Linkuri accesibilitate

Negocierile de pace pentru Siria de la Geneva


Trimisul ONU Staffan de Mistura dă mâna cu ambasadorul sirian la Națiunile Unite Bașar al-Jaafari (stânga), Geneva, 29 ianuarie 2016
Trimisul ONU Staffan de Mistura dă mâna cu ambasadorul sirian la Națiunile Unite Bașar al-Jaafari (stânga), Geneva, 29 ianuarie 2016

Una din chestiunile spinoase legate de participarea la convorbirile de pace ține de reprezentanții diferitelor facțiuni kurde.

Delegația principalei grupări siriene de opoziție se află la Geneva unde și-a exprimat speranța că se va pune punct conflictului din Siria, deși nu este foarte clar dacă va lua parte pînă la capăt la negocierile de pace mediate de Națiunile Unite în orașul elvețian.

La sosirea sa în 30 ianuarie de la Riad, purtătorul de cuvînt al Înaltei comisii de negociere (INC) Salim al-Muslat a spus că această grupare de opoziție dorește ca tratativele să fie încununate de succes.

Se pare însă că acest grup tatonează terenul pentru a vedea dacă îi vor fi respectate condițiile în timpul convorbirilor indirecte programate pentru șase luni, care îi aduc împreună pe reprezentanții guvernului sirian interimar și pe cei ai opoziției.

Dacă aceste condiții nu vor fi îndeplinite, INC va părăsi tratativele.

Muslat a spus că Damascul trebuie să elibereze femeile și copii din închisorile guvernmanetale, trebuie să permită operațiuni de ajutor în zonele asediate, subliniind că acestea nu sînt precondiții pentru discuții.

Agenția France Presse, citează surse ale opoziției cu declarația că membri ai INC s-au întîlnit la un hotel duminică 31 ianuarie cu mediatorul ONU Staffan de Mistura, după ce au amenințat că vor părăsi Geneva înainte de începerea discuțiilor indirecte.

Un al purtător de cuvînt al INC, Riyad Naasan Agha, a spus sâmbătă: „mergem la Geneva să testăm seriozitatea promisiunilor făcute de comunitatea internațională poporului sirian, dar și seriozitatea regimului sirian în aplicarea obligațiilor sale umanitare”.

Participarea la dialogul indirect a INC, care e susținută de Arabia Saudită, și din a cărei delegații fac parte oponenți politici și militari ai președintelui Bașar al- Assad, e considerată un element cheie al succesului discuțiilor menite să pună capăt celor cinci ani de război civil în Siria..

O rezoluție a Consiliului de Securiatte ONU de luna trecută cere ca toate părțile implicate în conflict că permită ajutor umanitar imediat în toate zonele asediate, eliberarea prizonerilor deținuți în mod arbitrar, și oprirea atacurilor împotriva zonelor locuite de civili.

Secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus Serghei Lavrov au cîzut de acord într-o convorbire telefonică să discute depsre tratativele de pace de la Geneva când se vor întîlni la Munchen în 11 februarie.

Națiunile Unite nu au anunțat cine a fost invitat la tratativele de la Geneva care au început vineri 20 ianuarie, dar la ele nu participă reprezentanți ai grupării etxremiste Statul Islamic și ai frontului Al-Nusra, care e afiliat rețelei teroriste Al Qaida.

Una din chestiunile spinoase legate de participarea la convorbirile de la Geneva e legată de reprezentanții diferitelor facțiuni kurde.

Oficialități ai celei mai mari formațiuni politice kurde din Siria, Partidul Uniunea Democratică (PUD), au părăsit Geneva în 30 ianuarie, după ce au fost excluse de la masa negocierilor, a anunțat in reprezentant kurd.

Turcia consideră că PUD este o organizație teroristă, iar Înalta comisie de negocieri a opoziției siriene s pune că acest partid al kurzilor siriene este prea apropiat de regimul lui Bașar al-Assad.

Națiunile Unite spun că negocierile de pace în criza siriană vor dura șase luni, un prim obiectiv fiind ajungerea la o înțelegere de încetare a focului, și apoi la un acord politic care să pună capăt război care a ucis mai mult de 250.000 de oameni, a alungat de la casele lor pe alți 10 milioane de oameni, și a prins în el și cîteva mari puteri ale lumii.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG