Linkuri accesibilitate

Partidele rămase în afara guvernării după criza politică intra în rolul de opoziție


Rândurile alianței pro-europene din consiliului municipal Chișinău continuă să se rărească.

Consilierii Partidului Popular European din Moldova au părăsit majoritatea din Consiliul Municipal Chișinău, invocând neînțelegeri cu primarul liberal Dorin Chirtoacă și înrădăcinarea corupției la primărie. În Parlament, Partidul Liberal Democrat a lansat inițiativa constituțională de revenire la alegerea șefului statului prin vot direct. Ce miză și impact pot avea aceste mișcări separate ale partidelor rămase în afara arcului guvernamental în urma recentei crize politice?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00
Link direct

Rândurile din cadrul alianței pro-europene din consiliului municipal Chișinău continuă să se rărească, și a rămas cu 20 de consilieri. Asta după ce membrii fracțiunii PPEM, cinci la număr, au anunțat în această dimineață că-și retrag semnăturile de pe Acordul de constituire a alianței. Acest fapt nu înseamnă însă că Blocului Electoral „PPEM” va trece în opoziție, spunea Oazu Nantoi, liderul fracțiunii.

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

Oazu Nantoi: „Constatăm că și la nivel local promisiunile așa zișilor pro-europeni nu sunt decât un paravan pentru scheme și interese personale. [...] Fracțiunea noastră constată că nu s-a reușit crearea unui parteneriat transparent între consiliul municipal și primarul general. În schimb, se dorește ca rolul consiliului municipal să fie redus la o anexă docilă al aparatului, netransparent, iresponsabil și corupt. Fracțiunea PPEM nu declară trecere în opoziție, dar afirmă lista de priorități pentru municipiu.”

Printre prioritățile anunțate de Oaznu Nantoi, se regăsesc propuneri precum reformarea Primăriei prin reducerea numărului de angajați, asigurarea unui control extern al utilizării banilor publici, dar și implicarea societății civile în procesele de luare a deciziilor.

În declarația sa, Oazu Nantoi a menționat că subdiviziunile municipalității au venit cu mai multe proiecte aberante, așa cum le numește el, și care erau în interesul oamenilor corupți, spune Nantoi, fără a da însă nume sau a preciza despre cine este vorba.

Reprezentanții celorlalte compomente ale Alianței pro-europene au negat acuzațiile de corupție. Ion Cebanu, președintele fracțiunii PL din Consiliul Municipal, spune că a rămas surprins de anunțul colegilor de la Partidului Popular European din Moldova .

Ion Cebanu
Ion Cebanu

Ion Cebanu: „Nouă ne pare rău de colegi, cu care chiar aseară ne-am văzut, nu ne-au comunicat nimic. Din cauza unui consilier, apropo, tot de la PPEM, domnul Ștefăniță, vă amintiți, atunci s-a distrus majoritatea de 26 de consilieri. În perioada asta am fost în căutarea formării, sau reformării majorității și acum cumva suntem surprinși de acuzațiile care se aduc, care nu sunt corecte. [...] Eu bănuiesc că astea sunt acțiuni înscenate, undeva poate pregătite chiar și cu participarea directă, indirectă a socialiștilor. Cui îi priește o asemenea situație? Socialiștilor. [...] Electoratul i-a trimis în consiliul municipal ca să atace primarul general, sau să conlucreze, să aducă plus valoare ca să facem lucruri frumoasă, sau să se ia de mână cu Ion Ceban de la socialiști.”

În această situație, când nu există o majoritate formată din 26 de consilieri, aleșii locali vor fi nevoiți să găsească limbă comună cu privire la proiectele ce vor avea nevoie de votul majorității. În caz contrar, Consiliul Municipal poate ajunge să fie dizolvat, ceea ce va provoca alegeri anticipate la nivel local, ne explică Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova.

Viorel Furdui
Viorel Furdui

Viorel Furdui: „Riscul este prevăzut de legislate, atunci când o anumită perioadă de timp, de exemplu mai mult de jumătate de an nu se adoptă decizii, atunci există riscul ca acest consiliu să fie desființat, și să aibă loc alegeri anticipate la nivelul municipiului Chișinău. Dar, cum demonstrează experiența, la astfel de situații se ajunge foarte și foarte rar, totuși se găsește compromisul necesar, se creeză majoritățile, dacă nu permanente, atunci ad-hoc.”

Tot astăzi, deputatul Partidului Liberal Democrat Chiril Lucinschi a anunțat că 11 deputați din această fracțiune, au semnat o inițiativă legislativă pentru modificarea modului de alegere a șefului statului. Astfel încât președintele să fie ales prin votul direct al cetățenilor. În opinia deputaților PLDM, modificarea constituțională ar putea să aibă loc în plenul Parlamentului.

Chiril Lucinschi
Chiril Lucinschi

Chiril Lucinschi: „Mecanismul de alegere a șefului statului este incomplet și poate genera crize politice în viitor. Ultimele sondaje sociologice arată că există un număr covârșitor al populației care susține această modificare. De aceea, reieșind din faptul că Republica Moldova se află astăzi într-o situația destul de complicată, din punct de vedere socio-economic, noi propunem ca această modificare să se producă în Parlament.”

Chiril Lucinschi a adăugat că fracțiunea PLDM se bazează pe sprijinul colegilor din legislativ, care, deocamdată, nu au reacționat la inițiativa Partidului Liberal Democrat. Dacă această modificare va fi susținută de deputați, atunci referendumul, organizarea căruia a fost deja inițiată de Platforma Demnitate și Adevăr, ar putea fi evitat.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG