Linkuri accesibilitate

Tragedia familiei Baștovoi și lacunele legislației din R.Moldova


Experți: acest caz arată că doar un serviciu integrat poate să facă faţă situaţiilor de urgenţă.

Moartea prin intoxicare cu gaze a Svetlanei Baștovoi și neintervenția echipei de salvare chemată în ajutor continuă să provoace reacții din partea instituțiilor moldovene. Avocatul Poporului a contrazis marți Ministerul Sănătății, care absolvise medicii de la Urgență de orice vină, spunând că ei ar fi trebuit să forțeze intrarea în casa victimei.

Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, consideră comportamentul medicilor de la urgenţă inadecvat, adăugând că acesta a scos în evidenţă lacune ale sistemului de sănătate care ar trebui eliminate.

Sâmbătă, 30 ianuarie, o echipă de salvare a fost chemată la locuința fostului deputat Andrei Baştovoi, însă nimeni nu le-a deschis, uşa casei fiind încuiată. Medicii au plecat după o jumătate de oră, lăsând un bileţel în care şi-au anunţat prezenţa. Mai târziu, a fost găsit cadavrul soţiei fostului deputat, Svetlana, şi pe fiul acestuia, intoxicat cu gaz.

Decizia angajaţilor de la urgenţă a stârnit nemulţumirea opiniei publice, aceştia fiind acuzate de neglijenţă. Fostul deputat Andrei Baștovoi, eliberat pentru 72 de ore din detenţie pentru înmormântarea soţiei, a regretat plecarea medicilor:

„Este incalificabil acest gest. Când le-a trebuit să facă percheziţii au venit la şapte dimineaţa, au escaladat poarta, au intrat, nu a fost o problemă. În plus, vorbim despre o aliniere la serviciul SMURD din România, unde poate să sune şi un copil că vine tot tacâmul, pompierii şi toţi o dată. Ăsta a fost ultimul lucru pe care a putut să-l facă (Mircea – n.a.) să cheme ambulanţa şi a căzut. Păi, ce, trebuie să-l laşi pentru că nu ţi-a deschis. Este o plecare criminală, dacă pot spune aşa”.

Ministerul Sănătăţii a apărat echipa de salvare, explicând într-o postare pe o reţea de socializare că medicii nu au chemat poliţia sau alte structuri ale Internelor, pentru că nu au avut suspiciuni de violenţă sau agresiune, prin urmare „nu exista temei legal ca echipa de urgenţă să intre forţat în casă”.

Avocatul Poporului Mihai Cotorobai consideră că acest răspuns este unul oficial, și face trimitere la regulamentul de activitate a echipelor de asistenţă medicală urgentă, care prevede de fapt colaborarea dintre medici şi subdiviziunile serviciului de pompieri, salvatori şi poliţie.

De altfel, o declarație a viceministrei Sănătății, Aliona Serbulenco, făcută astăzi după o ședință de lucru referitoare la situația epidemiologică din țară, pare să contrazică explicația anterioară a Ministerului. „Noi suntem obligați să chemăm serviciile de forță” a spus Aliona Serbulenco, fiind întrebată ce urmează să întreprindă medicii atunci când pacientul care a chemat urgența nu poate să deschidă ușa.

Felul în care s-a acţionat în cazul familiei Baştovoi, crede experta Stela Bivol, director de programe în cadrul Centrului de Politici în Sănătate, cere o revizuire şi modernizare a regulamentelor de funcționare de la Serviciul de Urgenţă:

Stela Bivol: „A fost un semnal pentru populaţie că atunci când cheamă Ambulanţa să ştie că medicii nu pot să intre dacă uşa e închisă, din păcate, la acest moment. În al doilea rând, s-a arătat clar că există o problemă de colaborare între serviciul de ambulanţă şi celelalte servicii de urgenţă. Deşi un act legislativ spune că ei ar trebui să colaboreze nu s-a mers până la punerea în practică a acestei colaborări şi nu este clar în fiecare caz, conform algoritmului, cine şi de ce este responsabil. Asta arată că, probabil, cea mai mare problemă este colaborarea dintre Ministerul de Interne şi cel al Sănătăţii anume în cazuri de acest fel”.

Europa Liberă: Credeţi că unificarea serviciilor de urgenţă în unul comun, 112 sau 911 cum există în Statele Unite, ar contribui la soluţionarea situaţiilor de acest gen?

Stela Bivol: „Asta este unica soluţie şi este ciudat că în toţi aceşti ani de independenţă nu am ajuns la unificarea acestui serviciu într-un dispecerat comun. Probabil cauzele sunt şi politice, şi instituţionale, şi financiare. Dar cred că acest caz tocmai arată că doar un serviciu integrat poate să facă faţă situaţiilor de urgenţă”.

Cazul familiei Baştovoi a ajuns şi în atenţia Procuraturii Generale, care a anunţat că investighează incidentul, inclusiv acţiunile medicilor de la Urgenţă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG