Linkuri accesibilitate

O competiție cu un singur candidat pentru șefia Curții Supreme de Justiție


Protest la Chișinău împotriva desemnării lui Mihai Poalelungi în fruntea CSJ
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00

Protest la Chișinău împotriva desemnării lui Mihai Poalelungi în fruntea CSJ

Opoziția extraparlamentară protestează împotriva nominalizării lui Mihai Poalelungi pentru un nou mandat de președinte al Curții Supreme de Justiție.

Consiliul Superior al Magistraturii a propus astăzi Parlamentului să-i acorde lui Mihai Poalelungi un nou mandat de patru ani în fruntea Curții Supreme de Justiție. CSM a decis să facă această propunere, în ciuda unui protest de stradă organizat de Platforma DA și Partidul Nostru. Poalelungi a renunțat în 2012 la funcția bine plătită de judecător la CEDO și a revenit la Chișinău cu ambiția să reformeze justiția din interior. Dar protestatarii opoziției extraparlamentare îl acuză că ar fi omul controversatului politician și businessman, Vlad Plahotniuc.

Mihai Poalelungi a fost unicul candidat înscris la concursul pentru funcţia de preşedinte al CSJ, funcţie pe care o deţine din 2012. Can­di­da­tura lui a fost votată de 9, din 11 mem­bri ai CSM prezenţi la şedinţă. Magistrata Tatiana Rădu­canu a votat împo­trivă, urmând să-şi publice opi­nia sepa­rată. Un alt membru al CSM, Dumi­tru Vis­ter­ni­ceanu, a refuzat să par­ti­cipe la deli­be­rări. Ambasada SUA, care, sprijină inclusiv financiar reforma justiţiei în Moldova, a avut o reaţie imediată. Ambasadorul american J. Pettit a notat pe rețeaua de socializare Facebook: „Ce se întâmplă la CSM? Un singur candidat şi acela din sistem? Aşa ar trebui să arate reforma în sectorul justiţiei?”

Mihai Poalelungi (stânga) și Andrei Năstase, liderul Platformei DA
Mihai Poalelungi (stânga) și Andrei Năstase, liderul Platformei DA

Magistraţii urmau să ia decizia dimineața, însă deliberările au fost amânate după amiază, după ce fruntaţii Platformei „DA” şi ai formaţiunii „Partidul Nostru” au intrat în sala de şedinţă cerând retragerea candidaturii lui Poalelungi şi anunţarea unui nou concurs.

Prezenţi în sală la sonorizarea deciziei magistraţilor, ei au criticat-o dur, aruncând replici tăioase la adresa procurorului general şi a ministrului justiţiei, care sunt membri CSM, dar şi la adresa preşedintelui instituţiei Victor Micu:

„Micu eşti un gunoi!”; „Jos hunta!”; „Poalelungi nu uita puşcăria e casa ta!”; „Sunteţi o juntă! Junta lui Plahotniuc!”; „Ticăloşii!”.

Lozinci similare au scandat şi zecile de oameni adunaţi la sediul CSM în semn de protest faţă de realegerea lui Mihai Poalelungi la şefia CSJ.

Protestatarii şi liderii opoziţiei extraparlamentare îl acuză pe Mihai Poalelungi că ar fi un interpus al democratului Vlad Plahotniuc şi că ar avea probleme de integritate, pentru că, în trecut, ar fi influenţat unele decizii în anumite dosare.

Liderul Platformei „DA” Andrei Năstase: „Acest CSM nu este condus de Micu şi de membrii Consiliului. Este condus direct de Plahotniuc. Iar la modul administrativ toate lucrurile sunt gestionate de Mihai Poalelungi. Prima dată în viaţa mea l-am văzut pe Poalelungi alături de Plahotniuc. Era consilierul lui în atacurile raider din 2005, 2006. Iată cine stă în fruntea justiţiei noastre. O sculă.”

Mihai Poalelungi a respins astăzi din nou acuzaţiile care i se aduc, reiterând că se încearcă defăimarea sa încă de când a ajuns la cârma CSJ, în 2012:

„De când am venit aici s-a pornit o defaimare dirijată a mea, în primul rând şi a unor judecători, şi a sistemului în întregime. Inclusiv cu prostiile precum că eu cu Tănase şi alţii aş fi participat la careva raider la BEM. trebuie să ai o imaginaţie bolnavă să invoci aşa ceva.”

Victor Micu
Victor Micu

Preşedintele CSM Victor Micu susţine că toată procedura a decurs conform legii şi că instituţia nu-l putea respinge pe Poalelungi doar pentru că a fost singurul candidat:

„Majoritatea membrilor CSM au considerat că domnul Poalelungi merită şi are toate aptitudinile pentru a accede în funcţia respectivă.”

Mihai Poalelungi şi-a atras critici şi din partea societăţii civile, după ce a propus un pachet de 17 iniţiative legislative care, potrivit experţilor, ar da peste cap reforma Justiţiei. Candidatura lui Mihai Poalelungi ar urma să fie discutată şi supusă votului în Parlament, dar deocamdată şedinţele în plan nu au fost reluate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG