Linkuri accesibilitate

Bombele artizanale utilizate de Statul Islamic în atentatele teroriste folosesc pastă de aluminiu fabricată la Zlatna în România


În bombele fabricate artizanal de Statul Islamic din Siria și Irak în vederea atentatelor teroriste se folosește și pastă de aluminiu vândută legal de fabrica românească Alba Aluminiu din Zlatna, constată studiul publicat azi de Conflict Armament Research, o organizație specializată în cercetări militare din Anglia. Studiul, comandat de UE, stabilește că butoaiele metalice cu pastă de aluminiu folosită pentru explozibili merg direct cu camioanele de la Zlatna la Çayırova în Turcia, relatează corespondentul Europei Libere la Bruxelles. Acolo, cumpărătorul oficial, o firmă turcească, le revinde Statului Islamic. Conflict Armament Research publică și facturi furnizate de Alba Aluminiu, care, de pildă, numai în iunie 2015 a furnizat intermediarului turc 22.000 kg de pastă de aluminiu.

Studiul a constatat că organizația teroristă a Statului Islamic își procură legal sau semilegal mare parte din componentele pentru bombele artizanale pe piața liberă, din Statele Unite și de la firme din Cehia, Austria și Olanda-Belgia.

XS
SM
MD
LG