Linkuri accesibilitate

Directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii a SUA, James Clapper: anul 2016 pentru Moldova va fi „un an cu turbulențe”


Directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii a Statelor Unite, James Clapper, a declarat că Rusia continuă şi în acest an politica sa externa „hotărâtă” de a zădărnici aspiraţiile occidentale ale Ucrainei. Într-o audiere la Congres, James Clapper a spus că deşi au fost reduse violenţele dintre forţele ucrainene si separatiştii susţinuţi de Rusia din estul Ucrainei, Kremlinul va continua să îşi menţină o puternică influenţă asupra Kievului şi să împiedice „încercările Ucrainei de a se integra in instituţiile occidentale”.

„Evenimentele din Ucraina au facut Rusia să înţeleagă că trebuie să îşi întărească prezenţa in regiune pentru a împiedica schimbări de regim in fostele republici sovietice si pentru a accelera existenţa unei lumi multipolare in care Rusia să fie forţa hegemonica regionala de necontestat in Eurasia”, a spus James Clapper.

Directorul Agenţiei Nationale de Informaţii a adăugat si ca in acest an Rusia îşi va mări presiunile asupra ţărilor din vecinătatea ei, pentru a le obliga sa adere la Uniunea Economica Euroasiatica, dominata de Rusia si din care fac parte acum Armenia, Belarus, Kazahstan si Kârgâzstan.

Înalta oficialitate americană a spus că pentru Moldova 2016 va fi „un an cu turbulențe” şi „este probabil ca tulburările să continue”, iar alegerile anticipate, cerute de proteste masive ca si de scandalurile de corupţie, ar putea să împiedice eforturile de reforme cerute de Uniunea Europeana, prin creşterea influentei partidelor pro-ruse.

In ceea ce priveşte Georgia, Clapper a spus că presiunile Rusiei vor creşte pentru ca Tbilisi să renunţe la o apropiere mai mare de Uniunea Europeana si de Alianţa Nord Atlantică. „Creşterea frustrărilor alianțelor georgiene si publicului cu ritmul lent al integrării occidentale şi cu creşterea propagandei efective a Rusiei, ar putea duce la posibilitatea ca Georgia să îţi încetinească sau chiar sa renunţe le eforturile ei de integrare euroatlantica”, a spus James Clapper.

XS
SM
MD
LG