Linkuri accesibilitate

Ion Preașcă: „Moratoriul asupra controlului de stat – o inițiativă bună, ce s-ar putea încheia cu un mare eșec”


În dialog cu jurnalistul de investigaţie şi comentatorul de la portalul „MoldStreet”.

După ce recent premierul Pavel Filip a denunţat într-un mod foarte vocal „abuzurile” comise prin intermediul controalelor asupra antreprenorilor, Ministerul Justiţiei a prezentat pentru avizare şi adoptare în şedinţă de Guvern un proiect de Lege privind moratoriul asupra controlului de stat. Proiectul legii indică o pauză de şase luni în controale, deşi anterior se vorbea de trei. De ce un astfel de moratoriu? Ce ar schimba? Cui ar conveni? În dialog cu jurnalistul de investigaţie şi comentatorul Ion Preaşcă, de la portalul „MoldStreet”.

Europa Liberă: Așadar, astăzi, cum a zis c-ar fi bine ministrul justiției, proiectul unei Legi privind moratoriul asupra controlului de stat ar urma să fie bun pentru a fi examinat în şedinţă de Guvern. De ieri, 2 februarie, instituțiile de control ar fi trebuit să înceapă, cel puțin, să emită ordine interne de suspendare a activităților de control. Moratoriul este justificat de autori prin necesitatea de timp în care s-ar asigura îmbunătățirea mediului de afaceri şi - cum s-a spus - „optimizarea legislativă şi instituțională a controalelor de stat”. Dumneavoastră cum vedeţi această soluţie: de a legifera - cum s-ar spune - un antract pentru a exclude estorcarea de bani sau înăbușirea afacerii prin controale, cum s-a sugerat?

Ion Preașcă
Ion Preașcă

Ion Preașcă: „În principiu, este o inițiativă bună, benefică pentru lumea de afaceri. Mai ales dacă se lungește termenul de la trei, la șase luni, pentru unii ar fi o inițiativă salvatoare. Dar noi am avut foarte multe documente de acest fel în ultimii ani, de exemplu avem și o pagină specializată - controale.gov.md, unde toate controalele trebuie să fie afișate, cele planificate, realizate, inopinate, sunt și instituțiile care trebuiau să pună graficele de controale, dar până la urmă se constată că o mare parte din aceste prevederi nu se îndeplinesc. Eu mă tem să nu se termine această inițiativă, în general bună, cu un mare eșec. Sunt multe aspecte care îmi par, să spun așa, populiste. Operativitatea cu care Ministerul Justiției a venit cu documentul, a doua zi îl avea practic elaborat, cine i-a împiedicat până acum să facă un asemenea document.”

Europa Liberă: Legislația privind controalele de stat este strâmbă, din punctul dumneavoastră de vedere, și necesită asanare sau cei care merg propriu-zis la controale ar fi, totuşi, problema?

În principiu, toți zic că avem o legislație destul de bună, europeană, dar de fiecare dată se găsesc diferite pretexte...

Ion Preașcă: „În principiu, toți zic că avem o legislație destul de bună, europeană, dar de fiecare dată se găsesc diferite pretexte. De exemplu, am menționat pagina cu controale, 24 de instituții trebuie să indice acolo ce controale vor efectua. Până acum, doar 18 au afișat, șase nu-și afișează controalele, câte au efectuat, dar nici acele 18 nu afișează toate controalele. Este legislația, dar ea nu se respectă și acest lucru se întâmplă de ani de zile. Totodată, avem acte interne ale unor autorități, pe care ele însăși nu le respectă.

Avem cazurile de acum doi, trei ani când Fiscul emitea un ordin și pe urmă spunea că a emis un document care nu este conform legii, dar oamenii de afaceri acționau conform lui. De regulă, toate aceste lucruri creează incertitudine pentru oamenii de afaceri. Ei nu știu de ce să se conducă, de prevederile legii sau de ordinul emis de autoritate. Cu această inițiativă, probabil se încearcă a arăta că noi mergem înaintea carului și repede o să facem regulă aici.”

Europa Liberă: În acest caz, o lipsă a controalelor, pe cine ar avantaja mai mult?

Sunt oameni de afaceri care și până acum nu sufereau de la aceasta...

