Linkuri accesibilitate

„Nici o zi fără vești bune!” (Victor Ciobanu/Ziarul Național)


O pledoarie în favoarea schimbării formei de guvernământ în R. Moldova din semiparlamentară în prezidenţială (Victor Pușcașu/noi.md).

Jurnalistul Evgheni Șolari de la portalul de expresie rusă „NewsMaker.md” scrie despre apariţia, aproape simultan, într-o serie de influente publicaţii de la Bucureşti şi Moscova, a unor articole despre Vlad Plahotniuc, ce îl descriu ca fiind „răul absolut” şi îi aduc acuzaţii oribile, dar greu de demonstrat. Şolari crede că e vorba despre o campanie anti-Plahotniuc. Dovadă ar fi stilistica asemănătoare şi faptul că articolele din presa rusă, de exemplu, nu puteau să apară fără încuviinţarea lui Vladmir Putin. Scopul ar fi să-l împiedice pe Plahotniuc să intre în politică mare, pentru a-l face persoană indezirabilă atât în Est, cât și Vest. Jurnalistul mai scrie că este greu de apreciat cine stă în spatele acestei campanii. Lui i se pare, totuşi, că pretenții față de Plahotniuc ar avea atât Occidentul, pentru că ar fi înmormântat cursul pro-european, cât și Rusia, care ar lega numele lui Plahotniuc de eșuarea unor proiecte ale Kremlinului pe direcția Moldovei.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcașu, face, într-un interviu pentru portalul Noi.md, o pledoarie în favoarea schimbării formei de guvernământ în Republica Moldova din semiparlamentară în prezidenţială. În condițiile în care sistemul politic din Republica Moldova este dominat de haos, spune el, alegerea șefului statului direct de către popor este soluția indicată. Parlamentarismul în Europa, argumentează Victor Pușcașu, s-a dezvoltat pe parcursul a 400-500 de ani, iar în Republica Moldova este o altă experiență: cetăţenii ar fi obișnuiţi cu un domnitor în fruntea puterii executive. Victor Pușcașu s-a arătat sceptic vizavi de faptul că actualul Parlament va reuși să aleagă un nou președinte.

„RIA Novosti” publică o amplă analiză semnată de analistul rus, Rostislav Ișcenko de la „Rossia segodnya”, despre situația din RM și constată că ceea ce se întâmplă la Chișinău nu se deosebește cu nimic de așa-zisele „revoluții color”. În opinia lui Rostislav Ișcenko, Guvernul Filip are toate șansele să reziste, iar rezistența acestuia, potrivit autorului, constă în cât de puternic îi va fi „sistemul nervos”. Analistul de la Moscova consideră că guvernarea de la Chișinău a înregistrat până acum unele „victorii tactice”, reușind să formeze o majoritate politică, fiind depășită criza guvernamentală de câteva luni și evitându-se, astfel, anticipatele. La moment, guvernarea s-a consolidat, spune expertul rus, întrucât controlează Parlamentul, Guvernul și Președinția, iar opoziția trece de la cerința demisiilor imediate la negocieri și concesii parțiale. Rostislav Ișcenko observă că politicienii și presa din Occident ignoră protestele de la Chișinău, Guvernul fiind lăsat fața-n față cu protestatarii, iar în această situație puterea are întotdeauna mai multe atuuri.

Ediția tipărită a „Ziarului de Gardă” publică un articol despre cei 34 de justițiabili care urmează să fie acționați în judecată de Ministerul Justiției pentru că au admis pierderea mai multor dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). În expresie bănească este vorba de suma de circa 100 de mii de euro (cca 2 milioane de lei) pe care Ministerul Justiției va încerca să o recupereze de la cei 27 actuali sau foști judecători, șapte procurori și doi funcționari. Ei sunt considerați responsabili de faptul că RM a pierdut 11 dosare în fața CtEDO. Cea mai mare despăgubire de 20 mii de euro, ar urma s-o achite, potrivit articolului, un judecător și doi procurori din raioane, pentru că nu au investigat eficient un accident rutier. Ziarul amintește că Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, a anunțat la 27 ianuarie a.c., că RM demarează în premieră o serie de acțiuni menite să responsabilizeze, inclusiv actorii din domeniul justiției.

Într-un editorial publicat în „Timpul”, jurnalistul Pavel Păduraru le propune un exercițiu de imaginație protestatarilor lui Renato Usatâi, Igor Dodon și Andrei Năstase, răspunzând la întrebarea: ce o așteaptă pe Moldova, dacă aceștia vor debarca actuala guvernare? În primul rând, remarcă autorul editorialului, anticipatele ne-ar lăsa fără Executiv pentru cel puțin jumătate de an, ceea ce va conduce la o criză financiară de proporții, în fața căreia Dodon și Usatâi (și Năstase, oare?) se vor spăla pe mâini, acuzând de toate relele fostele guvernări. Va fi stopat parcursul de integrare europeană al RM și la pierderea oricărui suport financiar extern. Pavel Păduraru nu exclude că Dodon și Usatâi ar fi în stare să interzică dubla cetățenie pentru cetățenii RM, pentru a stopa „românizarea moldovenilor” și, evident, aderarea RM la fantoma supranumită Uniunea Vamală, un proiect eșuat. În școli vor fi predate obligatoriu „limba moldovenească” și „Istoria Moldovei”, iar RM va fi federalizată, iar acest lucru va facilita și declararea oficială a limbii ruse drept a doua limbă de stat.

Victor Ciobanu își întitulează ironic editorialul din „Ziarul Național”: „Nici o zi fără vești bune!”. Comentatorul politic ironizează pe seama ieftinirilor în lanț în urma intervenției autorităților. „[…] Regulă la vamă și la FISC - în realitate, schimbarea liberal-democraților cu social-democrați. Moratoriu la tot felul de controale. Asta la noi – unde totul explodează cu controale!”, menționează Victor Ciobanu. Analistul remarcă că deoarece guvernarea a fost recunoscută pe plan extern – convențional, condiționat și pentru o perioadă, presiunile asupra ei trebuie continuare presiunile și înaintate revendicări realizabile. „[…] Presiunile și revendicările interne pliate pe cele externe nu au cum să nu dea rezultat”, constată Victor Ciobanu.

XS
SM
MD
LG