Linkuri accesibilitate

Marea Britanie va organiza la 23 iunie un referendum privind viitorul țării în Uniunea Europeană


Vineri seară, la summitul UE, s-a ajuns la un acord care întărește statutul special al Marii Britanii.

După summitul Uniunii Europene, premierul britanic David Cameron a anunțat sâmbătă, 20 februarie, organizarea unui referendum la 23 iunie, precizând că guvernul va susține rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

La Londra, după ședința de guvern, premierul britanic David Cameron a reluat declarația pe care a făcut-o și vineri seară la Bruxelles: „Eu nu iubesc Bruxelles-ul, iubesc Marea Britanie”.

Vineri seară, la Bruxelles, premierul David Cameron a avut posibilitatea să iasă primul de la negocierile din cadrul summitului UE pentru a prezenta pe larg presei „statutul special” pe care l-a negociat pentru țara sa. Astfel că nuanțările aduse ulterior de alti lideri, cum ar fi președintele Franței, François Hollande, sau președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-au pierdut cumva în „negura nopții”. Pentru Cameron, conferința de presă a marcat și începutul campaniei pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, în perspectiva referendumului pe care este de așteptat să-l organizeze încă la vara.

Prin acest acord, a declarat Cameron la conferinta de presa vineri seară, Marea Britanie își întărește „statutul special” în cadrul Uniunii Europene, așa că el se va angaja acum să lupte „cu tot sufletul” pentru rămânerea în UE. Euroscepticii britanici au reacționat imediat, afirmând că acordul este numai „fațadă” fără a schimba nimic fundamental în structurile europene. Ceea ce este partial adevărat, pentru că prin înțelegereaa finală, Marea Britanie primește dreptul de a se deroga de la anumite reguli fundamentale ale Uniunii, dar nu și posibilitatea de a împiedica o mai mare integrare a restului țărilor membre. Ceea ce, evident, îi va reduce mult influența în cadrul UE.

În linii mari, Marea Britanie a obținut dreptul de a reduce, în anumite cazuri, beneficiile sociale pentru cetățenii europeni care se stabilesc în țară. O măsură care va afecta mai ales migrația puternică din Polonia și România.

În viitoarele acorduri urmează să fie menționat faptul că Marea Britanie nu poate fi obligată să se implice într-un efort de mai mare integrare, mai ales fiscală și politică, în cadrul UE.

Cameron a mai obținut posibilitatea de a proteja interesele marilor firme financiare stabilite la Londra, chiar dacă Marea Britanie nu este în zona euro – deci, posibilitatea de a influența decizii în zona euro.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat ulterior că noul acord „întărește statutul special al Marii Britanii” în cadrul Uniunii Europe: „Cred profund că Marea Britanie are nevoie de Europa și Europa area nevoie de Marea Britanie, dar acum totul este în mâinile britanicilor” – referire desigur la referendumul care urmează.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG