Linkuri accesibilitate

Republica Moldova între nevoia reducerii fumatului și accizarea blândă a țigărilor


Bugetul de stat va rata acumulări importante.

Mai multe organizații obștești au trimis o scrisoare priemierului Pavel Filip în care își exprimă îngrijorarea față de intenția Ministerului Finanțelor de a majora accizele pentru produsele din tutun doar prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2016, de 10,5%. Activiștii susțin că ar fi o creștere nesemnificativă, contrar angajamentelor asumate de guvernul de la Chișinău prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Cum argumentează aceștia nevoia revederii politicii de accizare a țigărilor, aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu:

După formula propusă de Ministerul Finanțelor, costul unui pachet de țigări care poate fi cumpărat acum cu 10 lei ar urma să crească cu circa 5 la sută. Cu jumătate din această rată ar urma să fie majorat prețul țigărilor mai scumpe, de 20 de lei. Activiștii întrevăd aici o favorizare țigărilor, pentru care se va menține un preț accesibil, remarcă Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Analitic Expert-Grup. Or, pentru celelalte produsele accizate, cum ar fi băuturile alcoolice sau articolele de bijuterie ar urma să se aplice o ajustare întocmai după rata inflației. Dumitru Budianschi notează că mai ales în condițiile unui buget deficitar, nu există argumente care ar justifica o creștere nesemnificativă a accizelor:

„Pe de o parte avem nevoie de bani la buget, însă nu încercăm să majorăm atât cât ar fi nevoie, pe de altă parte avem nevoie de reducerea fumatului, însă iarăși nu majorăm. Este evident că este contrar ambelor politici majore pe care le avem la ziua de azi în privința acestor produse. Dacă noi menținem prețul la țigări la același nivel practic, in termeni reali care a fost anul trecut, iar la alte produse noi majorăm prețurile, taxele, atunci este evident că acest sector cumva se vede unul strategic sau unul foarte important pentru țara asta, ceea ce nu ar trebui să fie.”

Stabilirea unor cote mici a accizelor la țigări mai este pe contrasens cu politicile de combatere a fumatului, notează semnatarii demersului. Guvernul de la Chișinău s-a angajat însă în fața partenerilor europeni ca până în anul 2025 să aducă valoarea accizelor pentru 1000 de țigarete la 90 de euro. Un simplu calcul, spune Ghenadie Țurcanu, expert la Centrul de analize și politici în sănătate arată că din acest an, ministerul finanțelor trebuia să crească accizele cu circa 9 euro, echivalentul a 201 lei:

„Conform politicii fiscale noi vedem că practic deloc nu-i majorare, măcar cu un euro să se majoreze accizele, nimic. Nu văd nici o transparență, pune în gardă, de fapt, această abordare. Se creează impresia că politica de accizare a țigărilor nu se elaborează de instituțiile statului, dar se face undeva în birourile industriei tutunului. Unicii cine-s interesați ca țigările să fie ieftine, aceștia sunt producătorii și cei care se ocupă cu contrabanda de țigări.”

Diminuarea consumului de tutun și acumularea veniturilor fiscale sunt argumente pe care mizează și Ministerul Finanțelor în propunerea sa de ajustare a cotelor la accize. Doar că aceste obiective rămân declarative, susține Ghenadie Turcanu.

El spune că autoritățile nu au cum să justifice această infimă majorare, nici măcar prin faptul că în condițiile unor accize mai mari ar spori contrabanda din Ucraina:

„Calculele arată că în Ucraina țigările sunt cu 15 procente mai scumpe decât cât se propune cota proiectului accizelor pentru 2016. Deja Ucraina a majorat. Minimum 20, 25 de procente se poate de majorat accizele pentru 2016. Astfel bugetul statului va aduce sute de milioane de lei în buget și se vor rezolva probleme din învățământ, sănătate, protecție socială, sunt bani care atât de mult trebuie bugetului.”

Cei care contestă ajustarea anunțată de Ministerul Finanțelor speră că la celelalte filtre, în cadrul guvernului și la comisiile parlamentare, va fi revăzută totuși cota de majorare a produselor din tutun. La un asemenea preț, spun experții, țigările sunt transformate practic în produse de primă necesitate, accesibile tuturor, iar bugetul de stat va rata acumulări importante.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG