Linkuri accesibilitate

Andrei Galbur încearcă să repare imaginea Moldovei la Bruxelles


Instabilitatea politică de la Chișinău a stârnit o autentica îngrijorare la Bruxelles, nu doar în cadrul NATO, dar și al instituțiilor UE.

Vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene s-a întâlnit în această seară la Bruxelles cu comisarul european pentru vecinătate și extinderea UE, Johannes Hahn. A fost prima vizită la Bruxelles a unui oficial moldovean din noul guvern Filip.

Comisarul Hahn a spus că Galbur i-a dat asigurări ca se continua pe calea europeană, lucru întărit de o scrisoare a premierului Filip pe care a adus-o Galbur, insa Comisarul Hahn a insistat pe necesitatea unor date precise pana la care vor fi implementate măsurile, in special in domeniul justiției.

Hahn a mai spus si ca așteaptă confirmarea Fondului Monetar International, care va trimite curând o misiune la Chisinau, pentru a relua plățile UE catre Moldova.

Vicepremierul Andrei Galbur a spus ca întelege ca cel mai important lucru acum este ca noul guvern sa recapete atat încrederea populației, cat si încrederea. Instituțiilor internaționale.

In cursul zilei, Andrei Galbur s-a mai întâlnit și cu Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, la Cartierul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Alexander Vershbow a reiterat susţinerea NATO pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei, dar ținut să amintescă și necesitatea unei introduceri mai eficace a reformelor. Cei doi au mai discutat și despre planul de a crea la Chişinău un birou de legătură cu NATO.

Săptămâna trecută, premierul Pavel Filip care a fost ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în toate guvernele de după 2011 a deplâns implementarea lentă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. El a spus că Republica Moldova a pus în practică mai puțin de 65 % din prevederile acordului semnat în 2014 și a cerut ca restanțele să fie lichidate în decursul a 30 de zile.

Instabilitatea politica de la Chișinău a stârnit o autentica îngrijorare la Bruxelles, nu doar în cadrul NATO, dar și al instituțiilor UE, unde Moldova era prezentată ca un mare succes al politicii de vecinătate si al Parteneriatului Estic.

Un semnal serios a fost si faptul ca până și România, condusă în acest moment și până la sfârșitul anului de fostul comisar european Dacian Cioloș, și-a condiționat acordarea primei tranșe din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro oferit de România de implementarea unor autentice reforme la Chișinău.

Lucrul e cu atat mai semnificativ, cu cât Cioloș însuși a facut foarte mult pentru Moldova pe vremea când era comisar pentru agricultură, ajutând Moldova sa vândă legume si fructe pe piețele europene in momentul în care piața rusească se închisese din pricina embargoului.

Întâlnirea de luni a lui Galbur cu Comisarul Hahn fusese aranjată săptămâna trecută, iar marți seara Hahn va avea o întâlnire similară cu premierul Georgiei, Georgia îngrijorând Comisia europeană la fel de mult ca și Moldova.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG