Linkuri accesibilitate

Papa Francisc: „Cine se gîndește să ridice ziduri, indiferent unde s-ar afla, și nu să construiască punți, acela nu este creștin”


Suveranul pontif intervine împotriva declarațiilor anti-imigrație ale lui Donald Trump.

Donald Trump este acum de luni de zile in actualitatea americana, in calitate de candidat la presedintie. Acum a intervenit in dezbatere chiar si Papa. Despre ultimele sale declarații o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Se stie ca una dintre chestiunile puse pe tapetul politicii americane de catre Donald Trump este imigratia si in special cea ilegala si in special cea dinspre Mexic. Papa Francis a vizitat de curind Mexicul. In retorica sa de campanie, una dintre formularile predilecte ale lui Trump este ca va construi un zid inalt, intre cele doua tari pentru a opri infiltrarile ilegale dinspre Mexic.

Papa a spus – referindu-se la Trump – „O persoană care se gîndește să ridice ziduri, indiferent unde s-ar afla și nu să construiasca punți, nu este creștină”. Suveranul pontif o rostit asta intr-o conversatie libera cu ziaristi, la bordul avionului care-l transporta din Mexic catre Vatican.

Omul de afaceri american nu a ezitat sa riposteze, asa cum o face intotdeauna cind este atacat, aratind ca este „dezgustator” sa i se puna sub semnul intrebarii credinta religioasa. Interesant este ca, fiind o tema spinoasa, alti candidati republicani s-au ferit sa-l critice pe Trump, pentru ca multi dintre ei sprijina construirea zidului.

In general, Papa Francis se bucura de mare popularitate in America, dar nu neaparat in rindurile republicanilor, care îsi amintesc de prezenta sa in Congres cind a criticat sistemul capitalist si a facut referiri - considerate de conservatori nepotrivite - cu privire la imigratie.

In interventiile sale de la CNN in cursul serii, Trump a mai indulcit varianta de raspuns aratind ca Papa Francis a vizitat Mexicul si ar fi inbratisat varianta celor de acolo, neluind act de pozitia americanilor, care se simt amenintati de actuala situatie legata de imigratia ilegala.

Va avea efect afirmatia Papei in alegerile americane? Probabil redus. Multi dintre catolici voteaza cu democratii si intre ceilalti este de-acum stiut ca suporterii lui Trump sint fideli, nu se lasa influentati nici macar de suveranul pontif.

XS
SM
MD
LG