Linkuri accesibilitate

Operațiunea bani pentru partide de la bugetul de stat


Până în 31 martie toate formațiunile politice din Moldova trebuie să raporteze la CEC veniturile şi cheltuielile din 2015.

Din acest an, partidele din Republica Moldova vor primi alocații din bugetul de stat. Legea cu privire la finanțarea partidelor și campaniilor electorale a intrat în vigoare la 1 ianuarie, însă mărimea cotelor de finanțare pentru formațiunile politice va putea fi stabilită doar după aprobarea bugetului de stat pentru 2016, care e unul de austeritate.

Pentru finanțarea partidelor politice, legea prevede o sumă ce nu va depăși 0,2 procente din veniturile bugetului de stat pentru anul 2016.

Vor lua alocații toate formațiunile care au primit votul cetățenilor, indiferent dacă au intrat sau nu în legislativ.

Jumătate din banii care ar urma să revină partidelor se vor distribui în funcție de rezultatele obținute la alegerile parlamentare, cealaltă, după performanțele de la scrutinul local. Alocațiile se vor face lunar, prin intermediul Comisiei Electorale Centrale. Secretarul CEC-ului, Andrei Volentir spune că cei de la guvernare ar urma să decidă care va fi mărimea fondului pentru finanțare:

„Guvernul poate să propună un plafon, parlamentul poate să-l diminueze. Este cert că nu poate stabili acel plafon stabilit de lege. În România, de când e finanțarea publică a partidelor în vigoare, de la an la an, fondul financiar destinat subvenționării partidelor politice a fost diminuat. Odată ce va fi aprobat bugetul și va intra în vigoare, la publicarea legii bugetului, comisia va demara desigur calculele necesare pentru a vedea care partid și de câți bani va beneficia.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Proiectul bugetului pentru anul 2016 nu a fost definitivat încă, discuțiile publice fiind pornite doar pe seama documentului politicii bugetar fiscale. Ștefan Creangă, șeful comisiei buget și finanțe spune că există o inițiativă legislativă înregistrată în parlament pentru amânarea finanțării partidelor pentru anul 2017, din cauzăcă nu s-a reușit cu bugetul la începutul anului din cauza situației financiare precare:

„Pentru finanțarea partidelor ar fi 60 de milioane. În același timp, este problema credibilității societății față de partide și ăsta e un subiect sensibil. Dacă începem lucrul în ședințele în plen, eu cred că el urmează să fie discutat. Există inițiativa, din câte am înțeles eu, cu mai mulți deputați am discutat, cam sunt de acord să accepte amânare cu un an de zile.”

Între altele, Legea privind finanțarea partidelor reduce plafonul donațiilor care pot fi făcute partidelor și le obligă să stabilească în statut procedura de cotizare. Experții PromoLex notează că deocamdată doar jumătate din partidele înregistrate la Ministerul Justiției au specificat cât este și cum se achită cotizațiile de membru. Pavel Postică este de părere că aceste plăți, făcute lunar sau anual, trebuie să fie principala sursă de autofinanțare a partidelor:

„Se pare că partidele politice nu fac o bugetare din posibilitatea de autofinanțare, ci contează în mare parte pe posibilitatea de finanțare din exteriorul partidului, și aici avem donații și am avut donații foarte mari în perioada campaniilor electorale, atunci când am văzut că s-a ajuns la un loc mai de frunte pe lista partidului. Din aceste considerente și am insistat să fie stipulată această mărime a cotizației în documentele publice care pot fi văzute de publicul larg.”

Expertul precizează că până pe 31 martie, toate formațiunile politice trebuie să raporteze Comisiei Electorale Centrale veniturile şi cheltuielile pentru anul 2015. În cazul finanțării partidelor din bugetul de stat, analizând rapoartele financiare CEC va putea diminua alocațiile, ca și sancțiune pentru încălcarea legislației electorale.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG