Linkuri accesibilitate

Gheorghe Grigoraș: „De la vorbe până la fapte mai avem foarte mult. E o cale lungă”


Moldova - Bus „AICI e Europa Liberă”, Gheorghe Grigoraș, mayor Ciuciuleni, r. Hâncești
Moldova - Bus „AICI e Europa Liberă”, Gheorghe Grigoraș, mayor Ciuciuleni, r. Hâncești

Primarul satului Ciuciuleni din raionul  Hâncești aşteaptă ca descentralizarea să sporească eficienţa în soluţionarea problemelor comunităţilor.

Europa Liberă: Intrarea într-un nou an fără o Lege a bugetului a coincis cu aplicarea unui nou sistem de gestionare a finanţelor publice. Dumneavoastră, cei din administraţia locală, lucraţi în baza bugetului din anul trecut, care şi acela nu a mai fost discutat în Parlament, pentru că guvernul îşi asumase atunci răspunderea. Dar dacă deputaţii ar aproba Legea bugetului, se vor rezolva, odată cu aceasta, problemele autorităţilor locale, pe care le aveţi cu duiumul?

Gheorghe Grigoraș: „În mod normal, trebuia să fim siguri de cele planificate pentru anul bugetar 2016. Sunt chiar şi probleme cu transferurile de stat. Am primit cu întârziere salariile pentru funcţionarii publici în legătură cu aceea că au fost introduse coduri noi bancare şi alte probleme. Peste două-trei zile ar trebui să fie achitat şi salariul pentru luna ianuarie.”

Europa Liberă: Şi bugetul comunei Ciuciuleni la cât se cifrează?

Gheorghe Grigoraș: „Anul acesta este mai puţin – 4 milioane 700 mii de lei. Dar vom depune efort şi vom avea şi acumulări la buget şi din alte surse, locale.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:49 0:00
Link direct


Europa Liberă: Şi pentru ce vă ajung aceşti bani aici, în sat? Ce puteţi face, cu excepţia achitării salariilor?

Gheorghe Grigoraș: „Prioritară la noi este achitarea energiei electrice, energiei termice, a gazelor naturale, a reţelelor de telefoane şi a cheltuielilor pentru infrastructura care este în localitate. Dar avem ceva pentru reparaţia drumurilor locale, aproape 100 de mii de lei vom avea. Și vom avea alte cheltuieli pentru materiale de uz gospodăresc, produse alimentare la grădiniţă ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Multe sate îşi împrospătează, îşi fac infrastructura în baza proiectelor. Aici, la Ciuciuleni, aţi insistat să scrieţi ca să fie aprobate proiecte pentru a dezvolta cât de cât satul?

Gheorghe Grigoraș: „Avem un proiect de salubrizare – opt localităţi, cinci primării din raza dată – cu privire la colectarea şi transportarea deşeurilor din localităţi. În trei ani am apelat de două ori la Fondul Ecologic şi a fost respins din motiv că este o sumă mare. Pe când acele 21 de milioane, care trebuiau alocate pentru acest proiect, dacă le împărţim la opt localităţi, este sub trei milioane per localitate. Impurificarea apelor freatice şi a mediului cred că ne costă mai mult. Şi tergiversarea implementării acestui proiect ne aduce scurtarea vieţii.”

Europa Liberă: Donatorii, care oferă asistenţă financiară, cer ca să existe şi această contribuţie care vine din partea comunităţii. Pe cât de receptivi sunt oamenii din sat, atunci când le propuneţi că ar trebui să vină şi ei cu partea lor de contribuţie?

Gheorghe Grigoraș: „Comunitatea a avut nişte lecţii amare la nivelul contribuţiei, s-au făcut unele tentative de a implementa nişte proiecte care nu au dat efect. Lumea este disperată, dar am găsit pârghii pentru a încuraja şi a demonstra oamenilor, chiar am implementat multe proiecte cu banii din soldul disponibil al primăriei, fără contribuţia populaţiei, şi se simte oleacă din înviorare între populaţie. Noi, când solicităm o contribuţie a populaţiei, căutăm tot timpul să le prezentăm ceva în beneficiu cât mai aproape de ei. Spre exemplu, la implementarea proiectului de salubrizare, ar procura la un preţ mai redus europubelele, care ar servi pentru depozitarea şi transportarea deşeurilor către autospecială. Şi tot aşa la drum, dacă este o contribuţie, le facem o porţiune anexă la acest drum central spre curtea beneficiarului. Şi iată în modul acesta lumea ar fi oleacă mai cointeresată în a veni cu contribuţii. Drept că nu este lumea aşa de zgârcită, să spunem aşa în cuvânt popular, dacă ar fi segmentul economic pus pe picioare la nivel de ţară. Eu cunosc foarte multe familii disperate şi vulnerabile, pentru ei astăzi e o dificultate de a achita energia electrică, de a procura produse alimentare necesare până la noul sezon de recoltare. La sate este o problemă că dezvoltarea economică a fost dată lăsării. Și nici astăzi nu se vede încă începutul restabilirii domeniului economic. Dar fără el nu putem să vorbim de alte proiecte şi alt mod de viaţă mai bun decât astăzi îl avem.”

Europa Liberă: Faptul că aceste sondaje de opinie arată că populaţia din Republica Moldova trăieşte cu frica zilei de mâine şi sărăcia este pusă în prim-plan argumentează realitatea de aici din mediul rural? E chiar atât de mare şi lucie această sărăcie?

Gheorghe Grigoraș: „Încă nu e sărăcia aceea care a fost din anii ’47 şi până în ’60. Eu cred că aici se simte oleacă de delăsare şi a oamenilor. Chiar mă miră faptul că nici pentru ei nu vor să depună maxim efort pentru a-şi asigura sursa de existenţă, de la un an de recoltare la al doilea an. Au fost proiecte în domeniul social care au stimulat trândăvia. Or, cineva poate coordonează cu businessul de vânzări al alcoolului şi cred că acesta este un motiv şi o susţinere a acestui business, care nu face faţă şi degradează civilizaţia noastră în întregime în ţara noastră. Punând capăt la această discrepanţă în legislaţie, lumea ar trece pe drumul corect. Dar chiar şi lumea care astăzi este înregistrată la Oficiul Forţei de Muncă teritorial este mai prost plătită decât cei care stau acasă ori lucrând cu ziua, nu declară veniturile, profită de mai mult venit decât cel angajat. La diferite întruniri între primari discutăm subiectul dat şi, dacă pe timpuri, încă când era doamna Buliga ministru, promitea unele tentative, atunci astăzi iarăşi s-a uitat de problema dată. Şi iată chiar o parte din lume care munceşte sârguincios este întristată şi descurajată, nedreptăţită economic.”

Europa Liberă: Domnule primar, pentru că actuala guvernare este pusă în faţa aplicării adevăratelor reforme, dumneavoastră, cei de aici din teritoriu, ce priorităţi credeţi că ar trebui să se regăsească pe agenda cabinetului de miniştri, pe agenda deputaţilor?

Gheorghe Grigoraș: „De mult e momentul, dar cred că nici astăzi nu e târziu să nu treacă cu promisiuni şi neîndepliniri. Drept accentuează şi conducerea comunităţii europene, să trecem de la declaraţii la fapte.”

Europa Liberă: Dar faptele acestea în ce ar trebui să se transforme? Vorbele acestea pe care le spun ei, declaraţiile realizate în fapte la ce ar trebui să se reducă?

Gheorghe Grigoraș: „A deschide locuri de muncă ori a stimula cu adevărat micul business care este astăzi înăduşit. Chiar în localitatea noastră avem vreo trei agenţi economici care deja şi-au suspendat activitatea, deoarece nu mai pot exista. Având și un frate care are businessul lui în agricultură, nimeni nu îl întreabă cum ar putea să-l ajute statul ori cum ar putea să-i acorde înlesniri.”

Europa Liberă: Sau dacă să nu-l ajute, măcar să nu-l încurce.

Gheorghe Grigoraș: „Da, să nu-l încurce. Ori controalele care sunt astăzi până la aceea duc că trebuie cineva să mai împartă businessul, care este o problemă. Dacă am început despre frate, el are o activitate economică care este la hotar cu Coşniţa şi este bătut din două părţi – de fiscul transnistrean şi de ai noştri. Şi chiar mă miră faptul că mai des spune că e bătut de legislaţia din Moldova decât de cea din Transnistria. În cazul de faţă, el spune nu mai poate deja suporta.”

Europa Liberă: Şi vă insuflă încredere guvernarea că ar putea să redreseze situaţia şi să aducă Moldova pe calea cea dreaptă?

Gheorghe Grigoraș: „Noi trebuie totuşi să fim optimişti şi dacă chiar o perioadă îndelungată mai mult s-a vorbit şi mai puţin s-a făcut ori s-a făcut politică şi nu s-a făcut economie, totuşi, odată şi odată, trebuie să punem punct la toate şi să trecem la fapte concrete, care ar fi în beneficiul omului.”

Europa Liberă: Instabilitatea din vârful puterii se răsfrânge şi asupra dispoziţiei oamenilor de aici, din sat?

Gheorghe Grigoraș: „Cu siguranţă, da. Deoarece nu e posibil. Orice activitate nu o poţi desfăşura, atunci când este o instabilitate politică.”

Europa Liberă: Dar credeţi că, dacă s-a pierdut încrederea în aceste instituţii ale statului, inclusiv în Legislativ, cei care au pierdut încrederea cetăţeanului o pot recâştiga?

Gheorghe Grigoraș: „Eu m-am exprimat că sunt optimist şi îi chem şi pe alţii să fie optimişti. Dar totodată vreau să confirm faptul că sunt mulţi pe care deja nu e posibil să-i readuci la încredere. M-aţi provocat în aşa măsură că trebuie să mă exprim la integritatea funcţionarilor şi persoanelor din conducerea republicii. Dacă nu mergem cu primul pas în direcţia dată, cred că nici următorii paşi nu vor fi corecţi şi nu vor duce la ceea ce vorbim şi ceea ce aşteptăm.”

Europa Liberă: Cine cunoaşte mai bine realitatea din Republica Moldova: cetăţenii acestui stat sau partenerii externi care oferă asistenţă şi sprijin ţării?

Gheorghe Grigoraș: „Poporul ştie bine cine şi ce a realizat până acum, ce a vorbit şi ce a realizat. Dar nu pot pune la îndoială că investitorii străini nu cunosc. Chiar şi partenerii, nu numai conducerea Comunităţii Europene ori ambasadorii, toţi ştiu şi văd, şi înţeleg. Îmi pare rău câteodată că acei de sus își fac o închipuire că cineva nu cunoaşte şi nu înţelege. Dar aceasta e o idee, o sursă care cred că ponegreşte poporul nostru.”

Europa Liberă: Cât de mult se răsfrânge faptul că mai toată lumea zice că nu mai are încredere în acest stat şi că chiar mulţi sunt tentaţi să creadă că statalitatea se zdruncină tare şi mult acum? Şi atunci ei zic să meargă cu unii sau să meargă cu alţii Republica Moldova, pentru că de una singură nu e capabilă să se guverneze.

Gheorghe Grigoraș: „Da, este. Aşa vorbe am mai auzit printre popor, că ori să mori de foame, ori să mori în luptă e aceeaşi moarte. Eu nu chem la aşa soluţii, dar oricum cred că e mult 100 de zile. Şi în 60 de zile se pot demonstra rezultate.”

Europa Liberă: Voinţă politică există ca Moldova să scape de sărăcie, Moldova să se debaraseze de corupţie, Moldova să aibă un sector bancar puternic? Există această voinţă politică? Dumneavoastră de aici, de jos, cum o vedeţi?

Gheorghe Grigoraș: „60% din parlamentari, din guvernanţi nu au această voinţă politică. Îmi pare rău să declar, dar se simte şi se vede.”

Europa Liberă: Şi atunci ce e de făcut? Alegeri?

Gheorghe Grigoraș: „Şi atunci trebuie să aleagă, întâi şi întâi, guvernanţii între ei, să pună persoane integre la posturile cheie şi cred că ar mai fi o speranţă. Dar speranţa aceasta nu are o perioadă îndelungată.”

Europa Liberă: Alegerile parlamentare anticipate ar fi o soluţie pentru actuala criză din Moldova?

Gheorghe Grigoraș: „Referitor la alegerile anticipate, cred că nu e locul şi momentul astăzi. Fiind un primar din localitate rurală, i-aş chema pe toţi să depunem maxim efort să ne pregătim de campania agricolă, să punem în pământ. Şi cât plantele cresc, şi noi poate prindem la ceva minte, mai multă decât o avem astăzi.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră, administraţiei locale, vi s-au dezlegat mâinile aşa cum aţi cerut şi aţi insistat pe descentralizare? Pentru că unii încă mai rămân la ideea că totuşi cei de la centru nu vor să dea frâiele din mâinile lor şi vă mai ţin cu mâinile legate.

Gheorghe Grigoraș: „De la vorbe până la fapte mai avem foarte mult. E o cale lungă, cred că nici degrabă nu va mai fi. Ne vom chinui deocamdată şi apoi poate vom trăi. Şi lupta tot e un chin.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG