Linkuri accesibilitate

Condițiile României pentru a susține financiar R.Moldova


Premierul român Dacian Cioloș i-a trimis sâmbătă omologului său moldovean Pavel Filip o scrisoare în care precizează condițiile pentru acordarea creditului rambursabil de 150 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, scrisoarea reafirma sprijinul Romaniei pentru Republica Moldova și îndeamnă la un dialog între autoritati si reprezentantii societatii civile.

În lista de condiții se află: aplicarea Acordului de Asociere cu UE, numirea unui guvernator al BNM și lansarea unui audit (control) serios al principalelor bănci, deschiderea negocierilor cu FMI , reformarea justiției și lupta împotriv corupției. Condiții care nu se deosebesc cu nimic de cele puse deja de „partenerii externi” ai R.Moldov, în primul rând de UE, pentru reluarea srijinului financiar.

Guvernul român promite însă că până la îndepilinirea condițiilor enumerate, discută acordarea unui ajutor umanitar pentru R.Moldova.

Premierul Pavel Filip a fost la începutul săptămânii la București unde a discutat cu premierul Dacian Cioloș și președintele României, Klaus Johannis.

XS
SM
MD
LG