Ion Preașcă: „Nu se sistează complet controalele și în principiu, pe oamenii de afaceri îi avantajează. Vă dați seama, șase luni să nu ai nici un control, este bine. Sunt oameni de afaceri care și până acum nu sufereau de la aceasta. Dacă este corect, dacă îndeplinește toate regulile, el nu ar trebui să fie controlat. De ce atunci sunt aceste controale?”

Europa Liberă: Există, totuşi, şi puşcăriabili, să spunem așa, sau măcar amendabili din mediul afacerilor. Pentru ei moratoriul va fi - cum spun mulţi – o binecuvântare. Ce se va face cu ei?

Ion Preașcă: „Pe cazurile penale controalele nu sunt sistate și vor putea fi realizate, fiindcă e vorba deja de cazuri penale. Iată aici ar putea continua abuzurile fiindcă avem cazuri când se făcea un control financiar, după care se pornea o cauză penală, se blocau conturile firmei, toate acestea până o aduceau la starea de faliment. Sunt zeci și sute de cazuri de acest fel, prin care, pur și simplu, businessurile sunt preluate. Și nu e vorba doar de Fisc, dar și de structurile poliției, procuraturii. Iau calculatorul agentului economic, pentru că ceva i s-a părut, iar fără calculator, unde este baza de date, ce poate face agentul economic, îi este blocată activitatea. Ei pot zice că este o plângere depusă, este pornită o cauză penală și mai departe stă agentul economic blocat.”

Sunt zeci și sute de cazuri de acest fel, prin care, pur și simplu, businessurile sunt preluate. Și nu e vorba doar de Fisc, dar și de structurile poliției, procuraturii...

Europa Liberă: Acest proiect de lege remediază cumva felul acesta de a exercita presiuni asupra omului de afaceri?

Ion Preașcă: „Da, sunt prevederi legate de modificarea unui articol din Legea cu privire la statutul polițistului. Se vede că și-au dat seama că sunt probleme. Cum un simplu polițist poate să vină și să-ți blocheze activitatea? Avem organe de control care trebuie să-și facă serviciul.”

Europa Liberă: Dacă apar plângeri în această perioadă, de la angajați, precum că li s-ar încălca drepturile. În acest caz, merge Inspecția muncii cu verificări sau nu?

Ion Preașcă: „Nu cred că o să fie sistate complet toate prevederile. Documentul prevede câteva derogări, de exemplu Banca Națională va putea monitoriza situația, fiindcă se invocă frauda bancară.”

Europa Liberă: Premierul democrat Pavel Filip care a inițiat moratoriul a vorbit despre lucruri la limita groazei, să spunem așa, pentru antreprenori: „abuzuri uriașe” în controale, „mită în sume enorme”, „patru controale timp de o săptămână”, „doar 5 % din dosare intentate de poliția economică ajung în instanța de judecată, asta denotă fabricarea acestor dosare”. Sunt cuvinte ale premierului Filip. Dar domnul Filip a făcut parte din guvernarea de până acum care nu avea cum să nu ştie despre asta. De ce tocmai acum aceste măsuri aproape revoluționare?

Se încearcă rezolvarea anumitor probleme după modelul unor guvernări autoritare...

Ion Preașcă: „Noi vedem și alte decizii care par revoluționare. Se încearcă rezolvarea anumitor probleme care s-au acumulat pe parcursul anilor pe calea de administrare directă, după modelul unor guvernări autoritare. Și aceasta nu este o soluție, pentru că dacă nu se aplică întocmai legea, înseamnă că probleme sunt din altă parte. Ce se va întâmpla peste două, trei luni când se vor trezi că acest lucru afectează activitatea unor apropiați ai guvernului? Nu e nevoie de soluții de acest timp, de soluții de moment. Trebuie soluții de lungă durată. Noi avem situații când foarte multe organe de control se dublează. Este ghișeul unic care ar trebui să simplifice procedura, dar nu se aplică acest lucru. La fel și cu controalele, s-a redus numărul organelor de control, de la 60 la 34, dar situația nu s-a schimbat radical. Este o situație din care rezultă că autoritățile nu sunt capabile să rezolve problema.”

XS
SM
MD
LG