Linkuri accesibilitate

Taxa pe autovehicul în loc de taxa pe drum?


Ministerul finanțelor de la Chișinău vrea să întărească autonomia financiară locală. Dar cu ce cost?

Ministerul Finanţelor de la Chișinău a publicat recent proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2016, care ar urma să intre în vigoare , cel mai probabil la 1 aprilie. Proiectul prevede mai multe noutăţi fiscale, care au stârnit deja discuţii în contradictoriu în mediul experţilor. Una din acestea presupune o schimbare în domeniul taxelor plătite de proprietarii de automobile. Ar urma să fie introdus impozitul pe autovehicul, care va ajunge în bugetele locale, şi va înlocui taxa pentru folosirea drumurilor din fondul rutier.

Obiectivul acestei măsuri, aşa cum l-au definit autorii, este asigurarea autonomiei financiare a autorităţilor publice locale şi asigurarea echităţii în alocarea de resurse.

Descentralizare? Poate, spune într-un comentariu pe o reţea de socializare fostul ministru al finanțelor Veaceslav Negruţa, care se declară însă sceptic, între altele, că primăriile vor reuşi să adune suficienţi bani din aceste taxe pentru lucrările de reabilitare a drumurilor.

Negruța nu exclude nici riscul ca administraţia locală să folosească aceşti bani în domenii pe care le consideră mai importante decât drumurile.

„Sper că nu-i doar o simplă pornire populistă şi că toate aspectele sunt bine gestionate”, spune în concluzie Veaceslav Negruţa.

În replică, minsitrul adjunct al transporturilor Vitalie Rapcea afirmă că această iniţiativă ar urma să fie încă discutată pentru că nu este susţinută de minister.

Rapcea confirmă ipoteza lui Negruţa că autorităţile locale sînt cele care vor decide unde să aloce sumele acumulate din impozitul pe autovehicul.

„Vor fi utilizate pentru orice alte necesităţi în afară de drumuri”, afirmă viceministrul transporturilor, amintind că în prezent 50 la sută din taxa rutieră este transferată autorităţilor locale şi e utilizată exclusiv pentru drumuri.

Iniţiativa Ministerului finanţelor este susţinută de primari, care, în fond, ar urma să fie principalii beneficiari, spune preşedinta Congresului Autorităţilor Locale, Tatiana Badan, tot ea primar de Seremet, raionul Cimişlia:

„Noi ştim că acest impozit va fi destinat anume pentru renovarea drumurilor, reabilitarea acestora şi nu vor fi utilizaţi în alte scopuri. Până acum, doar în 2014 au fost alocate anumite resurse financiare din fondul rutier pentru localităţi. În 2015 am fost anunțați că vom primi, dar nu am mai primit. Până acum nu a existat aşa o posibilitate ca localităţile să-şi poată repara drumurile din acest fond rutier. Este foarte bună iniţiativă. Noi o susţinem. Credem că aceşti bani nu vor fi utilizaţi în alte fonduri. Este o mică posibilitate prin care autorităţile locale, nepolitizat, să-şi îndrepte aceste sume, care vor fi diferite în fiecare localitate după numărul de autovehicule, dar vor avea o posibilitate să schimbe un pic lucrurile la nivel local şi anume ce ţine de drumurile locale.”

Autoritățile locale vor fi oarecum responsabilizate pentru că le va reveni şi grija pentru drumurile extravilane, din afara localităţilor, finanţate acum din fondul rutier. Or, astfel ar urma să fie compensate pierderile de circa 400 de milioane de lei din acest fond.

Pentru şoferi nu se schimbă mare lucru. Or, impozitul se va calcula la fel ca şi taxa pe drumuri ţinând cont de caracteristicile tehnice ale autovehiculul, cum ar fi capacitatea motorului, numărul de locuri. Cei care vor achita până la 30 iunie vor beneficia de o reducere de 15 la sută. Singura schimbare vizează şoferii care au maşini cu care nu circulă, din varii motive. Dacă până acum ei nu erau obligaţi să achite taxa pentru folosirea drumurilor, atunci după intrarea în vigoare a iniţiativei ar urma să achite impozitul pentru fiecare maşină înregistrată.

Noua iniţiativă nu vine să soluţioneze o problemă mai veche, acea a mașinilor care nu sunt înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova, observă mai mulţi experţi. Prin urmare, spun ei, inechitatea la plata impozitelor pe automobile, inclusiv la accize, se va menţine şi în continuare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG