Linkuri accesibilitate

Dumitru Budianschi: „Avem oameni foarte bogați, dar cînd privești la impozit contribuția lor este mai mică decît a unui pensionar”


Interviul dimineții cu directorul de programe al Centrului Expert-Grup despre noutățile în domeniul impozitelor.

Ce surprize, plăcute sau mai puţin plăcute, oferă noile politici bugetar fiscale pentru 2016, al căror proiect a fost remis pentru consultări publice?

Dumitru Budianschi
Dumitru Budianschi

Un interviu la această temă cu Dumitru Budianschi, director de program la centrul analitic independent Expert-Group.

Europa Liberă: Noile politici bugetar-fiscale pentru 2016, proiectul acestora mai exact, anunţate pentru dezbateri şi adoptare grabnică. Se fac auzite deja critici cam acide faţă de unele intenţii ale Guvernului. În general însă, din capul locului și pentru cei mai puțin poate avizați este în firea lucrurilor ca în fiecare an să se producă schimbări în politica fiscală, este normal?

Dumitru Budianschi: „Desigur o stabilitate în privința taxării ar fi o chestiune foarte necesară pentru toată lumea. În același timp, este necesar de menționat că există anumite lucruri care trebuie să fie ajustate an de an, fiindcă noi avem inflația destul de mare și mai avem anumite lucruri de îmbunătățit. Și, deci, să spunem că aceasta ar putea să rămână fixă pe o perioadă mai lungă de timp este mai greu. Însă lucrurile de bază care nu sunt previzibile trebuie să fie excluse. Nu trebuie nimeni să se trezească în anul fiscal respectiv cu modificări în impozitare imprevizibile.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:01 0:00
Link direct

Europa Liberă: Avem lucruri imprevizibile în acest document, adică care ar trebui să fie omise la părerea dvs.?

Dumitru Budianschi: „Anul acesta eu nu aș spune că avem foarte multe modificări din acestea importante sau cu impact major asupra tuturor agenților economici, sau tuturor cetățenilor. Totodată, printre modificările propunse se regăsesc câteva la care eu aș dori să atrag atenția, nu neapărat că este un lucru bun sau rău – este doar pentru informare, fiindcă orice impozit de regulă are și plusuri și minusuri, și avantaje și dezavantaje.

Aici am putea să menționăm în primul rând introducerea impozitului pe autovehicule - este un impozit care, de fapt, este transformat din taxa pentru folosirea drumurilor de autovehicule înmatriculate în Republica Moldova. Nu se va mai plăti taxa respectivă pe care șoferii de regulă o plăteau atunci când făceau revizia tehnică, însă se va introduce acest impozit pe autovehicule care va fi similar cu impozitul pe imobil.”

Europa Liberă: Dar care e rostul acestei modificări?

Dumitru Budianschi: „Această modificare vine din două direcții. Dar mai ales autoritățile publice locale au insistat pe îmbunătățirea bazei fiscale.”

Europa Liberă: Și după producerea acestor modificări, această taxă va rămâne în bugetul local?

Dumitru Budianschi: „Da, aceste resurse vor fi a bugetului local, în Primărie, la autoritățile de nivelul întâi. Eu vreau să spun că

Orice mașină care este înregistrată va trebui să plătească impozit...

cetățenii trebuie să se aștepte la careva inconveniențe, cel puțin pe anul acesta, fiindcă dacă înainte mașinile care nu circulau nu se plăteau impozite pe ele, acum, cu această modificare, orice mașină care este înregistrată va trebui să plătească impozit și se vor trezi foarte mulți cetățeni care nu circulă cu mașinile, dar le au înregistrate, cu această notă pentru plata impozitului.”

Europa Liberă: Ce se va întâmpla cu mașinile care nu sunt înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova, dar sunt foarte multe, așa cum știm?

Dumitru Budianschi: „Anume problema aceasta nu se rezolvă, ea rămâne în continuare deschisă, nimeni nu dorește de ea să se preocupe. Inechitatea aceasta la plata impozitelor pe automobile, mă refer aici și la accize, va rămâne şi în continuare.”

Europa Liberă: Cum rămâne, însă, cu fondul rutier? Dacă nu va fi acest impozit pentru drumuri, atunci din ce se va completa fondul rutier?

Dumitru Budianschi: „Avem accizele pe combustibil care fac cea mai mare parte din fondul rutier și acum din acest impozit se preconizează să se încaseze peste 300 de milioane de lei în anul 2016. S-ar aștepta o diminuare a fondului rutier cu această sumă, însă în același timp a fost scoasă obligația de a finanța din fondul rutier străzile din interior localităților din extravilan. Cred că aici nu o să fie probleme cu fondul rutier.”

Europa Liberă: În concluzie, dl Budianschi, pe această modificare: cum ați aprecia, ea este convenabilă în primul rând cui?

Dumitru Budianschi: „În primul rând autorităților locale, fiindcă vor avea o sursă de venit în plus pentru unele localități care deloc

Cetățenii să fie atenți, pentru că anul acesta o să aibă probleme, în special cei care au mașinile pe procuri..

nu sunt de neglijat. Este important ca cetățenii să fie atenți, pentru că anul acesta o să aibă nişte probleme, în special cei care au mașinile pe procuri, fiindcă la noi sunt foarte mulți care circulă, de fapt, în baza procurii și atunci proprietarii se vor trezi cu aceste note pentru plata impozitelor. Va fi un an mai greu pentru proprietarii autovehiculelor.”

Europa Liberă: Există opinii, potrivit cărora amendamentele propuse în noul proiect despre care vorbim vor lovi dur, îndeosebi, în moldovenii care lucrează peste hotare. Ar fi vorba, de exemplu, despre faptul că cei care doresc să-și procure imobil sau o casă sau un autoturism în valoare de peste 30 mii de euro, vor trebui să prezinte Fiscului documente despre proveniența banilor. În opinia Dvs. cât de justificată și eficientă poate fi o astfel de măsură aplicată oamenilor care lucrează în altă țară?

Dumitru Budianschi: „Care e situația? În Republica Moldova noi nu putem controla veniturile cetățenilor. Avem problema aceasta de mai mulți ani, dar nu o putem rezolva și de aceea noi încercăm să controlăm cheltuielile. Politica noastră fiscală în general se axează foarte mult pe câțiva piloni, unul din ei este urmărirea cheltuielilor. Și iată în acest sens acest lucru este bun în general, eu sunt pentru aceea ca toată lumea din Republica Moldova să aibă veniturile și impozitele pe față. Și această măsură de a declara care este proveniența banilor pentru imobil și pentru

Noi avem oameni foarte bogați, oameni destul de bogați, însă când ne uităm ce taxe plătesc să vedeți că contribuția lor este mai mică decât a unui pensionar...

autoturisme este una bună din punctul meu de vedere. 30 de mii de euro la prima vedere este o sumă prea mică, dar se poate puțin de umblat la această sumă, însă nu foarte mult din punctul meu de vedere.

Eu cred că este o chestiune bună pe care Ministerul Finanțelor ar trebui să insiste. Nu va fi ușor de implementat, eu sunt sigur că o să fie foarte multe voci împotriva acestei măsuri, însă este una necesară, poate nu chiar plăcută, dar necesară. O să creeze careva inconveniențe, însă eu aș insista pe ea, ea este absolut necesară. Noi avem oameni foarte bogați, oameni destul de bogați, însă când ne uităm ce taxe plătesc să vedeți că contribuția lor este mai mică decât a unui pensionar.”

Europa Liberă: Cât de fericiţi, în aprecierea Dvs., vor fi reprezentanții business-ului faţă-n faţă cu politica bugetar-fiscală intenţionată?

Dumitru Budianschi: „În general, dacă să luăm în ce măsură se afectează agenții economici, eu aș califica per total ca sumă algebrică una pozitivă, fiindcă totuși sunt foarte multe lucruri mărunte care îmbunătățesc administrarea fiscală, o clarifică cel puțin, o concretizează. Mai puține sunt din acelea care o să vină cu obligația de plătit, una din aceste este plata pentru reevaluarea și evaluarea imobililor. Odată la trei ani agenții economici vor fi nevoiți să plătească această reevaluare.”

Europa Liberă: Dar persoanele fizice nu?

Dumitru Budianschi: „Pentru persoanele fizice rămâne așa cum a fost, oficiul Cadastral se va ocupa în continuare de acest lucru. Mai sunt chestiuni care nu afectează foarte mult agenții economici, sunt măsuri care în general sunt în dreptate pentru a spori veniturile bugetare - interdicția de a părăsi țara, de exemplu. Este o altă chestiune care este destul de controversată eu aș spune, însă partea bună a acestei măsuri este că persoana va fi înștiințată din timp, adică nu se va pomeni în gară sau în aeroport cu faptul că nu poate să iasă din țară.”

Europa Liberă: Să vedem cum va merge asta. L-am auzit pe ministrul Finanțelor zicând că el unul va propune ca această prevedere din politicile elaborate până la venirea lui, firește, să fie anulată.

Dumitru Budianschi: „Ea din punctul meu de vedere are multe probleme, trebuie revăzută și cel mai probabil va fi exclusă sau ar fi bine să fie exclusă. Ea creează anumite probleme cu drepturile omului, cu circulația ș.a.m.d.. Pentru un director de întreprindere care are 100 de mii de lei datorie la buget să nu poată părăsi țara în scop de afaceri, asta tot îmi creează impresia că e o chestiune nu la locul ei.”

Europa Liberă: Faptul că acum abia urmează discuții publice a acestor politici e perceput ca întârziere, e târziu, e devreme, e în firea lucrurilor sau cum e?

Dumitru Budianschi: „E urât, de câțiva ani de zile tot asta se repetă în fiecare an, de fiecare dată se promite altceva.”

Europa Liberă: Se va ajunge probabil în martie, aprilie când spuneți Dvs. că va fi intra în vigoare?

Dumitru Budianschi: „Eu cred că în luna martie o să fie aprobat bugetul integral și politica bugetar fiscală. Eu aș vrea să mai adaug aici o chestiune interesantă - bonul de casă. Sunt două chestiuni legate de acest bon de casă una bună și una rea. Consumatorul căruia nu i s-a dat bonul de casă va avea dreptul să nu achite bunul - asta e bună și a doua este că consumatorul va fi obligat să ia bonul și dacă nu-l va prezenta organelor de control va plăti o amendă în sumă de 60 lei - o obligație de a lua bonul. În România există astfel de prevedere, dar știți cum e la noi, la noi se implementează legea, dar, de fapt, în viață se implementează peste câțiva ani de zile.”

XS
SM
MD
LG