Linkuri accesibilitate

Iowa: prima etapă a preliminarilor pentru prezidențialele americane din 2016


Candidații prezidențiale ai Partidului Republican la Iowa
Candidații prezidențiale ai Partidului Republican la Iowa

Votul din Iowa are particularitatea de a fi un proces ce se desfășoară public în fața alegătorilor.

Dupa luni de zile de campanie cu accente dramatice, astazi prima etapa a preliminariilor pentru prezidentialele din 2016, in Statele Unite. O relatare despre raportul de forțe de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Caucusurile din statul Iowa nu sint doar primele, dar si cele mai interesante, sub aspectul procesului. In aceasta seara, in diverse circumscriptii ale statului, alegatori democrati, republicani, si independenti, care decid sa se alature fie democratilor, fie republicanilor se intrunesc la diverse locatii pentru a decide pe cine sprijina. Dar spre deosebire de votul cu care sintem obisnuiti, cind completezi formularul in particular si dupa aceea fie il trimiti electronic, fie il depui intr-o urna, votul din Iowa este un proces public.

Republicanii de la respectivul centru de votare se aduna, candidatii sint reprezentati, cei prezenti asculta scurte alocutiuni ale acestora si apoi voteaza. La democrati este chiar si mai complicat. Reprezentantii candidatilor vorbesc, dar apoi sprijinitorii diversilor candidati se grupeaza in diferite colturi ale incaperii si fiecare grup are dreptul sa isi pledeze cauza si candidatul in fata celorlalte, obiectivul fiind sa convinga votanti sa li se alature. Doar cind asta se termina este declarat invingator cel al carui grup este mai numeros.

Care este situatia pe baza sondajelor si care sint intrebarile serii? La republicani conduce cu o diferenta de citeva procente omul de afaceri Donald Trump, urmat de senatorul de Texas, Ted Cruz, si cel de Florida, Marco Rubio. Prima intrebare acolo este daca ceea ce vedem despre Trump in sondaje se va confirma la urne. Asta pentru ca multi dintre entuziastii sai sustinatori nu voteaza de obicei si ramine de vazut cit este de posibil ca ei nu numai sa voteze dar sa se si supuna laboriosului proces de caucus.

Iowa este un stat in care religia este un factor important si daca Trump nu reuseste sa-si mobilizeze electoratul, Cruz si fostul chirurg, Carson, pot beneficia. La democrati, Hillary Clinton conduce cu citeva procente în fața senatorului Bernie Sanders. Este putin probabil ca fostul secretar de stat sa-si vada nominalizarea compromisa indiferent de ce se intimpla in Iowa si dupa o saptamina in New Hampshire. Victorii sint insa importante pentru a da la o parte indoielile cu privire la capacitatea sa de a cistiga alegerile generale.

XS
SM
MD
LG