Linkuri accesibilitate

Acord de încetare imediată a focului în Siria


Secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus Sergei Lavrov la conferința de presă în marginea Conferinței de Securitate de la München
Secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus Sergei Lavrov la conferința de presă în marginea Conferinței de Securitate de la München

Înțelegerea ar urma să intre în vigoare în decurs de o săptămînă și nu include acțiunile militare împotriva organizațiilor extremiste Statul Islamic și a Frontului al-Nusra.

Diplomati au negociat si incheiat un acord cu privire la sistarea ostilitatilor in Siria. Ce sanse are aceasta intelegere? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Statele Unite incearca de acum de o vreme sa ajunga o intelegere vizind incetarea focului, dat fiind numarul mare de victime din Siria si refugiatii sirieni care incearca sa intre in Turcia si in Europa.

Secretarul de stat John Kerry a spus ca acordul intra in vigoare in interval de o saptamina si ca el nu se aplica in lupta impotriva gruparii teroriste, Statul Islamic si Frontului extremist al-Nusra.

Seful diplomatiei americane a aratat ca obiectivul este incetarea ostilitatilor pe termen lung, dar ca asta depinde de negocieri viitoare. Kerry a spus ca se mentin diferente de opinie cu privire la viitorul presedintelui Siriei, Bashar al-Assad, adaugind ca pentru a se ajunge la o solutie, „trebuie sa te afli la masa negocierilor”.

Secretarul de Stat a mai spus ca negociatori din Statele Unite, Rusia si alte puteri au convenit sa fie extins si accelerat ajutorul umanitar pentru sirieni, in special in zonele cele mai grav afectate de conflict. Un grup de lucru va fi reunit la Geneva pentru a administra acest proces.

Conflictul din Siria a ucis peste un sfert de milion de oameni si a creat cea mai mare criza a refugiatilor in Europa de la cel de-al doilea razboi mondial incoace, permitind gruparii ISIS sa ocupe regiuni din Irak si Siria.

John Kerry a aratat ca deocamdata intelegerea este doar pe hirtie si ca ramine de vazut daca partile isi vor asuma angajamentele si vor pune in aplicare acordul. Initial, Rusia si-a dorit incetarea focului la 1 martie, dar occidentalii au vazut in asta o incercare de a avansa trupele guvernamentale si zdrobi opozitia la regimul Assad. In cele din urma s-a ajuns la incetarea imediata a focului.

XS
SM
MD
LG