Linkuri accesibilitate

Un sat turcesc, în umbra „Statului Islamic”


Karkamis
Karkamis

Autorităţile turce au ridicat în grabă un zid de 4 metri, într-o încercare de a-i apăra pe localnici.

Satul Karkamis este situat în sud-estul Turciei la graniţa cu Siria. Steagul statului Islamic se poate vedea de pe străzile satului. Se pot auzi si chemările muezinului la rugăciune. Mehmet Yilmaz ii poveste corespondentei noastre Shahida Yakub:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

„ISIS e de partea cealaltă. Trag de acolo si gloanțe si obuze cad si aici, pe clădirile noastre. Trag de acolo, țintesc aici. ISIS este de partea cealaltă a zidului.”

Autorităţile turce au ridicat în grabă un zid de 4 metri, într-o încercare de a-i apăra pe localnici. ISIS a capturat zona in urmă cu doi ani și cei 2000 de locuitori din satul Karkamis s-au trezit vecini cu ISIS. Cum arata militanţii, i-ați văzut? l-a întrebat corespondenta noastră pe Mehmet:

„Au arme, lansatoare de rachete si arata fioros. Au bărbi lungi de tot. Uite, unele din rudele mele, care au rămas de partea cealaltă spun că au decapitat o mulţime de oameni. I-au măcelărit chiar si pe copiii unchiului meu… acum 7 sau 8 luni…”

Mulţi locuitori ai satului i-au spus corespondentei noastre că istorii precum cea a lui Mehmet sunt fapte cotidiene. Săptămânal sunt lansate rachete si tiruri de artilerie împotriva unor ţinte din sat. Înainte, obișnuiau să meargă la rudele lor din partea cealaltă, aveau relaţii bune peste granițe. Acum nu mai pot îndrăzni să meargă acolo.

Casa lui Mehmet este la o distanță de numai 400 de metri de zona controlata de ISIS. Viaţa merge înainte, dar toţi locuitorii casei, bătrâni si copii, trăiesc cu spaimă. Parvan gătește o mâncare din ulei, ierburi si mirodenii si i-a spus corespondentei noastre cât de teama ii este. Parvan are 4 copii – trei de vârsta scolară.

„De când o racheta ne-a lovit casa, copiii dorm pe jos. Ne este si frică sa stăm în casă. Ne temem să nu ne cadă o bombă în cap de pe acoperiş…”

Toţi cei care au rămas in Karkamis se tem. Seara luminile se sting in întreaga localitate. Oamenilor le e teamă să aprindă lumina în casă. Oamenii aşteaptă să vadă ce le poate aduce ziua de mâine. Dorm, temându-se, în întuneric…

Previous Next

XS
SM
MD
LG