Linkuri accesibilitate

Bombardamentele din nordul Siriei și incertitudinea în aplicarea acordului de încetare temporară a ostilităților


Trupul unui copil scos din ruinele unei clădiri după bombardamentele asupra orașului Alep
Trupul unui copil scos din ruinele unei clădiri după bombardamentele asupra orașului Alep

Rusia este acuzată de Turcia și de Statele Unite pentru bombardamente asupra populației civile și a unor spitale din nordul Siriei.

Tiruri de rachete „au ucis aproape cincizeci de civili printre care copii și au făcut mulți răniți” în „cel puțin” cinci unități medicale și două școli la Alep și Idlib (nordul Siriei), s-a precizat luni, la Națiunile Unite. Secretarul general ONU Ban Ki-moon consideră aceste atacuri ca „violări flagrante ale dreptului internațional”, a adăugat purtătorul de cuvânt adjunct al Națiunilor Unite, Farhan Haq, care însă nu a precizat cine ar fi condus atacurile. Între spitalele atinse este și unul administrat de organizația „Medici fără frontiere”.

Observatorul sirian pentru drepturile omului, ONG cu sediul la Londra, a declarat că atacul ar fi fost lansat de trupele siriene, susținute de Rusia.

După bombardarea unui spital sprijinit de „Medici fără frontiere” în nordul Turciei
După bombardarea unui spital sprijinit de „Medici fără frontiere” în nordul Turciei

Statele Unite au denunțat luni bombardamentele din nordul Siriei, iar Departamentul de Stat a vorbit despre „brutalitatea regimului Assad” și „a pus la îndoială dorința sau capacitatea Rusiei de a contribui la oprirea actelor de brutalitate comise de regimul sirian împotriva propriei populații”.

Noul ministru de externe francez, Jean-Marc Ayrault a vorbit despre atacuri „inacceptabile” care reprezintă „crime de război”.

Turcia a acuzat direct Rusia de „crime de război evidente” și a avertizat că ar putea urma consecințe serioase dacă Moscova nu oprește imediat aceste atacuri. Declarațiile au fost făcute luni noapte de Ministerul turc de externe.

În acest moment, relațiile dintre Turcia, țară membră în NATO și Rusia sunt deosebit de încordate, cele două țări susținând părți rivale în războiul din Siria. Situația este însă complicată de faptul că de exemplu, milițiile kurde, sprijinite de Rusia, dar combătute de Turcia (pentru care sunt teroriști) sunt susținute și de Statele Unite în lupta lor cu organizația teroristă a Statului Islamic.

Pe de altă parte, tot Statele Unite sprijină așa-numita opoziție moderată din Siria, care luptă de mai bine de patru ani cu regimul președintelui Bashar al-Assad, care acum este bombardată de aviația rusă.

Luni, președintele sirian Bashar al-Assad a declarat agenției de presă sirană SANA că o încetare a focului, așa cum a fost propusă vinerea trecută la Conferința pentru securitate de la München, va fi „dificilă”. „Dacă o organizație teroristă respinge încetarea focului, cine îi va cere socoteală? În practică, a se vorbi de încetarea focului este dificil”, a adăugat Assad.

Este primul comentariu oficial al președintelui sirian despre planul negociat de marile puteriși care prevede o „încetare a ostilităților” într-o săptămână și acces umanitar imediat în orașele asediate.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG