Linkuri accesibilitate

Constantin Ivas: „În alte țări modificările de prețuri sunt mult mai rapide decât în Moldova”


Un interviu cu directorul general al companiei Petrom Moldova.

Prețul petrolului pe piața internațională a căzut în 2015 la aproximativ 30 de dolari barilul – o devaluarea de aproape 70% - care, în Moldova, nu se reflectă decît parțial în prețul benzinei și motorinei la pompă. Motivele sunt multiple pentru că în prețul benzinei intră taxe și accize, rata de schimb a valutei naționale, volumul stocurilor de petrol cumpărat la prețuri mai ridicate și, desigur, marja de câștig a companiilor petroliere.

O convorbire pe această temă cu Constantin Ivas, director general la Petrom Moldova.

Europa Liberă: Cum sunt stabilite prețurile la carburanți în Republica Moldova?

Constantin Ivas
Constantin Ivas

Constantin Ivas: „Fiecare și le stabilește în dependență de structura lui de costuri, plus ținând cont de metodologia ANRE privind stabilirea prețurilor, pentru că în domeniul produselor petroliere pe piața de retail nu este permisă o profitabilitate mai mare de 10%. Oricum, nici un operator nu cred că a atins cred că cel puțin în ultimii 2-3 profitabilitatea respectivă de 10%. Mai mult de atât, când se calculează profitabilitatea de 10% anumite cheltuieli nu sunt recunoscute ca fiind «necesare» în stabilirea prețurilor. De exemplu, asigurarea. Și atunci practic fiecare își stabilește prețurile în dependență de costul de achiziții, transport, cota parte din cheltuielile de operare ale stațiilor, toate cheltuielile, astfel încât după aia prețul de vânzare să nu depășească o profitabilitate de 10%.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:51 0:00
Link direct

De fiecare dată când operăm modificări de prețuri, de creșteri sau scăderi, trebuie să prezentăm către ANRE cu trei zile înainte această calculație, cum sunt stabilite aceste prețuri de vânzare și care este profitabilitatea la fiecare modificare de preț. Pentru că fiecare modificare de preț trebuie notificată. Nu e vorba că trebuie aprobată de către ANRE, ci trebuie notificată de către operatori cu minim trei zile înainte de a fi operată.

Iarăși, foarte important e ceea ce fac ceilalți jucători pe piață. E o concurență liberă în acest domeniu. Niciun jucător de pe piață nu deține monopolul. Nu există nici un jucător pe piață, cel puțin din estimări, care să aibă mai mult de 35% pe cota de piață. Ceea ce înseamnă că piața e destul de fragmentată și e foarte concurențială. Chiar dacă am o anumită structură de costuri, dacă un concurent de exemplu scade cu 0,40 de bani prețul la combustibil eu nu pot să rămân în urmă, pentru că o să pierd vânzări. Și atunci, în afară de structura de prețuri, în afară de toate cheltuielile de achiziții contează iarăși foarte mult și ce se întâmplă pe piață, cum reacționează alți jucători. De asta e și impresia că atunci când sunt scăderi de prețuri toată lumea acționează în același timp. Nu, pentru că nu poți să rămâi foarte mult în spate.”

Europa Liberă: De care factori depinde ieftinirea carburanților pe piața locală?

Constantin Ivas: „În primul rând, e cotația produsului și corelat cu evoluția cursului de schimb. Când spune toată lumea că petrolul s-a dus la $30 pentru baril, nu se uită că s-a dus și paritatea leu-euro sau leu-dolar. Dacă vă uitați în ultimii 2-4 ani, în momentul în care scade puternic cotația țițeiului monedele naționale se devalorizează foarte mult, comparativ cu dolar și euro. Cel mai puternic, față de dolar. Și atunci contează foarte mult care este prețul real de achiziție în moneda națională.

După, iarăși, niciodată n-o să vedeți, ca să zic așa, efectul integral al scăderii cotației în preț, fiindcă prețul nu e format doar din cotație. Dacă luați ca și pondere, cotația are maxim 40% în preț. Restul fiind cheltuieli de transport, asigurare, acciză și TVA.

Nu aduc în fiecare zi cantitatea exactă de litri pe care o vând în stație. Aprovizionarea se face la anumite intervale, când vin cantități mai mari. La fiecare achiziție, la fiecare operator care importă produse de obicei se ia o anumită medie de câteva zile până la data facturării de către furnizorul străin pentru că asta e practica internațională, nu se ia exact o cotație. Din momentul respectiv, produsul mai face câteva zile până ajunge în Moldova, încă câteva zile până se de-vamează, până se transportă și ajunge în stație. Deja de la momentul când vorbim că astăzi cotație e nu știu cât, eu s-ar putea să am produs care de fapt are un cost de acum 2-3 săptămâni. Și iarăși v-am spus contează foarte mult și cursul, nu doar cotația în sine.”

Europa Liberă: Această ajustare a prețurilor carburanților locali la scăderile de prețuri globale are loc repede?

Constantin Ivas: „Destul de rar, aș putea spune, foarte rar. Într-o măsură, e și din cauza acestei notificări care trebuie dată cu trei zile în avans și de fiecare dată când faci o modificare de preț trebuie să vii cu niște calcule și niște formalități. Din practica altor țări, schimbările se întâmplă și în fiecare zi. Plus, minus, nu contează. Dar schimbările sunt mult mai rapide decât în Moldova. În Moldova, ele sunt destul de rare. Ar trebui în mod normal să fie și scăderi mici, dar mai rapide, și creșteri mici, dar mai rapide de la momentul creșterii cotațiilor. Aici practica este să faci schimbări mari, dar mai rar. Dar, per total, cam tot acolo se ajunge.”

Europa Liberă: Cât durează perioada de armonizare a prețurilor?

Constantin Ivas: „Un interval de timp exact nu cred că aș putea să stabilesc. N-aș vedea neapărat o corelație foarte-foarte exactă. Dar, în măsură ce într-adevăr, cotațiile scad, și la noi prețurile scad. Dacă ne uităm la prețurile din ultima perioadă, deja au fost operate vreo trei-patru scăderi de prețuri. Tocmai pentru că și cotațiile au tot scăzut în ultima perioadă.

ANRE are metodologie foarte clară în care spune că dacă depășește profitabilitatea de 10 la sută, amenzile sunt usturătoare. Mai mult de atât, din câte îmi aduc aminte, diferența de profitabilitate chiar se confiscă. În momentul în care vine ANRE-ul și verifică la nivel de fiecare factură dacă profitabilitatea a fost depășită sau nu, nimeni nu-și permite să depășească profitabilitatea impusă de ANRE, pentru că știe că altfel pe lângă confiscarea diferenței de profitabilitate mai plătește și niște amenzi enorme.”

Europa Liberă: Aceste amenzi, confiscări s-au întâmplat cândva?

Constantin Ivas: „Istoric, din câte îmi aduc aminte cred că a fost un singur caz acum vreo patru-cinci ani. Dar verificările din partea ANRE-ului sunt. Ele există și nimeni nu-și poate permite să ajungă în situația respectivă. Din acest punct de vedere, cu siguranță profitabilitatea nu este depășită la niciuna dintre companiile care operează pe piață. Altfel, la primul control ANRE, și controalele sunt anuale sau chiar poate și mai des, ar avea problema respectivă.”

XS
SM
MD
LG