Linkuri accesibilitate

Ucraina și trecutul comunist


La un Lenin parțial distrus de o explozie...
La un Lenin parțial distrus de o explozie...

139 de monumente ale unor „funcționari ai regimului totalitar comunist” au fost demontate în 2015, inclusiv 40 de „Lenini”, dar mai rămîn aproximativ 770 de monumente ale acestuia.

Parlamentul ucrainean a aprobat o nouă măsură pentru decomunizarea Ucrainei, adăugând 175 de localități pe o listă imensă de orașe, sate, străzi și instituții care sunt redenumite. Un rezumat al relatării corespondentului RFE, Pete Baumgartner.

Decizia votată de Rada Supremă săptămâna trecută completează un controversat pachet legislativ adoptat în luna mai 2015, care condamna regimurile comunist și nazist.

Legile din mai interziceau propaganda comunismului și nazismului, inclusiv folosirea simbolurilor și denumirilor asociate cu acestea.

Pentru aplicarea legilor, trebuie redenumite mii de străzi, localități, ziare, întreprinderi, cluburi sportive și alte instituiții, precum și demolate multe statui sovietice, care au fost lipsite deja de statutul de monumente. Potrivit unui bilanț guvernamental, 139 de monumente ale unor „oficiali ai regimului totalitar comunist” au fost demontate numai în anul 2015, inclusiv 40 de „Lenini”. Dar liderul bolșevic rus mai are în Ucraina aproximativ 770 de monumente.

Efortul decomunizării include de luna aceasta redenumirea a 175 de localități. Multe revin la denumirile vechi de dinaintea epocii sovietice.

De exemplu, orașul Artemivsk, din Donbas, revine la denumirea de Bahmut după pârâul care o străbate, Bahmutka. Denumirea Artemivsk îi fusese dată în 1924 pentru a-l onora pe un prieten al lui Stalin, cunoscut drept Tovarășul Artiom. În alte cazuri, schimbările sunt cosmetice, cum este redenumirea orașului Krasnîi Liman (Limanul Roșu) în Liman pur și simplu.

Mikola Fedoruk, șeful unei subcomisii parlamentare pentru chestiuni teritorial-administrative, spune că noile denumiri au fost aprobate de Institutul Ucrainean al Memoriei Naționale. Redenumirile îi nemulțumesc pe mulți ucraineni, mai ales în regiunile sudice cu o mare populație de etnici ruși.

Statuia lui Lenin de la Kramatorsk în estul Ucrainei a fost dărîmată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00

Mulți cred că autoritățile au lucruri mai importante de făcut decât să șteargă trecutul sovietic. Numeroase audieri publice pe tema redenumirilor s-au transformat în certuri aprige și au fost întrerupte. Unii oficiali au încercat să mențină denumirile comuniste, pretinzând că cinstesc de fapt memoria altor personalități, nu a unor lideri comuniști.

De exemplu, autoritățile de la Harkov au recomandat ca sectorul Dzerjinski din oraș care poartă numele fondatorului poliției secrete sovietice Feliks Dzerjinski, să fie redenumit în Vladislav Dzerjinski, fratele șefului Cheka, medic neurolog, care a lucrat o vreme, în 1915, la universitatea de la Harkov.

Dar cel mai problematic se poate dovedi cazul orașului Dnepropetrovsk, al treilea ca mărime din Ucraina. Îi datorează denumirea parțial râului Nipru pe malurile căruia este situat și parțial revoluționarului Grigori Petrovski, care a condus Ucraina sovietică o perioadă îndelungată în anii 1920-30, inclusiv în perioada Holodomorului, sau foametea organizată de Stalin. Statuia lui Petrovski a fost demolată recent din centrului orașului.

Dar, anticipând o opoziție puternică a localnicilor față de schimbarea denumirii, Consiliul local a luat decizia oficială de a recomanda ca denumirea să fie păstrată, dar să fie schimbată numai explicația, anume că orașul poartă nu numele lui Grigori Petrovski, ci a Sfântului Petru.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG