Linkuri accesibilitate

„Vrem să fim auziţi, să ne îndeplinească dorinţele...”


La deschiderea ședinței guvernului premierul Filip a spus că „este gata să dialogheze cu protestatarii”.

După ce marți activiștii Platformei „Demnitate și Adevăr” au obstrucționat o ședință a magistraților, protestând față de realegerea fără contracandidat a președintelui Curții Supreme de Justiție - socialiștii au anunțat că vor încerca să blocheze ședința de astăzi a guvernului, programată să înceapă la ora 5 după-masă. Demonstrații, puțini la număr, nu și-au atins obiectivul, dar măcar și-au spus din nou păsul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:42 0:00
Link direct


Câteva sute de persoane s-au instalat în preajma principalelor intrări în sediul Guvernului purtând pancarte pe care se putea citi „Puterea e poporul” şi „Jos Guvernul”. Pe câţiva dintre membrii cabinetului i-am văzut intrând în cladire cu mult înainte de ora la care urma să înceapă şedinţa fără să fie stingheriţi de protestatari.

Printre participanţii la acţiunea de pichetare am întâlnit-o pe Fevronia Pogonovschi, protestatară venită de la Hânceşti:

Fevronia Pogonovschi
Fevronia Pogonovschi

„Noi vrem să fim auziţi, să ne îndeplinească dorinţele noastre. Vrem ca copii noştri să fie acasă, iar nepoţii să ştie că au mamă şi tată, nu bunici şi mătuşe. Tare greu la sat se trăieşte, pensiile nu ne ajung, lumină nu avem, la spital nu putem merge pentru că trebuie să avem un pumn de bani, lei mulţi, tare greu trăim. De la sat suntem. Cine a ales guvernanții? Se aleg între ei. La sărbătorile de Paşti primesc câte o mie 500 de lei cadou, dar noi nu avem bani nici pentru boia şi două ouă. Noi nu i-am ales. Ei singuri între dânșii se aleg.”

Protestele antiguvernamentale ale socialiștilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00

Clădirea Guvernului a fost protejată de trei cordoane de polițiști, majoritatea dotaţi cu scuturi şi bastoane de cauciuc. La vedere erau câteva autospeciale pentru stingerea incendiilor, ambulanţe şi un echipaj SMURD.

Igor Dodon în fața susținătorilor săi
Igor Dodon în fața susținătorilor săi

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a comentat cu ironie mobilizarea la care au recurs autorităţile, insistând că protestul pe care l-au organizat este unul paşnic şi simbolic: „În primul rând, pentru mine e straniu că au strâns atâta poliţie.

Băieţi, nu avem noi de gând să intrăm în clădire. Noi am spus foarte clar că protestele noastre vor fi paşnice. Ei toţi se tem. Acest guvern a fost ales în decurs de şase minute la comisie şi 30 de minute în Parlament, acest guvern a fost dus să depună jurământul la 11 noaptea, acest guvern se teme de opinia poporului. Noi considerăm guvernul Filip este un guvern ilegal, trebuie să obţinem alegeri anticipate.”

Deşi pichetarea a fost anunţată de socialişti, nu am văzut în timpul acţiunii oameni fluturând drapele ale Partidului. Organizatorii spun că şi-au dorit un protest social şi nu unul politic.

Gheorghe Soltanici
Gheorghe Soltanici

De altfel, printre protestatari am întâlnit susţinători ai altor formaţiuni politice. Gheorghe Soltanici, de exemplu, spune că a participat până acum la toate acţiunile organizate de platforma Demnitate şi Adevăr. Astăzi, precizează el, a protestat nu alături de socialişti, dar împotriva actualei Guvernări: „Societatea civilă s-a răsculat, le-a înaintat un ultimatum, o rezoluţie întreagă cu problemele poporului, ale Dvs, ale mele. Nu are importanţă că e Dodon sau Usatîi, noi nu facem politică. Ideile acestui partid nu le accept, dar eu sunt de acord cu ei că trebuie daţi hoţii jos. Alegerile anticipate sunt un scop comun.”

Europa Liberă: Dle Soltanici, deci, să înţeleg că Dvs nu sunteţi susţinător al Partidului Socialiştilor?

Gheorghe Soltanici: „Eu susţin pe toţi – forţele de stânga, de dreapta, în afară de cei care sunt la putere. Ce, ei nu sunt cetăţeni ca mine? Răsuflăm acelaşi aer şi mâncăm aceeaşi pâine, toţi sunt cetăţenii noştri, iar scopul e unul comun: jos hoţii de la putere!”

Daria Colomeț
Daria Colomeț

La protest am stat de vorbă şi cu studenta Daria Colomeţ care mi-a spus că până acum a luat parte la toate evenimentele socialiştilor şi chiar îşi petrece timpul liber în numitul Orăşel al Victoriei, instalat în faţa Parlamentului. Ea se declara convinsa că doar alegerile anticipate pot scoate ţara din criză:

„Protestăm împotriva acestei guvernări care a adus ţara în prag de faliment. În ultimii ani este foarte greu să trăieşti aici, iar nouă, tinerilor, nu ne convine această situaţie. Prin proteste încercăm să atragem atenţia nu doar a guvernanţilor dar şi a opiniei internaţionale. Stând acasă nu vom schimba starea lucrurilor din ţară. Este dreptul nostru să le arătăm funcţionarilor că nu ne convine cum ne guvernează. Aici suntem şi tineri şi bătrâni şi oameni de la sate. În regiunile rurale situaţia este mai dramatică pentru că tinerii sunt nevoiţi să plece peste hotare ca să-şi întreţină rudele. Este trist dacă pleacă tinerii, or ei sunt viitorul ţării.”

În pofida manifestaţiei, şedinţa Guvernului nu a fost perturbată. În deschiderea întrunirii premierul Pavel Filip a spus că „este gata să dialogheze cu protestatarii” fără să menţioneze când şi cum anume.

Previous Next

XS
SM
MD
LG