Linkuri accesibilitate

De ce nu răspunde guvernul la revendicările Forumului Civic


Dezbatere la IPN.

A trecut aproape jumătate din termenul de 30 de zile, pe care Forumul Civic, adunare ad-hoc a liderilor protestelor anti-guvernamentare şi a altor reprezentanţi ai societăţii civile, l-a oferit Guvernului şi Parlamentului pentru rezolvarea unei liste de revendicări. Guvernarea nu a făcut nici puținul pe care îl putea face – să iniţieze un dialog pe marginea acestor revendicări, a spus unul din reprezentanţii Forumului Civic, Arcadie Barbăroşie, la o dezbatere găzduită de Agenția de presă IPN.

Guvernarea nici măcar nu încearcă să mimeze dorința de a căuta soluții de compromis. Asta ar fi concluzia la care ajung cei mai mulți dintre formatorii de opinie urmărind cum evoluează relația protestatarilor de toate culorile cu puterea.

Directorului executiv al IPP, Arcadie Barbăroşie, unul dintre reprezentanţii Forumului Civic, a precizat în cadrul dezbaterii, că s-a încercat, totuşi, o tentativă – întâlnirea de săptămâna trecută a fruntaşilor Forumului cu premierul Pavel Filip. Discuţiile au fost, însă, mai curând formale şi fără rezultate, a spus Arcadie Barbăroşie:

„Domnul prim-ministru şi-a declinat din start responsabilitățile privind reprezentarea guvernării în întregime. Domnia sa a afirmat că este şeful executivului şi poate discuta doar acele întrebări ce ţin de guvern. Noi am zis „mersi şi de atât”, dar am reiterat încă o dată revendicările (…). Promisiunea sa a fost că va transmite mai departe mesajul, fără a specifica unde. În rest, guvernarea nu a întreprins nimic pentru a încerca să găsim o platformă care să fie folosită pentru discuţii, pentru dialog.”

Puținul pe care îl putea face guvernarea, în jumătate din termenul care s-a scurs de la recepționarea listei de revendicări, este formarea acelui grup de dialog şi negociere cerut, între altele, de Forumul Civic, a afirmat Arcadie Barbăroşie:

„Forumul Civic a cerut formarea unui grup de dialog din partea guvernării, cu persoanele responsabile pe fiecare subiect din lista de revendicări. Nu a urmat nimic, nici o declaraţie.”

La dezbatere a fost invitat şi spicherul democrat Andrian Candu, a precizat gazda evenimentului, directorul Agenţiei de presă IPN, Valeriu Vasilică:

„Domnul preşedinte al parlamentului Adrian Candu a invocat agenda încărcată. Andrian Candu nu ne-a spus dacă mai târziu personal dumnealui sau altcineva dintre reprezentanţii relevanţi ai guvernării va participa la această dezbatere şi asta în condiţiile când tema anunţată mi se pare una de neamânat, una cu statut de foarte urgentă.”

Valeriu Vasilică e de părere că lucrurile ar putea evolua nu tocmai liniştitor, dacă dialogul între guvernare şi societate civilă va eşua. El a amintit că Forumul Civic a promis că va reanima protestele stradale, dacă la expirarea termenului de 30 de zile oferit drept răgaz guvernării, nu le vor fi îndeplinite cerințele.

Parte din revendicări Forumului au fost sau sunt în proces de realizare. Sunt acele măsuri ajunse la scadenţă, pe care guvernarea nu le mai poate amâna. Guvernul Filip a aprobat recent pachetul de legi privind integritatea, amânat de precedentele două guverne. Pachetul de legi urmează a fi votat şi în Parlament. Un alt exepmlu, este demararea concursului pentru selectarea conducerii BNM.

Spicherul Andrian Candu a promis că din comisia specială vor face parte şi experţi internaţionali, aşa cum se cere şi în rezoluţia Forumului Civic. Pe de altă parte, au fost trecute cu vedere un şir de alte solicitări ale Forumului de natură să asigure independenţa BNM. O altă revendicare, privind selectarea prin concurs a membrilor CEC, a fost dezaprobată de spicherul Candu. El a menţionat că ar fi nevoie de avizul Comisia de la Veneţia şi că prin concurs nu poate fi asigurat echilibrul între putere şi opoziţie.

Analistul politic Igor Boţan, participând la dezbatere, s-a arătat optimist că toate revendicările Forumului Civic vor fi, mai devreme sau mai târziu, realizate. Şi asta pentru că ele coincid cu proaspăta rezoluţie în privinţa Republicii Moldova adoptată de UE, rezoluție pe care, se declara convins analistul, autoritățile moldovene nu se vor încumeta să o ignore.

Previous Next

XS
SM
MD
LG