Linkuri accesibilitate

Gripa în R. Moldova: ce riscuri sînt ca țara să intre în perioada epidemică?


Expert: numărul deceselor de până acum pare că i-a alertat mai mult pe medici, și mai puțin pe cetățeni.

Numărul deceselor provocate de virusul gripal A(H1N1) a ajuns la șase. Specialiștii de la centrul de sănătate publică spun că dacă infecțiile respiratorii nu se vor reduce în următoarele trei săptămâni, Republica Moldova va intra în perioada epidemică. La sfârșitul săptămânii, guvernul de la Chișinău a cerut instituțiilor responsabile să monitorizeze completarea stocurilor cu preparatele antivirale necesare, precum şi să asigure informarea cetățenilor.

Cea de-a șasea persoană care a decedat din cauza gripei este locuitoare a municipiul Chișinău. Acuzând dureri în gât și tuse acută femeia a chemat de două ori medicii de la asistența urgentă, în ambele cazuri refuzând să fie spitalizată.

A ajuns la în cele din urmă la spital acum câteva zile, însă prea târziu ca medicamenteșe să mai aibă vreun efect.

Medicii spun că este un caz care oglindește atitudinea tuturor pacienților care nu au supraviețuit complicațiilor provocate de virusul gripal, or, cei care ajung în starea gravă la spital, spun doctorii, au încercat să se trateze acasă.

Directorul adjunct al Centrului național de sănătate publică Constantin Spânu constată că numărul deceselor înregistrate până acum i-a alertat mai degrabă pe medici, și mai puțin pe cetățeni.

Pentru a ține situația sub control și a preveni răspândirea virusului au fost luate mai multe măsuri spune acesta, inclusiv a fost sistată activitatea câtorva instituții școlare:

„Dacă în instituțiile preșcolare, școlare sunt absenți undeva 25 de procente din tot efectivul, atunci se pune în discuție posibilitatea de a fi sistată activitatea. Toate instituțiile medicale au trecut la un regim special de activitate pentru a deservi copiii mici la domiciliu și de asemenea persoanele de publice sunt dotate totalmente cu antivirale, dezinfectante.”

Prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, Republica Moldova a primit la începutul sezonului rece 150 de mii de doze de vaccin. Acestea au fost administrate în special persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire, copiilor din școlile internat, lucrătorilor medicali și grănicerilor. Deși medicii atenționează oamenii din localități cu regularitate, spune Ștefan Gori, vicedirectorul Spitalului Raional din Telenești, majoritatea pacienților ajung în stare gravă la spital:

„Ce-i mai regretabil, este faptul că adresările sunt tardive, atât la medicii de familie, cât și la instituțiile specializate. Adică atunci când de acum este complicația gripei, când este sub formă de pneumonie sau altă patologie destul de serioasă, tocmai atunci populația se adresează.”

Până acum, cele mai multe cazuri de gripă au fost înregistrate în Chișinău. Datele operative arată că numărul îmbolnăvirilor a ajuns la cifra de 258, în cazul a 30 fiind confirmată existența virului gripal A(H1N1). La Ungheni sunt trei pacienți în stare gravă, și alți 20 internați în secția de boli contagioase. În Drochia și Telenești, de unde sunt primele două victime, situația este sub control, dau asigurări medicii.

Mai la sud, în Ștefan-Vodă de exemplu, numărul îmbolnăvirilor este mult mai mic comparativ cu anii trecuți, susține Mihail Malachi, vicedirectorul spitalului raional:

„Pentru prima dată când s-a raportat gripa aceasta porcină, trei sau patru persoane au decedat la noi în raion. Dar anul acesta nu avem, nu avem nici complicații. Noi am comandat preparate antivirale și practic nu le-am folosit în staționar.”

Cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni, cinci școli și grădinițe vor rămâne închise. La gimnaziul din Drăgănești, Sângerei 40 de copii au fost diagnosticați cu infecții respiratorii. Sub 20 de cazuri de îmbolnăviri au fost înregistrare la două grădinițe din raionul Călărași și Strășeni, precum și la liceul din Taraclia.

Specialiștii de la centrul de sănătate publică spun că măsurile de precauție au sporit și urmare a deceselor cauzate de gripă în Ucraina, cele mai multe cazuri înregistrându-se în regiunea Odessa. Astfel, la intrare în Republica Moldova mijloacele de transport sunt dezinfectate, grănicerii fiind instruiți să supravegheze atent persoanele care trec granița semnalând eventuale simptome vizibile ale gripei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG