Ioana Țibulcă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG